Hopp til innhold

- Saken betyr liv eller død

- Vinner jeg, faller ikke drømmen min om å få bildene mine tilbake, sa kunstneren Pushwagner da den sivile rettssaken om kunst taksert til opptil 15 millioner kroner startet mandag.

Pushwagner
Foto: Morten Holm / Scanpix

Pressefolk og andre interesserte hadde fylt tilhørerdelen av sal 316 i tingretten til døren da den sivile rettssaken mellom Terje Brofos, med kunstnernavnet Hariton Pushwagner, og hans tidligere venn Morten Dreyer startet.

Les også: Kjemper for egen kunst

Pushwagner krever over 1,2 millioner kroner fra sin tidligere venn, samt at bilder i Dreyers besittelse tilbakeføres til kunstneren.

Tre avtaler

Striden står om gyldigheten av tre avtaler der kunstneren overfører sine bilder til Dreyer. Millionbeløpet som kreves i erstatning, skyldes at Dreyer har videresolgt noen av bildene. Retten skal ta stilling til om kravet om å få gjort avtalene
ugyldige er framsatt sent, og eventuelt om de likevel kan erklæres ugyldige.

- Saken betyr liv eller død. Vinner jeg, faller ikke drømmen min om å få bildene mine tilbake og gjør livet mitt meningsløst. Taper jeg, må jeg ta repern hvis jeg ikke dør av andre grunner, sa den 68 år gamle kunstneren før retten ble satt.

Vil ha verk på museum

Pushwagner ønsker at hans verk blir samlet på museum.

- Drømmen er at mine arbeider blir samlet under ett tak, med forsvarlig konservatoraktivitet, i tilfelle det var noe å samle på til ettertiden, men også å gjøre dem tilgjengelige for allmennheten her og nå, sier kunstneren til NTB.

Pushwagners advokater vil i retten forsøke å overbevise dommerne om at Dreyer grovt utnyttet den svake posisjonen som Pushwagner befant seg i på avtaletidspunktet.

Bilder av Hariton Pushwagner
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Rusproblemer

Dreyer hevder på sin side at det var Pushwagner som tok initiativ til avtalen, og at den fremdeles gjelder. Han vil også legge vekt på at avtalen ble inngått på en tid da kunsten ble verdsatt til helt andre beløp enn den blir i dag, og at kunsten
nærmest var umulig å omsette.

De to samarbeidet i mange år, men i 1998 skiltes deres veier etter 17 år. I den forbindelse ble det signert to kontrakter der kunstneren overdro sin verker til Dreyer mot at han etterga gjeld på 400.000 kroner. I den samme perioden slet Pushwagner med rusproblemer og var uten fast bopel.

Straffesak henlagt

Striden mellom de to har også involvert en straffesak. I mai i fjor anmeldte Pushwagner Dreyer for bedrageri og forfalskning. Denne saken ble imidlertid henlagt av politiet. Det er satt av seks dager til saken i tingretten. om å få bildene mine tilbake og gjør livet mitt meningsløst, sa
Terje Brofos, med kunstnernavnet Pushwagner, da den sivile
rettssaken mot en tidligere venn og medhjelper startet i Oslo
tingrett mandag. Foto: Morten Holm / Scanpix

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober