Hopp til innhold

- Respekter våre valg

Tolv år etter at norske feminister ga ut Råtekst, tar muslimske kvinner stafettpinnen, og sier hvor skapet skal stå.

Tvillingsøstrene Yumna og Momina har sammen med sytten kvinner bidratt i boken "Utilslørt. Muslimske råtekster". Men istedenfor å beskrive sin virkelighet gjennom ord, har Yumna og Momina levert en fotoserie.

Vi vil vise ulike personligheter og identiteter i det muslimske miljøet. Hvordan de praktiserer sitt muslimske liv, sammen med sine interesser og det norske miljøet.

Yumna

Yomna og Momina har pakistanske foreldre, men er født og oppvokst i Norge.

Les mer om boka "Utilslørt" her: Muslimske kvinner er lei av båsene

Vi vil bruke bilder fordi vi vil vise at muslimske kvinner kan velge utradisjonelle yrker. Og fotoserien er laget av muslimske kvinner selv, ikke noen utenfra.

Yumna og Momina

Yumna og Momina gikk på Holmlia skole i Oslo. Nå er de blitt 20 og utdanner seg begge innenfor media og kommunikasjon.

For oss betyr ikke religion at du ikke skal håndhilse på en mann, eller at du skal dekke deg til for å slippe blikk fra en menn. For oss handler religionen mer om det indre.

Yumna og Momina

Søstrene Yumna og Momina understreker at de ikke er religøse fordi de har muslimsk bakgrunn, men at de har tatt en bevisst valg.

Unge flerkulturelle blir presset til å finne identiteten sin, siden de står mellom to kulturer. Det kan være grunnen til den religiøse oppvåkningen blant unge muslimer.

Yumna

Om ti år håper Yumna og Momina at de driver sitt eget fotostudio.

Hør Radio Migrapolis i P2 søndag kl 13.03

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.