NRK Meny
Normal

- Rap kommer fra Skottland

Rap stammer fra skotske puber, ikke fra Bronx og Brooklyn. Det hevder i hvert fall en amerikansk professor.

8 Mile

Eminem kommer med grove fornærmelser på rim i filmen '8 Mile'.

Foto: promo/IMDB.com

Professor Ferenc Szasz ved University of New Mexico mener at såkalt ”battling”, hvor to eller flere rappere fornærmer hverandre, stammer fra den gamle kaledonske kunstformen ”flyting”.

- Skottene har en lang tradisjon for ”flyting”, som er intens og ofte vulgær verbal konfrontasjon. Dette ligner det man hører blant afroamerikansk ungdom i byene, sier Szasz til den britiske avisen Telegraph.

Satire

Ifølge teorien hans brakte skotske slavehandlere tradisjonen med seg til USA, hvor slavene plukket den opp og utviklet den til det vi nå kjenner som rap.

Telegraph skriver at Szasz er overbevist om at det finnes en klar sammenheng mellom den skotske tradisjonen og rap battling, for mange kjent fra Eminem-filmen ”8 Mile”.

- Begge kulturene legger stor vekt på satire. God bruk av satire tar verbal konfrontasjon til sitt ultimate nivå, bare et lite skritt fra slåsskamp, sier Szasz.

"500 linjer med skitt"

Szasz spesialiserer seg på amerikansk og skotsk kultur, og trakk linjen mellom skotske puber og afroamerikansk popkultur i en studie av den historiske konteksten for den skotske nasjonalpoeten Robert Burns tekster.

Robert Burns på nettet

Det mest kjente eksempelet på ”flyting” er “The Flyting Of Dunbar And Kennedy” fra 1500-tallet. Her overlesser to rivaliserende poeter hverandre med fornærmelser på rim, foran hoffet til kong James IV. Denne teksten har blitt beskrevet som ”500 linjer med skitt”.

Szasz mener et dikt fra borgerkrigen, som ble trykket i magasinet Vanity Fair i 1961, er det første dokumenterte eksempel på ”battling” i USA.

Professor Wille Ruff ved universitetet Yale i Boston sier til den engelske avisen Telegraph at han er enig i at slavehandlerne hadde en betydelig påvirkning på utviklingen av afroamerikansk musikk.

- Når to personer duellerer verbalt får vinneren det siste ordet, mens taperen blir henvist til stillhet, sier Ruff til avisen.

Har rap røtter i skotsk skittslenging? Diskuter her!

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP