NRK Meny
Normal

- Rå og brutal Salander

Den amerikanske versjonen av Lisbeth Salander begynner å ta form. De første rapportene fra filmsettet tyder på at amerikanerne er i ferd med å skape en hevngjerrig og kompleks karakter.

Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Rooney Mara, slik hun vil framstå i «The Girl With The Dragon Tattoo».

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)
Rooney Mara, her fra premieren på «A nightmare on Elm street».

Rooney Mara slik hun vanligvis ser ut, her fra premieren på «A nightmare on Elm street» i fjor.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
Fra David Finchers nyeste film "Den fantastiske historien om Benjamin Button"

Denne livlige karen er Finchers største utfordring i karrieren.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome
The Social Network

Er Facebook-filmen så bra som kritikerne påstår? Nei, mener regissøren.

Foto: Columbia Pictures

De første bildene av Lisbeth Salander er ute og det rapporteres at mesterregissør David Fincher har brukt karakterer fra sine tidligere filmer «Seven» og «Fight Club» for å lage en troverdig heltinne.

Magasinet ’W’ har vært med på filmsettet og skriver i en artikkel at den amerikanske versjonen av Lisbeth Salander ligger an til å bli minst like rå og voldsom som den svenske originalen.

Fincher i kjent stil

Regissør David Fincher bygger opp Lisbeth Salander i samme ånd som andre komplekse karakterer.

Kevin Spaceys ravende gale drapsmann med enkelte sympatiske egenskaper fra «Seven», og Brad Pitts som den energiske og destruktive Tyler Durden fra «Fight Club» skal ha flere trekk til felles med Salander.

Målet med Lisbeth Salander er ifølge Fincher å skape en ny type filmheltinne, og i intervjuet med W magazine beskriver han Salander som en "gotisk Pippi". Heltinnens komplekse personlighet står i fokus og det synlige beviset for dette kan ses i bildeserien 'W' nylig har tatt av hoverolleinnehaver Rooney Mara.

– Lisbeth Salander handler ikke om lidelse og hun er heller ingen Jesus. Hun handler om én ting og det er hevn, forteller regissøren til ’W’.

Brad Pitt var vanskeligst

Mange mener at Fincher har en utfordrende jobb i å lage en ny versjon av en av dagens største merkevarer. Bøkene til Stieg Larsson har solgt over 50 millioner eksemplarer og de tre filmene med Noomi Rapace i hovedrollen har så langt spilt inn over 100 millioner dollar.

Men den erfarne regissøren mener han har hatt langt større utfordringer i løpet av regissørkarrieren.

– Etter å ha satt Brad Pitts hode på en annens kropp i «Benjamin Button», virker alt annet enkelt, påstår han.

Uenig i Facebook-hyllest

Fincher har samlet en stor del av stjernelaget som var med på en av fjorårets store filmsuksesser «The Social Network».

Rooney Mara, som spiller Lisbeth Salander, hadde også rollen som Facebook-grunder Mark Zuckerbergs eks-kjæreste og nå er også Trent Reznor fra Nine Inch Nails igjen hentet inn av Fincher for å lage musikken.

Men regissøren er ikke nødvendigvis enig i mottagelsen til kritikerfavoritten fra 2010.

– Jeg er ikke enig i kritikernes hyllest av filmen. Jeg så på prosjektet som en historie om vennskap som forsvant gjennom et verktøy som var bygget for å lage vennskap. Så jeg er ikke enig i at filmen har klart å speile en hel generasjon, jeg hadde i hvert fall helt andre forutsetninger for å gjøre den, forklarer Fincher til 'W'.

 • Les også:

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller