NRK Meny
Normal

Vil la private sponse kulturen

Høyre vil ha et nytt kulturråd basert på sponsorpenger fra næringslivet. Det nye rådet skal støtte kulturen med like mye penger som det offentlige gjør gjennom dagens kulturråd.


Olemic Thommessen
Foto: Høyres Hovedorganisasjon


Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen, har satt opp en sjupunkts liste over hva han ønsker å få til hvis han kommer i regjering.

Thommessen vil blant annet jobbe for at det bygges opp en pengepott til kultur som et alternativ til dagens offentlige støtteordninger, der mye av pengene til musikk, teater, film og annen kultur skal komme fra næringslivet.

- Jeg snakker om en stor instans som vil kunne håndtere et par hundre millioner kroner, avhengig av hvor mye private midler man klarer å mobilisere, og om dette vil bli oppfattet som interessant fra næringslivet, sier Thommessen.

- Ikke kommersialisering

Thommessen mener dette vil føre til større bredde og kompetanse, og frykter ikke at et kulturråd basert på støtte fra næringslivet vil føre til en kommersialisering av kulturen.

- Når for eksempel Norsk Hydro støtter en billedhugger som vil jobbe med aluminium i sine skulpturer, handler ikke det om kommersialisering i ordets negative forstand, mener Thommessen.

Inntar gjerne statsrådstolen

Høyreleder Erna Solberg trakk fram Olemic Thommessen som statsrådkandidat tidligere i sommer - og nå sier Thommessen tydelig at han gjerne setter seg i stolen til kulturminister Trond Giske (Ap) etter valget.

- Jeg er selvfølgelig opptatt av at Høyre får satt sin kulturpolitikk ut i livet , og hvis noen skulle peke på meg i den sammenheng. så ville jeg alvorlig vurdere å svare ja.

Hvis det skal skje, må som kjent de borgerlige få flertall - og ikke minst bli enige om et regjeringssamarbeid. Kulturministeren i en slik regjering vil måtte styre ei skute hvor Fremskrittspartiet har en hånd eller to på rattet.

I regjering med FrP

- Både jeg og Høyres partiledelse har vært veldig klare i sommer på at det ikke vil være mulig for Høyre å gå inn i en regjering der vi skal gjøre de kuttene som Frp har signalisert.

- Men støtter du tanken om et regjeringssamarbeid med FrP?

- Jeg støtter det som er Høyres utgangspunkt, som går på at hvis vi får et borgerlig flertall, så må vi også få en borgerlig regjering. Så vil jeg ha som min fremste oppgave å lose igjennom kulturpolitikken, og det ser jeg ikke mørkt på, avslutter Thommessen.

Partiutspørring i Kulturnytt

Birger Kolsrud Jåsund
Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

I dag står Høyre for tur i programleder Birger Kolsrud Jåsunds grilling av landets kulturpolitikere. Hør Kulturnytt i NRK P2 kl. 16.30. Hvilke spørsmål synes du Olemic Thommesen bør svare på?

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP