NRK Meny
Normal

Vil la private sponse kulturen

Høyre vil ha et nytt kulturråd basert på sponsorpenger fra næringslivet. Det nye rådet skal støtte kulturen med like mye penger som det offentlige gjør gjennom dagens kulturråd.


Olemic Thommessen
Foto: Høyres Hovedorganisasjon


Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen, har satt opp en sjupunkts liste over hva han ønsker å få til hvis han kommer i regjering.

Thommessen vil blant annet jobbe for at det bygges opp en pengepott til kultur som et alternativ til dagens offentlige støtteordninger, der mye av pengene til musikk, teater, film og annen kultur skal komme fra næringslivet.

- Jeg snakker om en stor instans som vil kunne håndtere et par hundre millioner kroner, avhengig av hvor mye private midler man klarer å mobilisere, og om dette vil bli oppfattet som interessant fra næringslivet, sier Thommessen.

- Ikke kommersialisering

Thommessen mener dette vil føre til større bredde og kompetanse, og frykter ikke at et kulturråd basert på støtte fra næringslivet vil føre til en kommersialisering av kulturen.

- Når for eksempel Norsk Hydro støtter en billedhugger som vil jobbe med aluminium i sine skulpturer, handler ikke det om kommersialisering i ordets negative forstand, mener Thommessen.

Inntar gjerne statsrådstolen

Høyreleder Erna Solberg trakk fram Olemic Thommessen som statsrådkandidat tidligere i sommer - og nå sier Thommessen tydelig at han gjerne setter seg i stolen til kulturminister Trond Giske (Ap) etter valget.

- Jeg er selvfølgelig opptatt av at Høyre får satt sin kulturpolitikk ut i livet , og hvis noen skulle peke på meg i den sammenheng. så ville jeg alvorlig vurdere å svare ja.

Hvis det skal skje, må som kjent de borgerlige få flertall - og ikke minst bli enige om et regjeringssamarbeid. Kulturministeren i en slik regjering vil måtte styre ei skute hvor Fremskrittspartiet har en hånd eller to på rattet.

I regjering med FrP

- Både jeg og Høyres partiledelse har vært veldig klare i sommer på at det ikke vil være mulig for Høyre å gå inn i en regjering der vi skal gjøre de kuttene som Frp har signalisert.

- Men støtter du tanken om et regjeringssamarbeid med FrP?

- Jeg støtter det som er Høyres utgangspunkt, som går på at hvis vi får et borgerlig flertall, så må vi også få en borgerlig regjering. Så vil jeg ha som min fremste oppgave å lose igjennom kulturpolitikken, og det ser jeg ikke mørkt på, avslutter Thommessen.

Partiutspørring i Kulturnytt

Birger Kolsrud Jåsund
Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

I dag står Høyre for tur i programleder Birger Kolsrud Jåsunds grilling av landets kulturpolitikere. Hør Kulturnytt i NRK P2 kl. 16.30. Hvilke spørsmål synes du Olemic Thommesen bør svare på?

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.