NRK Meny
Normal

- Pinlig for staten

Etiopisk journalist vant over staten i retten, og får bli i Norge etter sju års kamp og tre avslag på asyl.

Forlagssjef i Cappelen, Anders Heger

Anders Heger, leder av den norske avdelingen av skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen P.E.N., mener dommen er svært gledelig.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Dette er en svært gledelig utgang på en sak som er pinlig for staten, sier Anders Heger, leder av Norske P.E.N.

- Ikke lett

Abebe Demeke valgte å saksøke staten etter å fått avslag på asylsøknaden både i Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda. Den etiopiske journalisten fikk onsdag vite at Oslo Tingrett vil la ham bli i Norge.

- Det har ikke vært lett å vente i sju år, men jeg er glad for at det nå har gått bra til slutt, sier Abebe Demeke.

Bakgrunn: - Jeg kan bli drept

Regimekritisk journalist

Demeke har drevet regimekritisk aktivitet i hjemlandet, og fryktet å bli drept ved en eventuell returnering. Abebe Demekes advokat Thomas Horn mener dommen viser at asylvurderingen må skje på grunnlag av at Demeke skal kunne bruke sin ytringsfrihet og operere som regimekritisk journalist.

- Staten har i denne saken prosedert på at faren ikke er så stor dersom Demeke legger bånd på seg selv og sin journalistiske virksomhet. De sier at han må tilpasse seg lokale forhold, og det er vi sterkt uenig i. For oss har det vært viktig at han må kunne fortsette som regimekritisk journalist dersom han skal kunne sendes tilbake til Etiopia, sier Horn.

Steffen Kvisler, advokat for regjeringsadvokaten, sier til NRK Kulturnytt at en beslutning om en eventuell anke til lagmannsretten vil bli tatt innen ankefristen på en måned. Ut over dette har han ingen kommentar til saken.

- Pinlig for staten

Kjetil Haanes, nestleder i Norsk journalistlag, mener dette er en pinlig sak for staten og håper de ikke anker.

Kjetil Haanes

Kjetil Haanes, Norsk journalistlag

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Det å ytre seg og kritisere et regime som det i Etiopia er del av en elementær menneskerett. Jeg føler at UDI her har brutt sentrale menneskerettigheter, i hvert fall i argumentasjonen de har brukt. Det er rett og slett helt hårreisende, sier Haanes.

- Må være samsvar

Anders Heger mener dommen er svært gledelig, fordi det må være samsvar mellom budskapet vi tar med oss ut i verden og politikken vi fører her hjemme.

- Vi kan ikke si én ting i utenrikspolitikken og samtidig ha en innvandringspolitikk som ikke respekterer retten til å ytre seg mot undertrykkende regimer, sier Heger.

UDI vil ikke kommentere saken fordi departementet mener ansvaret ligger hos Utlendingsnemda. Det lyktes ikke NRK Kulturnytt og få en kommentar fra Utlendingsnemda i går kveld.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck