NRK Meny
Normal

- Pinlig å måtte belære journalister

Carl I. Hagen er ikke overrasket av undersøkelsen som sier at journalister har dårligere samfunnskunnskaper enn folk flest.

Hagen leser avis

Carl. I Hagen håper undersøkeslen vil føre til debatt.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

En undersøkelse blant journalister avslører grunnleggende svakheter på helt enkle spørsmål om forhold i samfunnet.

Les også: - Pinlig kunnskapsnivå blant journalister

Ikke overrasket

- Jeg må nok være ærlig å si at jeg ikke er overrasket. Mange journalister vi kommer i kontakt med gjør dårlig forarbeid og har dårlig kunnskap, også om de tema de skal intervjue oss om, sier Carl I. Hagen. Han synes det er pinlig når han må lære opp journalister i det fagområdet de skal stille spørsmål om.

- Vi får håpe at man lærer av dette og at man i utdanningene og redaksjonene får en intensiv debatt om hvordan man kan bedre allmennkunnskapsnivået til journalistene, sier Hagen.

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Trist

Torgeir Foss arbeider i TV2 og var med på å starte undersøkelsen for ti år siden. Han synes resultatene er pinlige.

- Det er trist når vi får resultater som dette. Det som nå er viktig er at vi får gjort noe, men det er i stor grad opp til redaksjonsledere og journalistutdanningene.

Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk, har vært faglig leder for undersøkelsen. Han tror journalisters høye arbeidspress er noe av forklaringen.

- Det er ikke godt å si hvorfor det har blitt som det har blitt, men jeg tror det har å gjøre med at journalistenes virke er veldig oppjaget. De som har det mest hektisk, som for eksempel TV-journalistene, er de som kommer dårligst ut i undersøkelsen. Den moderne journalisten må drive med så mye forskjellig at det går ut over tid til å tilegne seg kunnskap.

Stein Gauslaa

Stein Gauslaa

Foto: Grønning,Torbjørn / SCANPIX

Siling

Stein Gauslaa, leder i Norsk Redaktørforening og redaktør i Agderposten, mener gode sikkerhetsmekanismer ofte avverger at faktafeil kommer ut.

- Vi må trøste oss med at det ikke er så mange feil som kommer ut i mediene. Dette tyder nok på at vi har mekanismer som luker bort mange av feilene som kan oppstå.

- Rekrutter bredere!

Gauslaa sier at han selv legger stor vekt på det generelle kunnskapsnivået når han ansetter journalister.

- Jeg har tatt til orde for at det bør rekrutteres fra bredere og ikke bare fra journalistutdanningene. Det legges nå stor vekt på integritet, uavhengighet og journalistisk håndverk, men om kunnskapsnivået er dårlig hjelper det lite med integritet. Derfor må det i journalistutdanningene nå legges mye større vekt på kunnskap, sier Gauslaa.

Årebrot legger til at det også er viktig at journalister får muligheten til å holde seg oppdatert.

- Man kan ansette kunnskapsrike journalister, men om de får en arbeidssituasjon hvor de ikke får oppdatert kunnskapen ender vi i situasjonen denne undersøkelsen viser. Derfor er dette i stor grad også et driftsspørsmål for mediene.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.