- PFU er blitt en hvilepute

Pressefolk mangler bevissthet om presseetikk, mener Stein Ørnhøi. Etter å ha stått i mediestormen, er hans konklusjon at journalister ikke tør kritisere hverandre og at PFU har blitt en hvilepute.

Stein Ørnhøi

Etter at Dagbladet slo opp Ørnhøis møte med blant annet representanter for svenske våpenprodusenter på en restaurant i Oslo, har debatten om hans rolle rast.

Foto: Knut Falch - illustrasjon Esben A. Holm NRK / Scanpix

- Selvrettferdigheten i norsk presse er kolossal, sier SV-veteran Stein Ørnhøi, som i løpet av de siste ukene har opplevd medienes intense søkelys på kroppen.

Debatt: Er norsk presse redde for å kritisere hverandre?  

- Ubehag

Etter at Dagbladet slo opp Ørnhøis møte med blant annet representanter for svenske våpenprodusenter på en restaurant i Oslo, har debatten om hans rolle rast.

- Jeg har jo vært i norsk offentlighet i 35 år, så jeg kan mye om det ubehag det er å bli tatt på den måten. Det som denne gangen var spesielt ubehagelig, det er jo at virkningen er så dramatisk, slår Ørnhøi fast.

Selv mener Ørnhøi at medienes dekning av hans sak har vært overdimensjoner og til tider ufin, men det har han ikke fått noen støtte for blant norske journalister. Han finner enigheten blant norske mediefolk påfallende.

Han tror det skyldes en alt for stor lagmentalitet, og etterlyser en større vilje blant journalister til å diskutere og kritisere hverandres metoder.

- Og jeg synes at de anstendige delene av norsk presse i mye større grad skulle ta tak i dette. En ting er innad i den enkelte avis, men hvorfor tar ikke en avis som Aftenposten ordentlig tak i journalistisk tullball gjort av de andre avisene?

- På hvilken måte bør de ta tak i det?

- Man må jo bruke litt plass på det. Man må jo rett og slett vise det fram for leserne.

- Du mener å kritisere?

- Ja, kritisere. Kritisere så det virkelig drar. Det savner jeg.

Slipper oppgjør

Istedenfor å diskutere hverandres metoder og presseetikk, skyver journalister organer som Pressens Faglige Utvalg (PFU) foran seg, mener Ørnhøi.

- Dersom du tar opp dette med ordentlige folk i norske presse, så viser de til PFU, sier Ørnhøi som mener at dette ikke er nok.

Tvert imot opplever han at PFU ofte fungerer som en sovepute.

- Har du noen gang hørt en norsk redaktør akseptere en kjennelse fra PFU? spør Ørnhøi. 

- De aksepterer den ved å sette kjennelsen på trykk på i sin egen avis.

- Det er det eneste de gjør. Ved at de har Pressens Faglige Utvalg, så behøver de liksom ikke å utøve selvjustis. De gjemmer seg bak PFU og slipper det ubehagelig ved å ta oppgjør med egne kollegaer, ikke bare i egen avis. Man slipper også et mer åpent oppgjør med andre avisers pøbelstreker, sier han.

- Hvordan forsvarer du at din egen kritikk er på generelt grunnlag, og ikke basert på at du personlig føler deg dårlig behandlet av et eller flere medium?

- Det kan jeg kanskje ikke si så forferdelig mye om, utover at det ikke er første gangen at jeg er på førstesiden i norske aviser, sier Ørnhøi.

Kulturstrøm

 • Karin Krog får ærespris

  Jazzmusikeren Karin Krog får Kulturrådets ærespris for 2021. Prisen, som har blitt delt ut siden 1968, er på 600.000 kroner og en statuett.

  84 år gamle Krog får prisen for sitt livslange virke i norsk kunst- og kulturliv.

  – Norsk jazz hadde ikke vært det samme uten Karin Krog, sier kulturrådsleder Lars Petter Hagen.

  Karin Krog
  Foto: Jørgen Leangen / NRK
 • – Fortnite kan bli svartelistet

  Dataspillet Fortnite kan bli svartelistet fra alle Apples plattformer innen rettsstriden mellom selskapet og spillutvikleren Epic Games er løst.

  Epic Games-sjef Tim Sweeney sa onsdag at han har fått beskjed fra Apple om at Fortnite blir svartelistet inntil rettsstriden er løst og inntil alle ankemuligheter er brukt opp. Det kan ta opptil fem år, skriver han på Twitter.

 • Var begravet med musikkinstrumenter

  Gassrørarbeidere i Peru har funnet levningene etter åtte voksne og barn som ble gravlagt i en fellesgrav med mat og musikkinstrumenter for rundt 800 år siden.

  Levningene var lagt i omslag bestående av plantemateriale. Rundt dem i fellesgraven var det plassert mais, fat og en rekke blåseinstrumenter, blant annet fløyter.

  De åtte hadde bodd i den gamle byen Chilca, rundt 60 kilometer sør for Perus hovedstad Lima.

  – Det er et viktig funn som gir oss mer informasjon om førkolumbisk historie i Chilca, sier arkeologen.

  Arbeidere fra det samme gasselskapet fant rundt 30 gamle levninger i Chilca i 2018 (NTB).