Hopp til innhold

- Paul er virkelig død

Ryktene om Beatles-medlem Paul McCartneys tragiske dødsfall i 1966 lever i beste velgående. Nå kommer en ny dokumentar-film som hevder å ha alle bevisene.

Paul McCartney

Ryktene om Paul McCartneys død har fått nytt vann på mølla.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

BGeorge Harrison i 1998

George Harrison i 1998, tre år før sin død, skal være stemmen som sier at den opprinnelige Paul McCartney er død.

Foto: DAVE THOMSON / AP
DVD: «Paul McCartney really is dead – the last testament of George Harrison»

DVDen med dokumentaren «Paul McCartney really is dead – the last testament of George Harrison».

Foto: paulreallyisdead.com
Paul McCartney - eller egentlig canadisk politimann?

Paul McCartney - eller egentlig canadisk politimann?

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Myten sier altså at Paul McCartney i 1966 omkom i en trafikkulykke, men ble erstattet av en dobbeltgjenger. Og ikke nok med det; britisk etteretningstjeneste skal ha vært involvert da hans kopi ble valgt ut, og var dessuten medskyldige i drapet på John Lennon. Han måtte ryddes av veien, for å hindre at verden fikk vite om McCartneys dobbeltgjenger.

Sparer ikke på kruttet

Nå kommer altså filmen «Paul McCartney really is dead – the last testament of George Harrison» .

Og i denne «dokumentaren» sparer man virkelig ikke på kruttet , men hevder filmskaperne har opptak av George Harrison som forteller «den virkelige historien».

Torstein Paulsen, NRK-journalist og Beatles-ekspert, er imidlertid skeptisk og synes ikke opptakene på filmen høres ut som Harrison.

- Det høres absolutt ikke sånn ut. Jeg har aldri snakket med Harrison i virkeligheten, men stemmen (på videoen) høres ut som en som forsøker å etterlikne både Liverpool-dialekten og stemmeleiet til Harrison, men han får det ikke helt til, sier Paulsen til Radioselskapet i NRK P2.

Paulsen, som har vært stor Beatles-fan siden barnsbena trodde sjøl en gang på ryktene om McCartneys død.

Var selv overbevist

- Ja, jeg var faktisk ganske sikker en periode. Da jeg var sånn omkring 11-12 år sleit jeg ut min første platespiller på å spille en god del Beatles-plater baklengs. For det finnes veldig mange «spor» og «bevis» for at McCartney er død, gjemt inne i musikken deres. Spesielt hvis du spiller den av baklengs, forklarer Paulsen.

- Så jeg hørte både det ene og det andre som var «bevis» på at han faktisk er død.

I følge den nye dokumentaren fortelles det at det ble holdt hemmelig at McCartney var død «for å forhindre masseselvmord blant Beatles-fans», som det heter i filmskapernes argumentasjon.

Ryktene om McCartneys borgang startet i 1969, da en artikkel i en amerikansk studentavis. Dermed begynte folk å ringe inn til forskjellige radiostasjoner for å oppfordre dem til å spille låta «Revolution nr. 9» baklengs.

«Turn me on dead man»

- Når man spiller deler av denne baklengs, høres det ut som noen sier «turn me on dead man». Dette ble utover høsten 1969 plukket opp av en del aviser som virkelig skapte et skikkelig rykte.

Nå får ryktet igjen nytt liv. Filmskaperne hevder nemlig å ha fått tilsendt en pakke som inneholdt to kassettbånd. Denne skal ha blitt levert på selskapets adresse i Hollywood, med ordene «The Last Testament of George Harrison», skriver den danske avisa Politiken.

- Hvor sannsylig er det at noe av dette er sant?

- Det er veldig lite sannsynlig. Denne dobbeltgjengeren, som egentlig heter William Campel, levd som politimann i Canada da han ble valgt ut til å være McCartney; ikke bare må han ha liknet noe veldig – han må også ha hatt et enormt musikalsk talent, mener Paulsen.

- Har spøkt med det sjøl

- Den første låta han da må ha skrevet er «Penny Lane», samt en god del av albumet «Sgt. Pepper», «Hey Jude», «Let it be» og andre klassikere i fleng. Og det er jo ikke verst av en politimann fra Canada.

- Hvordan tror du McCartney sjøl tar alle disse spekulasjonene?

- Det tar han med knusende ro. Blant annet har han spøkt med det på tv-showet Saturday Night Live, der en intervjuer spør i et tulleintervju: «You’re not really dead, are you?», hvorpå han selvsagt bekrefter at han lever. Men noen har selvsagt funnet på å spille svaret han gir av baklengs. Da kan det høres ut som han sier «og der lurte jeg han og».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober