- Overrasket over TV 2

Harald Stanghelle mener kanalen finansierer norges-turné for Holocaust-fornekter.

Den omstridte forfatteren David Irving ankom Norge i dag i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Reise og opphold får han betalt av TV 2, i bytte mot å la seg intervjue til programmet Tabloid.

Les også: TV2 betalte reise og opphold for Irving
Les også: Ber folk skru av TV 2

- Levebrød å provosere

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, kritiserer kanalen for sponsingen.

- Både NRK og TV 2 har som vane å betale utgifter til sine gjester, men jeg synes det er merkelig at TV 2 ikke finner det problematisk å finansiere Norges-tur for akuratt Irving, sier Stanghelle til NRK.

- Irving har gjort det til sitt levebrød å provosere og sjokkere med sitt vrangbilde av krigshistorien, sier han.

- Høye krav til kunnskap

Han mener forfatteren skal ha anledning til å legge frem sine synspunkter, også for et norsk publikum, men da primært i skrift og tale.

- Det stilles svært store krav til den som skal intervjue David Irving, det krever store kunnskaper og ikke minst at en er i stand til å følge opp de mange falske og forvrengte påstandene til forfatteren, sier Stanghelle.

I den forbindelse frykter Stanghelle at norske journalister kan bli et mikrofonstativ for Holocaust-fornekteren.

- Selv om ikke det er intensjonen, kan det fort bli slik. Som sagt, det stilles store krav for å intervjue en mann som David Irving, avslutter han.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games