NRK Meny
Normal

- Operaen vil ikke øke turisme

- Operaen vil ikke bli en turistmagnet på høyde med Holmenkollen og Vigelandsparken, mener fagsjef i NHO Reiseliv, Bjørn Ketilsson.

Flere tusen mennesker besøkte operaen søndag.

Flere tusen mennesker besøkte Den norske opera og ballett søndag.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Turister som velger Norge er særlig ute etter naturbaserte opplevelser og attraksjoner, sier Ketilsson.

Dessuten påpeker han at operaåpningen kommer sent i året og at turister allerede har lagt ferieplanene for den kommende sommersesongen.

Allerede en attraksjon

Turistsjef i Oslo, Tor Sannerud er ikke enig.

- Operaen er allerede en internasjonal attraksjon, sier Sannerud.

Han er overbevist om at operaen vil bli en av de største attraksjonene allerede fra første året.

- Opera som fenomen kan høres og ses uansett hvilket språk man tilhører, derfor vil operaen i Oslo tiltrekke seg mange turister som vil høre opera, slår Sannerud fast.

Adkomst

Ketilsson tror imidlertid at operaens status som turistattraksjon vil ta tid og oppnå.

- Vi må vente til bygget blir tilgjengelig, sier Ketilsson. Han mener trafikk, motorveier og rundkjøringer er barrierer som stenger for adkomsten.

Markedsføring

Per-Arne Tuftin, direktør for resieliv i Innovasjon Norge, mener at det nye operabygget kan bidra til å markedsføre Norge.

- Jeg vet ikke om bygget vil trekke mange flere turister, men de som allerede har lagt en ferie til Norge vil ønske å besøke og se bygget.

Etter hvert som man bygger opp et kjennskap om operahuset kan det være med på å trekke turister, sier Tufte.

Operaen åpnet lørdag med festforestilling for inviterte gjester. Søndag kunne operaen fortelle om tusenvis av besøkende som ville ta en kikk på det nye huset. Siden det er fri ferdsel opp til taket er det vanskelig å anslå eksakte tall på besøkende i går.

Det ble søndag satt opp dobbelt med omvisninger og alle var fulle. Private omvisninger er foreløpig fullt ut juni.

Nett-TV: Se fyrverkeriet fra åpningsdagen

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP