Normal

- Operaen vil ikke øke turisme

- Operaen vil ikke bli en turistmagnet på høyde med Holmenkollen og Vigelandsparken, mener fagsjef i NHO Reiseliv, Bjørn Ketilsson.

Flere tusen mennesker besøkte operaen søndag.

Flere tusen mennesker besøkte Den norske opera og ballett søndag.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Turister som velger Norge er særlig ute etter naturbaserte opplevelser og attraksjoner, sier Ketilsson.

Dessuten påpeker han at operaåpningen kommer sent i året og at turister allerede har lagt ferieplanene for den kommende sommersesongen.

Allerede en attraksjon

Turistsjef i Oslo, Tor Sannerud er ikke enig.

- Operaen er allerede en internasjonal attraksjon, sier Sannerud.

Han er overbevist om at operaen vil bli en av de største attraksjonene allerede fra første året.

- Opera som fenomen kan høres og ses uansett hvilket språk man tilhører, derfor vil operaen i Oslo tiltrekke seg mange turister som vil høre opera, slår Sannerud fast.

Adkomst

Ketilsson tror imidlertid at operaens status som turistattraksjon vil ta tid og oppnå.

- Vi må vente til bygget blir tilgjengelig, sier Ketilsson. Han mener trafikk, motorveier og rundkjøringer er barrierer som stenger for adkomsten.

Markedsføring

Per-Arne Tuftin, direktør for resieliv i Innovasjon Norge, mener at det nye operabygget kan bidra til å markedsføre Norge.

- Jeg vet ikke om bygget vil trekke mange flere turister, men de som allerede har lagt en ferie til Norge vil ønske å besøke og se bygget.

Etter hvert som man bygger opp et kjennskap om operahuset kan det være med på å trekke turister, sier Tufte.

Operaen åpnet lørdag med festforestilling for inviterte gjester. Søndag kunne operaen fortelle om tusenvis av besøkende som ville ta en kikk på det nye huset. Siden det er fri ferdsel opp til taket er det vanskelig å anslå eksakte tall på besøkende i går.

Det ble søndag satt opp dobbelt med omvisninger og alle var fulle. Private omvisninger er foreløpig fullt ut juni.

Nett-TV: Se fyrverkeriet fra åpningsdagen

Kulturstrøm

 • Michelet på førsteplass

  Jon Michlets siste bok «Krigerens hjemkomst» går rett inn på førsteplass på Boklista for skjønnlitteratur for etter si første veke i sal, melder Bok365.. NRKs anmelder kalte boka eit verdig punktum for den store bokserien om krigsseglarane.

  jon michelet
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Må tilbringe 28 år i fengsel

  Rapprodusenten Marion «Suge» Knight har inngått en avtale med amerikansk påtalemyndighet om å tilbringe 28 år i fengsel for å ha kjørt på og drept en mann for tre år siden. Avtalen ble inngått i et rettslokale i Los Angeles kun dager før rettssaken mot Knight skulle starte. Påkjørselen skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha skjedd etter en pengekrangel om filmen «Straight Outta Compton» som handler om rapgruppen N.W.A. Knight, som i sin tid var med på å starte plateselskapet Death Row Records. En annen man ble skadet. Rapperen risikerte livstid.

  Suge Knight
  Foto: Gary Coronado / AP
 • Kortlisten til Bookerprisen er klar

  De seks romanene på kortlisten til Bookerprisen 2018 er valgt ut. Prisen er på 50.000 britiske pund går til den beste roman utgitt på engelsk i Storbritannia eller Irland. Vinneren annonseres 16. oktober. Blant de nominerte er irske Anna Burns, amerikanske Rachel Kushner og canadiske Esi Edugyan (bildet).

  Esi Edugyan
  Foto: Lefteris Pitarakis / Ap