Hopp til innhold

- Ønsker navneplater tilbake

Russiske myndigheter godkjente aldri fjerningen av navneplatene for 826 identifiserte russiske krigsgraver på Tjøtta i Nordland.

Grav til sovjetisk krigsfange

Navneplatene ligger nå stablet i et fjøs.

Foto: NRK

Kirke- og kulturdepartementet har hele tiden hevdet at navneplatene ble fjernet i samråd med den russiske ambassaden. Men dette er ikke riktig, ifølge ambassaderåd Jevgeny Kolesnikov ved den russiske ambassaden i Norge.

- Ble ikke spurt

- Vi håper at disse navneplatene snart er på plass igjen, og vi håper at det blir flere kjente navn enn tidligere, sier ambassaderåd Kolesnikov.

På en stor, øde gressplen på øya Tjøtta i Nordland hviler 7500 sovjetiske krigsfangere som døde som slavearbeidere i Norge under andre verdenskrig. For fem år siden fjernet norske myndigheter minneplatene med navnene til 826 identifiserte graver. For russiske myndigheter er det viktig at gravene etter de sovjetiske krigsfangene igjen merkes med navn.

- Jeg vil bare gjenta at vi ikke greide å oppdage noe informasjon om dette, så vi ble ikke forespurt om dette, i alle fall ikke offisielt, sier Kolesnikov.

- Ulovlig å fjerne navn

I forrige uke hevdet lagdommer Hanne Sophie Greve her i Kulturnytt at Norge bryter ved å fjerne navneplatene på Tjøtta.

- Hvis denne fjerningen er varig, så vil jeg se på det som både en krenkelse av internasjonal rett, i alle fall ånden som gjennomsyrer den, sier Greve.

Ambassaderåd Jevgeny Kolesnikov sier dette om Genève-konvensjonen.

- Det er en del av folkeretten, er det noen nødvendighet å kommentere det. Hvis det finnes kjente navn, så må de angis på gravene, slår han fast.

Norske myndigheter har foreslått å sette de kjente navnene inn i en bok, som skal legges i en kiste som de besøkende kan komme og se i. Dette forslaget var ukjent for ambassaderåd Kolesnikov når NRK konfronterer ham med forslaget. Derfor vil han heller ikke kommentere det.

Etter gjentatte henvendelser har det ikke lyktes Kulturnytt å få noen kommentar fra Kulturdepartementet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.