NRK Meny
Normal

- Ønsker navneplater tilbake

Russiske myndigheter godkjente aldri fjerningen av navneplatene for 826 identifiserte russiske krigsgraver på Tjøtta i Nordland.

Grav til sovjetisk krigsfange

Navneplatene ligger nå stablet i et fjøs.

Foto: NRK

Kirke- og kulturdepartementet har hele tiden hevdet at navneplatene ble fjernet i samråd med den russiske ambassaden. Men dette er ikke riktig, ifølge ambassaderåd Jevgeny Kolesnikov ved den russiske ambassaden i Norge.

- Ble ikke spurt

- Vi håper at disse navneplatene snart er på plass igjen, og vi håper at det blir flere kjente navn enn tidligere, sier ambassaderåd Kolesnikov.

På en stor, øde gressplen på øya Tjøtta i Nordland hviler 7500 sovjetiske krigsfangere som døde som slavearbeidere i Norge under andre verdenskrig. For fem år siden fjernet norske myndigheter minneplatene med navnene til 826 identifiserte graver. For russiske myndigheter er det viktig at gravene etter de sovjetiske krigsfangene igjen merkes med navn.

- Jeg vil bare gjenta at vi ikke greide å oppdage noe informasjon om dette, så vi ble ikke forespurt om dette, i alle fall ikke offisielt, sier Kolesnikov.

- Ulovlig å fjerne navn

I forrige uke hevdet lagdommer Hanne Sophie Greve her i Kulturnytt at Norge bryter ved å fjerne navneplatene på Tjøtta.

- Hvis denne fjerningen er varig, så vil jeg se på det som både en krenkelse av internasjonal rett, i alle fall ånden som gjennomsyrer den, sier Greve.

Ambassaderåd Jevgeny Kolesnikov sier dette om Genève-konvensjonen.

- Det er en del av folkeretten, er det noen nødvendighet å kommentere det. Hvis det finnes kjente navn, så må de angis på gravene, slår han fast.

Norske myndigheter har foreslått å sette de kjente navnene inn i en bok, som skal legges i en kiste som de besøkende kan komme og se i. Dette forslaget var ukjent for ambassaderåd Kolesnikov når NRK konfronterer ham med forslaget. Derfor vil han heller ikke kommentere det.

Etter gjentatte henvendelser har det ikke lyktes Kulturnytt å få noen kommentar fra Kulturdepartementet.

Kulturstrøm

  • Christine hyller Avicii

    P3 viet hele programmet til den avdøde svenske DJen og produsenten Avicii, som gikk bort fredag 20. april bare 28 år gammel. Du får høre om hans liv, hans musikk og fra noen av de han inspirerte mest.

  • Norsk sopran får dansk pris

    Lise Davidsen er vant til å få gjeve priser – og kan nå føye til et dansk hederslegat på en kvart million kroner, oppkalt etter dronning Ingrid. Prisen deles ut 24. juni i konsertsalen i Tivoli, og blir personlig overrakt av danskenes dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie av Hellas (NTB)

    Lise Davidsen
    Foto: Camilla Storvollen