Oppgjør med ferdigmaten
Det er vanskelig å finne noen som blir mer engasjert enn Arne Brimi når man serverer stikkordet norsk matkultur. I 2005 ble han utnevt til
for sin innsats for norsk matkultur. Nå tar han et oppgjør med ferdigmaten.Brimi er bekymret for at smaksevnene til folk flest har blitt bedøvd av for mye fast-food og ferdigmat.
– Hvis du har tre smaker som dominerer hverdagen din; salt, sukker og syre, så vil du gå etter det. Og da vil du være enkel å hanskes med for enkel mat i fremtiden også, sier Arne Brimi.
Fokuserer for mye på vin
Brimi legger store deler av skylden på dagligvarekjedene og ferdigmatprodusentene, mens sosialantropolog Runar Døving mener norske matjournalister fokuserer for mye på vin.
– At smaken begrenser seg til å handle om vin er forferdelig trist, sier Runar Døving.
Han mener at den norske matkulturjournalistikken burde holde seg unna vin for en tiårsperiode, og heller ta smaken på gulrøttene, agurkene og de andre grønnsakene. Dette for å se hvilke produsenter som har gulrøtter som smaker ordentlig god gulrot.
– Vi burde ha samme kvalitetskriterier knyttet til all mat, ikke bare vin, sier han.
Nordmenn vil ha billig mat
Det er veldig lett og legge all skylda her på storkapitalen, jålete matjournalister med vindilla og tafatte politikere. Men i midten står vi som kjøper og spiser mat. Forbrukerne. Og det viktigste for oss er ikke nødvendigvis at maten skal smake så godt - det viktigste er at den er billig, sier Runar Døving.
– Nordmenn bruker ti prosent av husholdningsbudsjettet på mat. Det er veldig lavt i verdenssammenheng og den har sunket fra førti prosent i 1950. Likevel tror nordmenn at vi bruker mye mer på husholdningsbudsjettet enn det vi gjør, sier Døving.
Døving har ikke særlig store håp for fremtiden til den norske matkulturen, men Brimi er optimist. Han tror oppblomstringen av gårdsmat, som vi har sett de siste årene, bærer bud om at ting er i ferd med å skje.
– Plutselig en morgen våkner man av at man savner noe. Da har man spist frokost på Shell for lenge, sier Brimi.
- Les også: