- Norsk matkultur forfaller

Arne Brimi mener norsk matkultur er i ferd med å forfalle, og at smaksevnen til folk flest er bedøvd av ferdigmat.

Arne Brimi
Foto: NRK

Oppgjør med ferdigmaten

Det er vanskelig å finne noen som blir mer engasjert enn Arne Brimi når man serverer stikkordet norsk matkultur. I 2005 ble han utnevt til ridder av St. Olavs orden for sin innsats for norsk matkultur. Nå tar han et oppgjør med ferdigmaten.

Hør radioreportasjen

Hør radioreportasjen: 

 

Hamburger

Kjapt og billig?

Foto: John Thys / Scanpix/AFP
Runar Døving

Runar Døving

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Fristende mat

Hvem har de beste tomatene i Norge?

Foto: Scanstock
Økologisk mat

Langsomt og godt?

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Brimi er bekymret for at smaksevnene til folk flest har blitt bedøvd av for mye fast-food og ferdigmat.

– Hvis du har tre smaker som dominerer hverdagen din; salt, sukker og syre, så vil du gå etter det. Og da vil du være enkel å hanskes med for enkel mat i fremtiden også, sier Arne Brimi.

Fokuserer for mye på vin

Brimi legger store deler av skylden på dagligvarekjedene og ferdigmatprodusentene, mens sosialantropolog Runar Døving mener norske matjournalister fokuserer for mye på vin.

– At smaken begrenser seg til å handle om vin er forferdelig trist, sier Runar Døving.

Han mener at den norske matkulturjournalistikken burde holde seg unna vin for en tiårsperiode, og heller ta smaken på gulrøttene, agurkene og de andre grønnsakene. Dette for å se hvilke produsenter som har gulrøtter som smaker ordentlig god gulrot.

– Vi burde ha samme kvalitetskriterier knyttet til all mat, ikke bare vin, sier han.

Nordmenn vil ha billig mat

Det er veldig lett og legge all skylda her på storkapitalen, jålete matjournalister med vindilla og tafatte politikere. Men i midten står vi som kjøper og spiser mat. Forbrukerne. Og det viktigste for oss er ikke nødvendigvis at maten skal smake så godt - det viktigste er at den er billig, sier Runar Døving.

– Nordmenn bruker ti prosent av husholdningsbudsjettet på mat. Det er veldig lavt i verdenssammenheng og den har sunket fra førti prosent i 1950. Likevel tror nordmenn at vi bruker mye mer på husholdningsbudsjettet enn det vi gjør, sier Døving.

Døving har ikke særlig store håp for fremtiden til den norske matkulturen, men Brimi er optimist. Han tror oppblomstringen av gårdsmat, som vi har sett de siste årene, bærer bud om at ting er i ferd med å skje.

– Plutselig en morgen våkner man av at man savner noe. Da har man spist frokost på Shell for lenge, sier Brimi.

Kulturstrøm

 • Grunnleggeren av Vans er død

  Paul Van Doren, som grunnla det amerikanske skomerket Vans, er død, 90 år gammel. Sammen med sin bror James startet han opp selskapet i 1966. Vans-sko ble kjent gjennom amerikansk populærkultur, både i filmer, i musikkmiljøet og blant skatere.

  FILE PHOTO: Vans shoes are seen in a Vans shop in Rome
  Foto: Max Rossi / Reuters
 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed