NRK Meny
Normal

- Ufølsomt

Norske myndigheter fjernet navnene fra gravene til sovjetiske fanger som døde i Norge under 2. verdenskrig. Dette bryter med Genève-konvensjonen, sier Hanne Sophie Greve

Sovjetiske krigsfanger på Falstad

Sovjetiske krigsfanger på Falstad

Foto: Falstad-senterets arkiv

Bak porten til krigskirkegården på øya Tjøtta i Nordland ligger en stor, øde gressplen. Her hviler sju tusen fem hundre sovjetiske krigsfangere som døde som slavearbeidere i Norge under andre verdenskrig. 826 av dem var identifisert, men Kultur- og Kirkedepartementet har fjernet identifikasjonen.

Bryter Genève-konvensjonen

Hanne Sophie Greve

Hanne Sophie Greve

Foto: Bendiksby , Terje / SCANPIX

En av Norges fremste kjennere av internasjonale menneskerettigheter, Hanne Sophie Greve, mener Norge med dette bryter Geneve-konvensjonen.

- Hvis en norsk soldat skulle dø utenlands og det viser seg vanskelig å få ham hjem, hadde man forventet å få en merket grav de pårørende kan oppsøke senere.

Fotballbane

 Aleksej Perminow overlevde tyskernes fangeleire og han reagerer sterkt på tilstanden til krigskirkegården på Tjøtta.

- Det var noen som sammenlignet kirkegården med en fotballbane og den gjør det samme inntrykket på meg.

Det er fem år siden norske myndigheter fjernet de 826 minneplatene. I dag ligger kirkegården øde. Aleksej Perminow mener dette viser en manglende vilje til å minnes de sovjetiske ofrene.

- Vi kom ikke frivillig hit, men vi ble en del av Norges historie. Og en viss plass i den historien må vi ha. Man kan ikke bare slå strek over 86 000 sjeler som har vært her, uansett om de er undermennesker eller ikke.

Grunnleggende respekt

Hanne Sophie Greve mener dette bryter med Geneve-konvensjonens bestemmelser om at krigsfangers graver skal være merket med navn.

- Genevekonvensjonen forutsetter at det skal være mulig å finne og oppsøke graver der vi vet at en bestemt person hviler.

-Hva er ditt råd til Krigsgravtjenesten og kulturministeren?

- Mitt råd er at de snarest mulig tar på alvor det internasjonale ansvar for grunnleggende respekt for mennesket, også utover døden. Særlig overfor alle de fremmede som ble tatt hit mot sin vilje, som slet seg ut i en krig som var vond for dem og for oss. Vi burde vise dem full respekt ved å få merket deres graver med navn så langt vi kjenner det.

- Ufølsomt

Aleksej Perminow

Aleksej Perminow, tidligere sovjetisk krigsfange.

Foto: Janne Kjellberg / NRK

Aleksej Perminow synes det vitner om ufølsomhet at man ikke skjøtter bedre om disse gravene.

- Man må prøve å få utviklet sitt følelsesliv litt bedre. Når man skal representere kulturlivet i Norge, bør man ha et litt rikere følelsesregister overfor de som ikke kan kreve noe, men ligger der helt umælende, ikke lenger levende. Det bør kulturministeren som menneske ha en viss ansvarsfølelse for.

I Kultur- og kirkedepartementet innrømmer nå statssekretær Randi Øverland at situasjonen på Tjøtta er uholdbar.

- Jeg synes det er beklagelig at det har gått så lang tid før den har blitt skikkelig rehabilitert. Det betyr at vi må få gjort noe raskt, men vi er i god dialog med de lokale myndighetene her.

Det blir mer om denne saken i programmet Detektor fredag klokka 09.00 på NRK P2.

Flere kulturnyheter