Hopp til innhold

- Nordmenn truet meg til taushet

Bushra Ishaq trekker seg som offentlig talerør etter å ha blitt drapstruet og sjikanert på blant annet Internett. – Det er nordmenn som står bak truslene mot meg, sier Fritt Ord-vinneren.

Bushra Ishaq

Bushra Ishaq har trukket seg fra all offentlig debatt, etter trusler og sjikane.

Foto: Berit Roald / Scanpix

I går kveld skulle Ishaq deltatt i en debatt om religionskritikk i Oslo, men hun valgte å trekke seg for å verne om sin egen sikkerhet.

– Som muslimsk debattant har jeg gjennomgående mottatt trusler og sjikane siden jeg begynte i det offentlige ordskifte. Det er jeg inneforstått med. Det har imidlertid eskalert i både form og alvor den siste tiden, og jeg må derfor ta noen viktige forholdsregler, skriver Bashra Ishaq til NRK i en tekstmelding.

– Det er utelukkende etnisk norske personer som står bak drapstruslene mot meg, legger hun til.

Prioriterer sikkerheten

Bashra Ishaq har vært en sentral muslimsk samfunnsdebattant, og er tidligere leder i muslimsk studentsamfunn.

I saken om hijab i politiet var hun en av de tydeligste stemmene, og i mars i år mottok hun Fritt Ord-prisen sammen med Venstre-politiker Abid Raja.

Nå har trusler gjort at Ishaq har trukket seg fra all offentlig debatt.

– Jeg avlyser alle offentlig engasjement i den nærmeste tiden, skriver hun.

– Jeg ønsker å fortsette med engasjementet mitt, men jeg må prioritere min egen sikkerhet først. Likevel velger jeg fremdeles å tro på at dialog og tilnærming basert på forståelse og nestekjærlighet, vil vinne fram.

– Fortsatt ikke ytringsfrihet

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, skulle debattert med Ishaq i går. Han ser alvorlig på saken.

– Dette er en alvorlig påminnelse om at ytringsfrihetens sak ikke er vunnet en gang for alle, ei heller i Norge, som har sterke lovparagrafer om dette. Denne kampen må kjempes hele tiden, og det er tragisk at slikt skjer.

Debatten som Norsk P.E.N arrangerte i går skulle blant annet handle om nettopp om ytringsfrihet. Lederen Anders Heger er bekymret for utviklingen.

– Ishaq ikke er den eneste som har trukket seg fra den offentlige debatten, sier han.

– Det faktum at tonen har blitt så tøff at folk vegrer seg for å ta ordet og stå fram, er en mye mer alvorlig sak en vi egentlig er villig til å diskutere, sier han.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK