Hopp til innhold

- Nedtur etter John Lennon

Beatles-bassist Sir Paul McCartney sa i et intervju i dag at å samarbeide med storheter som Michael Jackson og Stevie Wonder var en skuffelse.

Paul McCartney og John Lennon
Foto: FRED J. GRIFFITH / AP

64-åringen fra Liverpool fortalte nemlig at han var "litt bortskjemt" etter å ha samarbeidet med John Lennon fra tidlig i karrieren.

De to møttes som skolegutter i 1957, og utgjorde - uansett hva andre mener om saken - tidenes "duo" i rocken.

Fra McCartney/Lennon til Lennon/McCartney

På the Beatles' første plate, " Please Please Me " fra mars 1963, sto de kreditert med åtte av 14 sanger - som McCartney/Lennon.

With the Beatles

Fra platen 'With the Beatles' kalte duoen seg for Lennon/McCartney.

Foto: fra Wikipedia

I november samme år kom LP-en " With the Beatles ", der halve albumet var skrevet av paret, slik vi kjenner dem best: Lennon/McCartney.

- Det er rart, dette med samarbeid. jeg samarbeidet med John, og man blir litt bortskjemt etter det, fortalte McCartney til BBC i dag.

- Det var et helvetes samarbeid, sa bassisten. Og har rett.

Et preg av skuffelse

- Jeg har gjort litt av hvert siden den gang, og jeg tror - og jeg hater å si det - men det er uunngåelig et preg av skuffelse over det. Det var bare så kult for John og meg å jobbe sammen, fortalte McCartney.

- Vi var så unge da vi begynte, og vi visste hvordan den andre tenkte.

Siden the Beatles gikk fra hverandre i 1970 har McCartney samarbeidet med flere artister, inkludert Michael Jackson , Stevie Wonder og Elvis Costello . Han startet også bandet Wings med sin kone Linda.

 

Det var et helvetes samarbeid.

Sir Paul McCartney / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober