Hopp til innhold

- Mye politikk, lite musikk

-Russland vant på grunn av massiv støtte fra tidligere sovjetstater, mener Kato Hansen, tidligere leder i Den norske Grand Prix- klubben.

Diman Bilan
Foto: JOERG KOCH / AFP

Russiske Dima Bilan sang seg til topps i årets Grand Prix- finale med låten "Believe". Kato Hansen, tidligere leder av Den Norske Grand Prix-klubben, og forfatter av en bok om historien til Grand Prix, mener låten ikke holder mål rent musikalsk, men vant på grunn av drahjelp fra tidligere sovjetstater.

Støtte fra tidligere sovjetstater

Kato Hansen

Kato Hansen, tidligere leder i Den Norske Grand Prix-klubben

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Russland var sentrum i Sovjetunionen. I denne perioden flyttet veldig mange russere til blant annet Latvia, Litauen, Estland, Ukraina og Hviterussland sier Hansen til Kulturnytt.

Bilder fra årets finale

- Det finnes et belte rundt Russland med tidligere sovjetstater, der det i dag bor mange russere. De kaster seg over telefonen og stemmer fram Russland. Det har vært avgjørende for at Russland vant i år, sier Hansen, og sammenligner det med hvordan tyrkere bosatt i forskjellige land stemmer fram det tyrkiske bidraget.

Politisk spill

Hansen får støtte fra briten Terry Wogan som i en årrekke har kommentert sangkonkurransen for britisk fjernsyn.

- Grand Prix handler bare om politikk, og ikke om melodier. Nå har jeg fått nok av politisk motivert stemmegivning, fortviler den erfarne kommentatoren i dag.

Alt om årets finale i Beograd

- Russland forstår Grand Prix

I tillegg til å få hjelp fra gode venner, mener Hansen seieren skyldes at russerne virkelig skjønner hvordan Grand Prix fungerer.

- Russland satser veldig hardt på Grand Prix. De kjører et perfekt sceneshow i de tre minuttene de har til rådighet, og utnytter tv-mediets muligheter fullt ut, observerer Hansen, som samtidig legger til at andre faktorer enn musikk har preget Grand Prix gjennom hele konkurransens historie.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)