- Munch-museet blir for høyt

Flere sentrale, norske arkitekter mener det nye Munch-museet blir altfor høyt. Det spanske vinnerforslaget er på hele 14 etasjer.

Lambda
Foto: HAV Eiendom

Dette synes jeg er rart og fremmedartet, sier Niels Torp om vinnerutkastet til nytt Munchmuseum i Bjørvika - som blir nærmeste nabo til operaen.

Lambda

Det nye Munchmuseet sett mot Ekebergåsen i bakgrunnen, tegnet av spanjolen Juan Herreros (ill.).

Foto: HAV Eiendom

- Barriere mot byen

- Dette er ikke den byen jeg kjenner, sier den internasjonalt etterspurte arkitekten.

- Jeg er overrasket fordi jeg synes at det bildet av Oslo som jeg kjenner og liker – bildet av den forholdsvis lave teppebyen som ligger omkranset av sine grønne åser på alle sider – er i ferd med å bli borte i Bjørvika.

Niels Torp frykter at vinnerforslaget "Lambda" kommer til å ødelegge for omgivelsene.

Opera mot Barcode

- Alle former for barrierer mellom byen bakenfor og fjorden burde man være veldig forsiktig med, fortsetter Torp. Han viser til rekken av høyhus, Barcoderekken, som reiser seg lenger bak.

Operaen i Oslo

Operaen er tilpasset fjorden, i motsetning til Munchmuseet, mener Niels Torp.

Foto: Atle Markeng / NRK

- Operaen er tilpasset fjordbildet og Oslo som helhet ved sin lavhet. Så sette man denne nye komponenten som man skulle vente ville forholde seg til operaen på samme måte. Men man lar den i stedet begynne å nærme seg Barcode-rekken i skala og høyde.

Nå får du et inntrykk som er forvirrende og som ikke er helt. Det gir en visuell kollisjon, sier Niels Torp som selv er ansvarlig for Aker Brygge og Gardermoen flyplass.

Snøhetta også kritisk

Operaarkitekt hos Snøhetta, Tarald Lundevall var også skeptisk til høyden rett etter at vinneren var kunngjort fredag.

- Min store problemstilling er om det er litt for høyt, sa Lundevall til NRK da.

Han opprettholder sitt ønske om at det etterhvert kommer en justering av høyden.

- Bygget er for øvrig bra plassert i forhold til operaen, sier Lundevall.

NRK har vært i kontakt med flere kjente arkitektkontorer som er skremt av høyden, men som likevel ikke vil uttale seg av frykt for å virke sutrete.

Åpner for debatt

Ifølge arkitekt Juan Herreros valgte de å bygge i høyden for å åpne opp for det offentlige rommet i Bjørvika.

- Det er ikke så høyt, ideen er å tilby et signal til inngangen til byen, sier Herreros, som tegner mange storbybygg.

Bystyret i Oslo skal ta endelige avgjørelse om hvordan Munch-museet til slutt skal bli. Oslos byrådsleder Erling Lae sier til NRK at bygget ikke er høyere enn det reguleringsplanen for Bjøvika-området tillater ut fra hensynet til blant annet siktlinjer. Han tror likevel en debatt om byggets høyde kommer.

- Det er et høyt bygg. Stort sett mener jeg at det er godt prosjekt, men det ligger ikke prestisje i høyden og også arkitekten sier at det er noe man kan vurdere å jobbe med videre.

Advarer mot kompromiss

Arkitekt Jan Olav Jensen i Jensen og Skodvin Arkitektkontor synes vinnerforslaget virker spennende, og advarer mot justeringer som vil gi et konvensjonelt bygg.

Lambda - det nye Munch/Stenersen-museet

Lambda er kåret som vinner i konkurransen om nytt Munch-museum.

Foto: HAV Eiendom

- Jeg mener det ville være en tragedie hvis man har som hovedmål at man skal ende opp med et kompromiss. Operaen er for eksempel ikke et kompromiss, sier Jensen.

Niels Torp er enig i at justeringer er uheldig. Han sier at det vil være et kjempeproblem for juryen om prosjektet de har valgt ikke er godt nok.

- Da må de ut og forsvare det med nebb og klør. Vi må ha først og fremst ha et rent prosjekt. Hvis ikke må man simpelthen velge et annet.

Bystyret har to andre prosjekter å velge blant, nemlig Yin Yang og Girls on the bridge.

Kulturstrøm

  • Slik blir Melodi Grand Prix 2022

    Det blir flere endringer i neste års Melodi Grand Prix. Men nivået er høyere enn noen gang, ifølge MGP-general Stig Karlsen. 10. januar skal alle artistene offentliggjøres og alle låtene slippes til publikum. Showet går av stabelen med første delfinale 15. januar.

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».