- Mediene kan lære av IT-næringen

- Mediene kan lære av IT-bransjen, det sier Wikipedia-gründer om hvordan bransjen skal møte den digitale framtiden.

Grunnleggeren av internett-leksikonet Jimmy Wales
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Nærmere 270 mennesker fra media- forlags og IT-bransjen var i dag samlet på Litteraturhuset i Oslo for å debattere hvordan man skal møte den digitale framtiden.

Både forlags - og mediebransjen spør seg om det er mulig gjøre forretning av digitalt innhold. Wikipedia-gründer Jimmy Wales, som i dag gjestet Oslo, mener mediene kan lære av IT-næringen.

- IT-bransjen har vært flinke til å gjøre programvare gratis tilgjengelig for andre. I stedet for lisenser og betaling, bytter man for eksempel tjenester. Noe av dette kan overføres til innholdsleverandører som nettaviser, mener Wales.

Wales er en av grunnleggerne av internettoppslagsverket Wikipedia.
Wikipedia skrives av frivillige bidragsytere over hele verden og har over 14 millioner artikler.Det digitale oppslagsverket er gratis og blir finansiert ved donasjoner.

Betaling for det vesentlige

Wales tror også at mer brukerstyring er viktig. Samtidig kan betaling for innhold som oppleves som relevant. og ikke er tilgjengelig andre steder, være aktuelt, mener han.

- I USA har The Wall Street Journal hatt stor suksess med å ta betaling for finansnyheter som ikke er tilgjengelige andre steder.

Administrerende direktør i VG Multimedia, Jo Christian Oterhals, synes Wales' tanker om å lære av IT-næringen er spennende.

- Det er ikke til å komme bort fra at det er en interessant tanke, for det er jo slik i dag at alt digitalt innhold blir spredt og delt uansett. I stedet gjelder det å være den beste tilbyderen av det digitale stoffet som blir produsert, sier Oterhals.

- Spennende modeller

Politisk rådgiver i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Jørun Leknes, tror det er mye å lære av Wikipedia.

- Wikipedia er en spennende modell for hvordan vi kan bruke hele samfunnet og demokratisere kunnskapen mer. Vi må i hvert fall ha som utgangspunkt at internett er positivt, samtidig som det stiller oss overfor utfordringer i forhold til hvordan kunstnere og medier skal få betalt, sier Leknes.

Jimmy Wales håper vi nå får se mer eksperimentering med ulike modeller, også i media.

- Ved reell brukerdeltakelse kan journalistiske ressurser frigjøres og brukes på det vesentlige stoffet, istedet for på det uvesentlige, sier han.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP