- Mediene kan lære av IT-næringen

- Mediene kan lære av IT-bransjen, det sier Wikipedia-gründer om hvordan bransjen skal møte den digitale framtiden.

Grunnleggeren av internett-leksikonet Jimmy Wales
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Nærmere 270 mennesker fra media- forlags og IT-bransjen var i dag samlet på Litteraturhuset i Oslo for å debattere hvordan man skal møte den digitale framtiden.

Både forlags - og mediebransjen spør seg om det er mulig gjøre forretning av digitalt innhold. Wikipedia-gründer Jimmy Wales, som i dag gjestet Oslo, mener mediene kan lære av IT-næringen.

- IT-bransjen har vært flinke til å gjøre programvare gratis tilgjengelig for andre. I stedet for lisenser og betaling, bytter man for eksempel tjenester. Noe av dette kan overføres til innholdsleverandører som nettaviser, mener Wales.

Wales er en av grunnleggerne av internettoppslagsverket Wikipedia.
Wikipedia skrives av frivillige bidragsytere over hele verden og har over 14 millioner artikler.Det digitale oppslagsverket er gratis og blir finansiert ved donasjoner.

Betaling for det vesentlige

Wales tror også at mer brukerstyring er viktig. Samtidig kan betaling for innhold som oppleves som relevant. og ikke er tilgjengelig andre steder, være aktuelt, mener han.

- I USA har The Wall Street Journal hatt stor suksess med å ta betaling for finansnyheter som ikke er tilgjengelige andre steder.

Administrerende direktør i VG Multimedia, Jo Christian Oterhals, synes Wales' tanker om å lære av IT-næringen er spennende.

- Det er ikke til å komme bort fra at det er en interessant tanke, for det er jo slik i dag at alt digitalt innhold blir spredt og delt uansett. I stedet gjelder det å være den beste tilbyderen av det digitale stoffet som blir produsert, sier Oterhals.

- Spennende modeller

Politisk rådgiver i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Jørun Leknes, tror det er mye å lære av Wikipedia.

- Wikipedia er en spennende modell for hvordan vi kan bruke hele samfunnet og demokratisere kunnskapen mer. Vi må i hvert fall ha som utgangspunkt at internett er positivt, samtidig som det stiller oss overfor utfordringer i forhold til hvordan kunstnere og medier skal få betalt, sier Leknes.

Jimmy Wales håper vi nå får se mer eksperimentering med ulike modeller, også i media.

- Ved reell brukerdeltakelse kan journalistiske ressurser frigjøres og brukes på det vesentlige stoffet, istedet for på det uvesentlige, sier han.

Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.