- Matlaging må inn i kulturskolen

Smakstrening og matlaging må inn i kulturskolen. Det mener kjendiskokk Arne Brimi, som er bekymret for framtiden til norsk matkultur.

Arne Brimi

Kokk Arne Brimi mener økt kunnskap om mat trengs sårt, og vil ha matlaging inn som et eget fag i kulturskolen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Tenk deg at noen unge pølsemakere i sjetteklasse eller noen 14-åringer som yster ost stikker av med seieren i Ungdommens kulturmønstring?

Det kan skje dersom kjendiskokk Arne Brimi får det som han vil. Han mener matlaging må inn som et eget fag ved landets kulturskoler.

- Etter hvert som man får skiftet ut en del av dem som styrer kulturkolene som mener at kultur bare er musikk, så kommer det nye og yngre krefter til som vet at kultur også kan være mat, sier Arne Brimi.

Regjeringen lanserer videre satsing på kulturskolen på Lilleaker skole i Oslo.

Framtiden vil vise om barn og unge vil få tilbud om å lære å lage mat ved landets kulturskoler. Her fra Lilleaker skole i Oslo.

Foto: Lise Åserud / Scanpix / Scanpix

Hungrer etter kunnskap

Brimi mener matlaging må inn i kulturskolene for at den norske matlagingstradisjonen skal reddes, og han har så vidt begynt selv.

De siste årene har Brimi og kollegaen hans hatt kurs i forbindelse med Ungdommens kulturmønstring i Nord-Gudbrandsdalen.

Brimi mener mat i kulturskolen er én av strategiene som kan føre til bedre kunnskap om råvarer og smak hos nordmenn, noe som i følge Brimi trengs sårt.

- Folk er mer opptatt av slags jakke de går i på tur enn på kvaliteten på pølsa i sekken. De som får opplæring vil få store fortinn seinere i livet fordi bygdene her i landet blir mer og mer internasjonaliserte, sier Brimi.

Han framhever at dersom vi skal klare å kommunisere med utlendinger, må vi ha greie på "ka oss putte inn i huggu", ellers vil de bare gjøre narr av oss, mener Brimi.

Skeptisk til kokkeskole

Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen.

Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Kulturskolekonsulent i Hedmark og Oppland, Eivind Nåvik, utelukker ikke at matlaging kan bli en del av opplæringen ved kulturskolene i framtiden.

- Det er ikke sikkert det blir en stor slager i alle kulturskoler, men at en tar inn nye fag basert på hva som er naturlig ut i fra de ressurssene en har lokalt, tror jeg er en god tanke, sier Nåvik.

Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen, er derimot skeptisk til Arne Brimis forslag.

- Det er rikelig rom for bedring når det gjelder mat, og vi skulle gjerne hatt noen flere stjerner i Michelinguiden rundt omkring, men jeg er usikker på om det er riktig å la kulturskolen utvikle seg til en kokkeskole, sier Thommessen.

Han mener det alminnelige skoleverket er et mer naturlig sted å lære de unge matlaging.


Kulturstrøm

 • Jazzgitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen

  Buddy-prisen er norsk jazz’ høyeste utmerkelse. «Han har i høy grad bidratt til at jazzen som kunstform har utviklet seg i sin egen samtid», sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse.

  Magasinet Jazztime hadde Aarset på sin topp30-liste over verdens beste jazzalbum 2021, for «Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey»

  Hør Aarset snakke om albumet i Jazzklubben på NRK P2

  Aarset startet med å bli inspirert av Jimi Hendrix og Miles Davis, og har selv spilt med stjerner som David Sylvain ,Sly & Robbie, Anne Grete Preus, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og Jan Bang.

  Gitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen 2021
  Foto: Nabeeh Samaan
 • «Baby Shark» med historisk YouTube-milepæl

  Det koreanske barne-TV-innslaget med en sang om haier, er første YouTube-video med over 10 milliarder visninger, ifølge GuinnesWorldRecords.

  Videoen dukket opp i 2016 og ble kjapt en internasjonal hit – og landeplage for småbarnsforeldre.