NRK Meny
Normal

- Må få betalt for åtte års arbeid

- Arkitektene som har arbeidet i åtte år med planene for hovedbibliotek på Vestbanetomten Oslo, må få kompensasjon.

Vestbanetomten

Åtte års planlegging rundt Vestbanetomten blir skrinlagt.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kjetil Trædal Thorsen

Kjetil Trædal Thorsen, arkitekt i Snøhetta

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Trond Giske

Giske vil ha ny arkitektkonkurranse

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Dette mener flere ledende arkitektkontorer i Norge, etter at tomten nå er utpekt for Nasjonalmuseum i stedet.

- Jeg håper de får skikkelig erstatning, sier arkitekt i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen til Kulturnytt. Han mener det ikke bare er å sette en strek over arkitektenes arbeid.

Thorsen får støtte fra Gudmund Stokke hos arkitektkontoret Narud Stokke Wiig:

- De bør lønnes ved bortfallet av det planlagte anlegget, mener Wiig.

Skrinlegges etter 8 års innsats

Med nyheten om at Deichmanske bibliotek og Munchmuseet flyttes til Bjørvika, sitter arkitektene i Spacegroup og deres internasjonale samarbeidspartnere skuffet tilbake.

- Fra vårt perspektiv er det skuffende at et prosjekt på Vestbanen som vi har stor tro på, og har jobbet med i mange år nå skrinlegges, sier Gro Bonesmo, arkitekt i Spacegroup.

I samarbeid med den anerkjente nederlandske arkitekten Rem Kolhaas og Oma-gruppen, har Spacegroup jobbet i åtte år med tegningene.

Ny konkurranse

Det har gått nesten åtte år siden Spacegroup vant arkitektonkurransen for museumsprosjektet på Vestbanen. Nå ønsker Trond Giske en helt ny konkurranse.

- Forhåpentligvis kommer det en arkitektkonkurranse tidlig i 2009, sa Giske på pressekonferansen i Oslo rådhus 28. mai.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters