NRK Meny
Normal

- Må få betalt for åtte års arbeid

- Arkitektene som har arbeidet i åtte år med planene for hovedbibliotek på Vestbanetomten Oslo, må få kompensasjon.

Vestbanetomten

Åtte års planlegging rundt Vestbanetomten blir skrinlagt.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kjetil Trædal Thorsen

Kjetil Trædal Thorsen, arkitekt i Snøhetta

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Trond Giske

Giske vil ha ny arkitektkonkurranse

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Dette mener flere ledende arkitektkontorer i Norge, etter at tomten nå er utpekt for Nasjonalmuseum i stedet.

- Jeg håper de får skikkelig erstatning, sier arkitekt i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen til Kulturnytt. Han mener det ikke bare er å sette en strek over arkitektenes arbeid.

Thorsen får støtte fra Gudmund Stokke hos arkitektkontoret Narud Stokke Wiig:

- De bør lønnes ved bortfallet av det planlagte anlegget, mener Wiig.

Skrinlegges etter 8 års innsats

Med nyheten om at Deichmanske bibliotek og Munchmuseet flyttes til Bjørvika, sitter arkitektene i Spacegroup og deres internasjonale samarbeidspartnere skuffet tilbake.

- Fra vårt perspektiv er det skuffende at et prosjekt på Vestbanen som vi har stor tro på, og har jobbet med i mange år nå skrinlegges, sier Gro Bonesmo, arkitekt i Spacegroup.

I samarbeid med den anerkjente nederlandske arkitekten Rem Kolhaas og Oma-gruppen, har Spacegroup jobbet i åtte år med tegningene.

Ny konkurranse

Det har gått nesten åtte år siden Spacegroup vant arkitektonkurransen for museumsprosjektet på Vestbanen. Nå ønsker Trond Giske en helt ny konkurranse.

- Forhåpentligvis kommer det en arkitektkonkurranse tidlig i 2009, sa Giske på pressekonferansen i Oslo rådhus 28. mai.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK