Hopp til innhold

- Legaliser gratis nedlasting

Artister, komponister og plateselskaper har reagert kraftig på Venstres forslag om å tillate gratis nedlasting av musikk fra Internett. Men Piratgruppen synes Venstres utspill er helt på sin plass.

Marthe Thorsby fra IFPI og Joel Syverud fra Piratgruppen
Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Organisasjonen Piratgruppen har lenge jobbet for nettopp en slik legalisering. Pressetalsmann Joel Syverud mener det er på høy tid at politikerne tar affære.

- Underholdningsbransjen driver propaganda

- Vi synes det er veldig bra at et parti på Stortinget nå tar tak i debatten på en konstruktiv måte, i stedet for å bare tro blindt på underholdningsbransjens propaganda og påstander. Vi håper at man kan ta denne debatten mer seriøst, også på et politisk nivå, sier Syverud.


Påstanden fra Piracy Kills Music-kampanjen lyder blant annet slik: ”I 1999 kom dataprogrammet Napster. Før noen rakk å reagere hadde et helt nytt syn på musikk festet seg hos folk, nemlig at musikk skulle være gratis.” 

- Lite gjennomtenkt


Nå, i 2007, kan altså nedlasting av musikk bli gratis dersom Venstres forslag om å tillate fildeling får gjennomslag. Fildeling går ut på at et program finner frem til musikk som finnes på andres datamaskiner - så kan du kopiere musikken over på din egen PC.

 

Leder i Unge Venstre Lars-Henrik Michelsen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX


Denne måten å skaffe seg musikk på liker ikke artistene. Rådgiver Tore Hansen i Norsk artistforbund mener forslaget til Venstre ikke hører noen steds hjemme:

- Jeg synes det er mildest talt underlig og lite gjennomtenkt å la ting bli lovlig bare fordi mange gjør det, sier Hansen.

- Snøballen ruller


Han er også medlem i popgruppen Unit Five, og frykter ikke at andre partier på Stortinget skal slå inn på samme linje som Venstre.

- Jeg tror ikke at ansvarlige politiske partier i Norge vil godta misbruk av andres åndsverk.

Men Joel Syverud i Piratgruppen tror Venstre har startet en ball som vil rulle sakte men sikkert:

- Dette er en debatt som vil ta tid. Fildeling vil ikke bli tillatt over natta, men det blir det over tid, sier Syverud.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP