NRK Meny
Normal

- Kritikere tar ikke film på alvor

Filmkritikk ligger på et lavere intellektuelt nivå enn annen kunstkritikk, mener medieviter Lars Audun Bråten.

Funny Games

Fra filmen Funny Games.

Foto: promo

I siste utgave av film- og TV-magasinet Rushprint anmelder han kritikernes anmeldelser av filmen ”Funny Games”. I filmen møter vi to hvitkledde og veloppdragne gutter som banker på hos en familie for å låne egg. Det skal vise seg at de har andre hensikter.

- Jeg synes ikke anmeldelsene speiler noen dypere forståelse av filmen. Man bør kunne kreve det samme av filmkritikere som av andre kritikere, men jeg mener filmkritikk i dag ligger på et lavere nivå enn annen kritikk, sier Bråten.

- Ikke spesialister

Han får støtte av førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU Anne Gjelsvik. I 2002 kom hun ut med boken ”Mørkets øyne”, hvor hun analyserer norsk filmkritikk.

Anne Gjelsvik

Anne Gjelsvik meiner problemet er at film blir betraktet primært som underholdning.

Foto: NTNU

- Film blir primært betraktet som underholdning, og dermed forsvinner noen av de kritiske perspektivene. Det som skiller filmkritikk fra andre annen kritikk er at filmkritikerne i liten grad er spesialister og må kunne anmelde all type film. Det gjør at grundigheten og anmelderens evne til å plassere filmen i en kontekst for ofte forsvinner, sier Gjelsvik.

- Stues bort

Leder i Norsk filmkritikerlag, Øyvor Dalan Vik, mener at ikke nødvendigvis er kritikerne som er for dårlige, men redaksjonene som ikke tar film som kunstform på alvor.

Øyvor Dalan Vik

Øyvor Dalan Vik i Norsk filmkritikerlag

Foto: Norsk filmkritikerlag

- I mange redaksjoner ser en ikke på film som seriøst nok til å gå dypt inn i den. Filmkritikken blir stuet bort til fordel for mer tabloide uttrykk som hva stjernene har på seg. Dette kan virke demotiverende på kritikerne som gruppe.

Vik mener Bråten har mye rett i sin kritikk, og at mye av avisenes filmkritikk bærer preg av handlingsrefererat og forbrukerjournalistikk.

- Vi har hatt en intern diskusjon på om vi driver forbrukerjournalistikk eller kritikk. Kanskje bør det være plass til begge deler, men jeg tror man fort kan gjøre seg selv overflødig hvis man heller for mye mot forbrukerjournalistikk.

Jo Randen

Jo Randen i Dagbladet

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Også forbrukerveiledning

Jo Randen, avdelingsleder for kultur i Dagbladet, mener det ikke er noen motsetning mellom å ta film på alvor, og å skrive for et bredt publikum.

- Vi har spesialister som anmelder film, men skriver ikke primært for et publikum av spesialister, sier Randen.

Han forteller at Dagbladet legger vekt på at anmeldelser også skal fungere som forbrukerveiledning.

- Hvor dypt og bredt man kan gå avhenger veldig av formatet. Men det er viktig for oss at våre anmeldelser er både forbrukerveiledning og begrunnet kritikk av hva som fungerer og ikke fungerer i filmen.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters