- Kritikere tar ikke film på alvor

Filmkritikk ligger på et lavere intellektuelt nivå enn annen kunstkritikk, mener medieviter Lars Audun Bråten.

Funny Games

Fra filmen Funny Games.

Foto: promo

I siste utgave av film- og TV-magasinet Rushprint anmelder han kritikernes anmeldelser av filmen ”Funny Games”. I filmen møter vi to hvitkledde og veloppdragne gutter som banker på hos en familie for å låne egg. Det skal vise seg at de har andre hensikter.

- Jeg synes ikke anmeldelsene speiler noen dypere forståelse av filmen. Man bør kunne kreve det samme av filmkritikere som av andre kritikere, men jeg mener filmkritikk i dag ligger på et lavere nivå enn annen kritikk, sier Bråten.

- Ikke spesialister

Han får støtte av førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU Anne Gjelsvik. I 2002 kom hun ut med boken ”Mørkets øyne”, hvor hun analyserer norsk filmkritikk.

Anne Gjelsvik

Anne Gjelsvik meiner problemet er at film blir betraktet primært som underholdning.

Foto: NTNU

- Film blir primært betraktet som underholdning, og dermed forsvinner noen av de kritiske perspektivene. Det som skiller filmkritikk fra andre annen kritikk er at filmkritikerne i liten grad er spesialister og må kunne anmelde all type film. Det gjør at grundigheten og anmelderens evne til å plassere filmen i en kontekst for ofte forsvinner, sier Gjelsvik.

- Stues bort

Leder i Norsk filmkritikerlag, Øyvor Dalan Vik, mener at ikke nødvendigvis er kritikerne som er for dårlige, men redaksjonene som ikke tar film som kunstform på alvor.

Øyvor Dalan Vik

Øyvor Dalan Vik i Norsk filmkritikerlag

Foto: Norsk filmkritikerlag

- I mange redaksjoner ser en ikke på film som seriøst nok til å gå dypt inn i den. Filmkritikken blir stuet bort til fordel for mer tabloide uttrykk som hva stjernene har på seg. Dette kan virke demotiverende på kritikerne som gruppe.

Vik mener Bråten har mye rett i sin kritikk, og at mye av avisenes filmkritikk bærer preg av handlingsrefererat og forbrukerjournalistikk.

- Vi har hatt en intern diskusjon på om vi driver forbrukerjournalistikk eller kritikk. Kanskje bør det være plass til begge deler, men jeg tror man fort kan gjøre seg selv overflødig hvis man heller for mye mot forbrukerjournalistikk.

Jo Randen

Jo Randen i Dagbladet

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Også forbrukerveiledning

Jo Randen, avdelingsleder for kultur i Dagbladet, mener det ikke er noen motsetning mellom å ta film på alvor, og å skrive for et bredt publikum.

- Vi har spesialister som anmelder film, men skriver ikke primært for et publikum av spesialister, sier Randen.

Han forteller at Dagbladet legger vekt på at anmeldelser også skal fungere som forbrukerveiledning.

- Hvor dypt og bredt man kan gå avhenger veldig av formatet. Men det er viktig for oss at våre anmeldelser er både forbrukerveiledning og begrunnet kritikk av hva som fungerer og ikke fungerer i filmen.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.