Hopp til innhold

- Kaste er gammeldags og uislamsk

Norskpakistanere vurderer familienavn og klan når de skal avgjøre hvem barna deres skal få lov til å gifte seg med. – Gammeldags og totalt uislamsk, sier den britiske imamen Ajmal Masroor som mener det er på tide å kvitte seg med kastesystemet for godt.

Ajmal Masroor

Den britiske imamen Ajmal Masroor kritiserer norskpakistanere som er opptatt av kaste når de skal finne en ektefelle.

Foto: robmiller / flickr.com

Ajmal Masroor i London

Ajmal Masroor er imam i London. I vinter var han i Norge og arrangerte 'halal-dating' for ugifte muslimer.

Foto: SANG TAN / AP

– Å velge partner ut fra klan eller familienavn er gammeldags og totalt uislamsk, og dette må forandres på. Vi hadde slik tankegang blant muslimer i Storbrittania også, men det er 30-40 år siden, hevder imamen.

Han råder unge muslimer i Norge til å se bort fra nasjonalitet, kaste, utdannelse, utseende og kroppsfasong når de velger ektefelle.

– Alt dette er destruktive faktorer, følge Masroor. – Konsentrer deg om personligheten til den du velger, det er personligheten du skal leve med, påpeker imamen.

Les også: Innvandrernes barn venter med å gifte seg

Halal-dating

Ajmal Masroor er kjent som programleder på TV i Storbrittania og stilte til valg for liberaldemokratene ved forrige valg. Imamen driver dessuten et firma som tilbyr halal-dating og ekteskapsrådgiving.

Det var under et besøk i Oslo at Masroor fikk vite at kastesystemet lever i beste velgående i det norskpakistanske miljøet.

Masroor ble invitert til Norge for å føre muslimsk ungdom sammen i en såkalt halal-date i Oslo. At noe er halal betyr at det er i tråd med Islam. Masroors «halal-date» innebærer at jenter og gutter kun får møtes i gruppe, hvor imamen leder samtalen. De unge får ikke møtes eller snakke på tomannshånd.

Men tilbudet fra imam Masroor møtte likevel motstand. At gifteklare jenter og gutter møter hverandre uten anstand regnes som «haram», eller forbudt, av mange muslimer i Norge. De tillater ikke at barna prøver ut en partner ved å være kjæreste eller samboer, slik barn av etnisk norske ofte har prøvd før de inngår ekteskap.

– Mange unge muslimer er forvirret

– Det er et økende antall unge muslimer som er forvirret, mener Masroor.
– De finner ikke rett partner og det kan skyldes at de er sjenerte eller at de ikke vet hvordan de skal etablere et forhold. Ifølge religionen vår kan vi heller ikke eksperimentere seksuelt med hverandre. Denne forvirringen, som vi også ser blant muslimsk ungdom i Storbritannia, gjorde at vi ville tilby våre tjenester også i Norge, sier han.

Halal-dating er et av flere hjelpetiltak som har dukket opp i Norge for å hjelpe single norskpakistanere med å finne partner og bli gift.

NRK har snakket med imamen og flere norskpakistanere i radiodokumentaren «Hamsafar – jakten på livspartner med mamma på slep.»på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP