- Jeg reiser ikke uten!

Etter terroralarmen i Storbritannia har det blitt vanskeligere for musikere å fly. Hadde ikke Arve Tellefsen insistert på å ha med sin dyrebare fiolin som hånbagasje hadde den ikke eksistert i dag.

Arve Tellefsen.
Foto: Lise Åserud, Scanpix.

I Storbritannia nektes musikere adgang til fly dersom de insisterer på å ha med instrumentet sitt.
Foto: AFP Photo / Scanpix.

Les også: Musikere sliter med håndbagasje

Etter terroralarmen i Storbritannia har det blitt vanskeligere for musikere å fly. De får ikke ta med seg skjøre instrumenter inn på flyet lenger. Dette gjelder særlig musikere som spiller klassisk musikk, som har dyrebare instrumenter og i England sier blant andre Musicians Union  at flere av deres medlemmer sliter.

Fiolinstrenger som mordvåpen

Fiolinist Arve Tellefsen er en svært bereist mann, og har opplevd liknende problemer også tidligere.

- Dette har jo vært et problem også tidligere. Men det har tilspisset seg ganske kraftig nå. Jeg leste blant annet om en kollega av meg borte i USA som ble nektet fordi de var redde for at fiolinstrengen kunne brukes som mordvåpen om bord. Og det er jo for så vidt riktig. Men jeg tror nok ikke det er så mange fiolinister som har vært inne på den tanken.

Dyrt instrument

Tellefsen har selv et svært spesielt instrument; en Guarnerius bygget i Noird-Italia i 1739, med en verdi på flere titalls millioner kroner. For ham er det fullstendig utelukket å reise noe sted uten å ha den med som håndbagasje.

- Nei. Det er ingen som gjør det. Dette er for kostbare instrumenter. De er jo uerstattelige. Så det blir ingen flytur, hvis jeg ikke får ha med den, sier Tellefsen.

Arve Tellefsen er arrangør av Oslo Kammermusikkfestival  som har sitt siste arrangement torsdag 24. august. De fleste musikere har fått med seg instrumentene dit, men noen problemer har oppstått.

Stoppet på Heathrow

- Stort sett gikk det bra, men vi hadde en del musikere fra London, blant dem Marianne Thorsen, som ble stoppet på Heathrow, akkurat den dagen terrortrusselen kom. Så de kom et døgn for sent til festivalen vår og gikk glipp av noen prøver. Men de kastet seg ut i det og tok konsertene på strak arm.

For en del år siden var Arve Tellefsen med på en nestenulykke med flyet, der hans kostbare Guarnerius overlevde, nettopp fordi den var med som håndbagasje.

Klarte ikke å stoppe

- Jeg var på vei fra Oslo til New York i et SAS-fly. Piloten klarte ikke å stanse flyet før rullebanen tok slutt, og vi endte i vannet utenfor Kennedy Airport. Bagasjerommet i buken av flyet ble fylt med vann, og vi møtte evakuere. Vi fikk beskjed om å ikke ta med oss noen personlig eiendeler, men jeg insisterte på å ta med Guarneriusen min.

Tellefsen er sikker på at den verdifulle fiolinen ville gått tapt om han ikke hadde hatt den med inn i kabinen.

- Da hadde den gått i stykker på grunn av vannet som trengte inn i bagasjerommet.

Kulturstrøm

  • VG og Dagbladet i Giske-krangel

    VG-journalistene som har skrevet boken «Alle skal ned» hevder Dagbladet hadde Trond Giske som en av sine hovedkilder i dekningen av varslingssakene mot den daværende Ap-nestlederen: «Kilder i Dagbladet som forfatterne har snakket med, sier avisen hadde et tett kildeforhold til Trond Giske. Han skal ha vært en av flere kilder som ga dem stadig nye opplysninger om hva som foregikk i både sentralstyret og de fortrolige møtene om varslingssakene». – Påstander og spekulasjoner om Dagbladet i boken får stå for forfatternes egen regning, svarer Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord til Kampanje.

  • Maja Lundes julebok på førsteplass

    Maja Lunde og Lisa Aisatos bok «Snøsøsteren» går rett til topps på Bokhandlerforeningens Bokliste for skjønnlitteratur. Det melder nettstedet Bok365. Boka er en litterær julekalender som fortelles i 24 kapitler. VG mente boka var en «uvanlig spennende kalenderbok» og ga den terningkast seks.