NRK Meny
Normal

- Jeg liker ikke denne førstesiden

Dagbladets førsteside i dag viser en gjøglende og mulig psykisk syk Tjostolv Moland. Overskriften «SE hvor syk han er» er med på å understreke hans psykiske tilstand. Mange reagerer.

Per Edgar Kokkvold
Foto: Roald Berit / SCANPIX

– Ingen norske medier ville ha funnet på å lage en slik forside fra noe som foregår i Norge. Men dette er ikke en norsk rettssal, det er en del av et sirkus - som det må være lov å kalle det - som foregår i rettssalen i Kongo, sier Per Edgar Kokkvold i Pressens faglige utvalg (PFU) til NRK.

Tjostolv Moland i cella i Kongo

Tjostolv Moland

Foto: NRK

I går gråt Tjostolf Moland åpenlyst i retten i Kisangani da legeerklæringen om helsen hans ble lest opp.

Les også: Kongo-saken fortsetter i morgen

I dag har Dagbladet fire bilder av en gjøglende Moland i rettssalen med overskriften: «Se hvor syk han er». Både på Twitter og Facebook reagerer mange sterkt på oppslaget de synes går langt over streken.

- Liker ikke forsida

Per Edgar Kokkvold sier han ikke liker oppslaget og at han som redaktør aldri ville sagt ja til å publisere den.

- Men, jeg er ikke redaktør i Dagbladet. Og avisen hadde nok sine tanker bak dette. Jeg kan ikke uten vider si at dette er i strid med god presseskikk, sier han til NRK.

PFU har fått mange reaksjoner på Dagbladets forside i dag.

- Reaksjonene går på at man bruker en salgsplakat til å vise et menneskes helsetilstand. Derfor er reaksjonene også så sterke.

Dagbladet beklager

I fagbladet «Journalisten» beklager Dagbladet forsiden om Tjostolv Molands psykiske tilstand.

– Hovedtittelen på førstesiden er umusikalsk, den burde ikke stått på trykk. Dette er ikke en type tittel vi bruker på denne type saker. Det er ikke noe å diskutere og bare å beklage, sier debatt- og kulturredaktør Peter Raaum til Journalisten .

Tjostolv Molands helsetilstand ble i dag undersøkt av tre leger på sentralsykehuset i Kisangani.

– Viktig å vise varsomhet

VG brukte de samme bildene slått opp over to sider i dagens utgave, men unngikk å ha dem på forsiden.

– Vi mener det er riktig å bruke bildene fordi de dokumenterer situasjonen i retten i går. Spørsmålet om Molands helsetilstand var sentralt også da. Forsvarer Furuholmen ga bla uttrykk for at Moland var blitt psykotisk, sier nyhetsredaktør i VG Helje Solberg.

– Som stor redaksjon står VG ovenfor vanskelige, etiske problemstillinger nesten hver eneste dag. Selv om vi på mange måter har dekket denne saken på en vanlig journalistisk måte, har den utvilsomt bydd på en del spesielle utfordringer. I den situasjonen som nå har oppstått er det viktig å vise varsomhet, sier Solberg til NRK.

Hun legger til at det aldri var en aktuell problemstilling å bruke de bildene på forsiden av VG.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters