NRK Meny
Normal

- Jeg har ikke noe valg

Mark Knopfler er en av veteranene i rocksirkuset. Men likevel, i en alder av 58 år, klarer han ikke å slutte å skrive låter.

Mark Knopfler

Mark Knopfler er klar med ny plate, eksklusiv radiokonsert i NRK P1 og to konserter i Norge neste år.

Foto: AIJAZ RAHI / AP

Lyd: Hør hele det uredigerte intervjuet med Mark Knopfler her!


16. november sender NRK P1 en eksklusiv konsert med rockveteranen Mark Knopfler i programmet P1-scenen . 20. og 21. april neste år spiller han i Oslo og Bergen .
Til tross for sin alder fortsetter han å skrive låter. Han har ikke noe valg.

Akkurat som en kunstmaler

- Det er akkurat som med tittelmelodien ”Kill to get Crimson”. Den handler om en kunstmaler som snakker med en yngre mann som også vil bli kunstner. Og han forsøker å forklare ham at han ikke har noe valg, forklarer Mark Knopfler til Kveldsåpent i NRK P1.

Mark Knopfler

Mark Knopfler vil ikke utelukke at det kan bli en gjenforening for hans gamle band, Dire Straits, en gang i framtida.

Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP

- Og jeg føler med ham, for slik er det også med meg. Jeg har ikke noe valg. Jeg føler jeg ikke har noe annet valg ennå skrive disse sangene

- Jeg kan oppleve at jeg plutselig går rundt og synger på en sang, og det er en sang som kommer til å havne på en plate. Og da vil den også være din, og ikke bare min lenger. Men når en sang dukker opp har jeg ikke noe valg – jeg må lytte.

Må spille live også

På samme måten som han bare må skrive låter forteller han også at han bare er nødt til å reise på turné og spille musikken sin for fansen. Og Knopfler foretrekker mindre spillesteder.

- Jeg må reise ut og spille og forhåpentligvis på steder som ikke er for store, slik at alle kan ha det gøy og fint. Det er noe jeg alltid føler for å gjøre for fansen. Det er en mektig ting som eksisterer – en magisk del av hele greia.

Mark Knopfler: Kill to get Crimson

Mark Knopfler er aktuell med albumet 'Kill to get Crimson'.

Foto: Albumcover

Og for mannen som blir 59 år i 2008 er det ikke så slitsomt å turnere som man kanskje skulle tro.

- Det er ikke så hardt arbeid når du gjør noe som du elsker å gjøre. Og jeg får energi fra ønsket om og behovet for å gjøre det.

Lærte av å være journalist

Mark Knopfler gir sin tidlige yrkeskarriere som journalist deler av æren for sin låtskriving. På slutten av 60-tallet var han en såkalt ”junior reporter” i Yorkshire Evening Post, og brukte mesteparten av tiden til å rapportere fra rettssaler. Et yrke han bare holdt på med i et par år.

- Jeg lærte mye om hvordan samfunnet er satt sammen, og den jobben lærte meg hvordan jeg bearbeider informasjon til en historie, fra begynnelse til slutt. Jeg jobbet i rettssaler, og det ga meg komprimerte livshistorier, og da må du bearbeide den informasjonen.

- Når man for eksempel skriver en låt som ”Sailing to Philadelphia”, er det en stor historie, med masse informasjon. Og det er en utfordring å få det ned til tre vers i en sang.

Kanskje Dire Straits igjen?

Det er i disse dager mange store band som gjør gjenforeningsturnéer og Mark Knopfler vil ikke utelukke at det kan skje en gang i framtida.

- Nå og da spiller vi på veldedighetskonserter og det er alltid morsomt. Og på et eller annet tidspunkt i framtida kan det godt hende at det skjer. Men akkurat nå har jeg så mye å gjøre at det ikke er aktuelt.

Kulturstrøm

 • Nyopprettet stipend for unge poeter

  Nynorsk kultursentrum melder om et nytt stipend, kalt Olav H. Hauge-stipendet. Det er pålydende 150.000 kroner og skal gå «til en ung dikterstemme som har utmerket seg med et poetisk talent som lyriker, tekstforfatter eller sangpoet». Mottakeren skal være under 40 år og ha gitt ut inntil tre diktsamlinger eller egne større sangverk (NTB)

 • Oral Bee til Sentrum Scene

  1. september er det duket for konsert i storsalen, melder arrangøren. Oral Bee slapp sin første singel «Penger» i 2000 og ifølge pressemeldingen har ikke Oral Bee veket fra sin pimprapstil siden. Han har fått en renessanse i senere år: I 2015 skrev NRK om hvordan Oral Bee spilte utsolgte konserter og opptrådte på Øya (NTB).

 • Gir «Lilyhammer» æren

  Netflix-sjef Reed Hastings var nylig i Roma for å presentere strømmetjenestens videre planer fremover. I et møte med internasjonal presse trakk han fram norskproduserte «Lilyhammer» som nøkkelen til strømmetjenestens suksess, melder Aftenposten.

  Lillyhammer
  Foto: Rubicon