Hopp til innhold

- Jeg har ikke noe valg

Mark Knopfler er en av veteranene i rocksirkuset. Men likevel, i en alder av 58 år, klarer han ikke å slutte å skrive låter.

Mark Knopfler

Mark Knopfler er klar med ny plate, eksklusiv radiokonsert i NRK P1 og to konserter i Norge neste år.

Foto: AIJAZ RAHI / AP

Lyd: Hør hele det uredigerte intervjuet med Mark Knopfler her!


16. november sender NRK P1 en eksklusiv konsert med rockveteranen Mark Knopfler i programmet P1-scenen . 20. og 21. april neste år spiller han i Oslo og Bergen .
Til tross for sin alder fortsetter han å skrive låter. Han har ikke noe valg.

Akkurat som en kunstmaler

- Det er akkurat som med tittelmelodien ”Kill to get Crimson”. Den handler om en kunstmaler som snakker med en yngre mann som også vil bli kunstner. Og han forsøker å forklare ham at han ikke har noe valg, forklarer Mark Knopfler til Kveldsåpent i NRK P1.

Mark Knopfler

Mark Knopfler vil ikke utelukke at det kan bli en gjenforening for hans gamle band, Dire Straits, en gang i framtida.

Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP

- Og jeg føler med ham, for slik er det også med meg. Jeg har ikke noe valg. Jeg føler jeg ikke har noe annet valg ennå skrive disse sangene

- Jeg kan oppleve at jeg plutselig går rundt og synger på en sang, og det er en sang som kommer til å havne på en plate. Og da vil den også være din, og ikke bare min lenger. Men når en sang dukker opp har jeg ikke noe valg – jeg må lytte.

Må spille live også

På samme måten som han bare må skrive låter forteller han også at han bare er nødt til å reise på turné og spille musikken sin for fansen. Og Knopfler foretrekker mindre spillesteder.

- Jeg må reise ut og spille og forhåpentligvis på steder som ikke er for store, slik at alle kan ha det gøy og fint. Det er noe jeg alltid føler for å gjøre for fansen. Det er en mektig ting som eksisterer – en magisk del av hele greia.

Mark Knopfler: Kill to get Crimson

Mark Knopfler er aktuell med albumet 'Kill to get Crimson'.

Foto: Albumcover

Og for mannen som blir 59 år i 2008 er det ikke så slitsomt å turnere som man kanskje skulle tro.

- Det er ikke så hardt arbeid når du gjør noe som du elsker å gjøre. Og jeg får energi fra ønsket om og behovet for å gjøre det.

Lærte av å være journalist

Mark Knopfler gir sin tidlige yrkeskarriere som journalist deler av æren for sin låtskriving. På slutten av 60-tallet var han en såkalt ”junior reporter” i Yorkshire Evening Post, og brukte mesteparten av tiden til å rapportere fra rettssaler. Et yrke han bare holdt på med i et par år.

- Jeg lærte mye om hvordan samfunnet er satt sammen, og den jobben lærte meg hvordan jeg bearbeider informasjon til en historie, fra begynnelse til slutt. Jeg jobbet i rettssaler, og det ga meg komprimerte livshistorier, og da må du bearbeide den informasjonen.

- Når man for eksempel skriver en låt som ”Sailing to Philadelphia”, er det en stor historie, med masse informasjon. Og det er en utfordring å få det ned til tre vers i en sang.

Kanskje Dire Straits igjen?

Det er i disse dager mange store band som gjør gjenforeningsturnéer og Mark Knopfler vil ikke utelukke at det kan skje en gang i framtida.

- Nå og da spiller vi på veldedighetskonserter og det er alltid morsomt. Og på et eller annet tidspunkt i framtida kan det godt hende at det skjer. Men akkurat nå har jeg så mye å gjøre at det ikke er aktuelt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.