NRK Meny
Normal

- Jeg har ikke dårlig samvittighet

- Jeg tror plate- og filmbransjen ser litt for svart-hvitt på fildeling, sier mannen bak Norges største fildelingsnettverk.

Grunnleggeren av Norges største fildelingsnettverk vil forbli anonym
Foto: Kristian Løkken/fra filmen Urosprederne

I forbindelse med helgens førpremiere på fildelingsdokumentaren "Urospredere" lot han seg anonymt intervjue for første gang.

De norske nettverkene er svært små i forhold til for eksempel svenske Pirate Bay.

Selv om grunnleggeren ikke vil si navnet på fildelingsnettverket han står bak, skriver datanettstedet hardware.no at det er nettverket NorBits det er snakk om. Brukere må motta en invitasjon for å kunne bli medlem av dette nettverket.

- Kjøper og laster ned

Grunnleggeren tror plate- og filmbransjen overdriver de negative effektene av fildeling.

- Jeg tror at deres syn er litt for lite nyansert, at det er litt for svart-hvitt. Jeg tror at de ser på det som at en nedlastet cd er et tapt cd-salg. En nedlastet film er det sammen som et tapt kinosalg, eller dvd-salg. Hvis du ser på det sånn, så blir det mye tap av penger.

Han sier at folk som laster ned også kjøper, og omvendt. Han har ikke dårlig samvittighet for å ha startet nettverket.

- Jeg tenker at fildeling på en måte blir dagens revolusjon, det blir en måte si i fra og å vise at ved hjelp av teknologi så kan man få til veldig mye bedre løsninger enn de gjør det i dag.

Revolusjon er ikke en helt feil betegnelse, mener musikkjournalist og fildelingsmotstander Tom Skjeklesæther.

- Men det er ikke nødvendigvis slik at alle revolusjoner er legitime, sier han.

- Gir dårligere salg

Skjeklesæther mener fildelerens agenda først og fremst er å tilegne seg underholdning gratis.

- Han har sikkert rett i at enhver stjålet film eller sang på nettet ikke tilsvarer en sang, men konsekvensen er at nye generasjoner vokser opp med forestillingen om at alt som i prinsippet kan digitaliseres, skal være gratis. Det får konsekvenser. Det er ingen som kan benekte at salget av musikk stuper.

Grunnleggeren for Norges største fildelingsnettverk mener musikk- og filmskapere bør tjene penger på produktene de skaper.

- Man må jo ha penger for det man gjør, men jeg tror de går såpass dårlig til verks ved å fronte fildelerne på den måte de gjør, at de skyter seg selv i foten, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters
  • Steinbrudd i Østfold fredet

    Riksantikvaren har fredet steinbruddet Store Råholmen i Østfold. Steinbruddet hadde en spesiell rolle under 2. verdenskrig. På holmen står fremdeles 260 ferdige blokker, hogd på bestilling til Hitlers påtenkte seiersmonument i Berlin.