- Jeg har ikke dårlig samvittighet

- Jeg tror plate- og filmbransjen ser litt for svart-hvitt på fildeling, sier mannen bak Norges største fildelingsnettverk.

Grunnleggeren av Norges største fildelingsnettverk vil forbli anonym
Foto: Kristian Løkken/fra filmen Urosprederne

I forbindelse med helgens førpremiere på fildelingsdokumentaren "Urospredere" lot han seg anonymt intervjue for første gang.

De norske nettverkene er svært små i forhold til for eksempel svenske Pirate Bay.

Selv om grunnleggeren ikke vil si navnet på fildelingsnettverket han står bak, skriver datanettstedet hardware.no at det er nettverket NorBits det er snakk om. Brukere må motta en invitasjon for å kunne bli medlem av dette nettverket.

- Kjøper og laster ned

Grunnleggeren tror plate- og filmbransjen overdriver de negative effektene av fildeling.

- Jeg tror at deres syn er litt for lite nyansert, at det er litt for svart-hvitt. Jeg tror at de ser på det som at en nedlastet cd er et tapt cd-salg. En nedlastet film er det sammen som et tapt kinosalg, eller dvd-salg. Hvis du ser på det sånn, så blir det mye tap av penger.

Han sier at folk som laster ned også kjøper, og omvendt. Han har ikke dårlig samvittighet for å ha startet nettverket.

- Jeg tenker at fildeling på en måte blir dagens revolusjon, det blir en måte si i fra og å vise at ved hjelp av teknologi så kan man få til veldig mye bedre løsninger enn de gjør det i dag.

Revolusjon er ikke en helt feil betegnelse, mener musikkjournalist og fildelingsmotstander Tom Skjeklesæther.

- Men det er ikke nødvendigvis slik at alle revolusjoner er legitime, sier han.

- Gir dårligere salg

Skjeklesæther mener fildelerens agenda først og fremst er å tilegne seg underholdning gratis.

- Han har sikkert rett i at enhver stjålet film eller sang på nettet ikke tilsvarer en sang, men konsekvensen er at nye generasjoner vokser opp med forestillingen om at alt som i prinsippet kan digitaliseres, skal være gratis. Det får konsekvenser. Det er ingen som kan benekte at salget av musikk stuper.

Grunnleggeren for Norges største fildelingsnettverk mener musikk- og filmskapere bør tjene penger på produktene de skaper.

- Man må jo ha penger for det man gjør, men jeg tror de går såpass dårlig til verks ved å fronte fildelerne på den måte de gjør, at de skyter seg selv i foten, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • Vant Spellemann for Rnb/Soul

    Ivan Ave har vunnet Spellemannprisen i den nye sjangeren Rnb/Soul for sitt album «Double Goodbyes». Dette ble offentliggjort på StudioP3 i ettermiddag. Ivan Ave, som egentlig heter Evind Øygarden og er fra Vinje i Telemark, har tidligere vært nominert til prisen i kategorien urban.

    Ivan Ave
  • Spellemann til Okay Kaya

    Artisten Okay Kaya er tildelt Spellemann i kategorien Indie/alternativ. Artisten, som egentlig heter Kaya Wilkins, vant for sin plate «Watch This Liquid Pour Itself». Siv Jakobsen, Nils Bech og Das Body var de andre nominerte. Wilkins fikk beskjed om dette i torsdagens episode av Kulturstripa.

Flere kulturnyheter