- Jeg er opprinnelig svart

Han er overbevist om at han er av afrikansk opprinnelse. Dagens ”nye brus” gleder seg til når han ikke bare blir omtalt som ung og lovende.

Mathias Stubø

Mathias Stubø ønsker å distansere seg fra musikken til mor og far. Her sammen med den Kongelige norske marines musikkorps.

Foto: Kristian Bålsrød / NRK

"Den nye brusen" Mathias Stubø

Mathias Stubø bruker ikke tradisjonelle instrumenter når han lager musikk.

Foto: Kristian Bålsrød / NRK

I ”Den nye brusen”, serien som gir deg norges mest lovende unge musikanter, presenterer vi hver dag denne uken de nye musikktalentene landet vårt har å by på. I dag har vi kommet til Mathias Stubø.


I en alder av 18 år har Stubø allerede rukket å håve inne ikke bare èn, men to platekontrakter med anerkjente britiske plateselskap.

Gutten som også går under navnet Proviant Audio både spiller, skriver og produserer musikken sin selv. Og det er i det elektroniske landskapet vi finner ham.

Korpsarrangement

Til helga spiller han på by:Larm, men før det har han et annet og større prosjekt som må fullføres. I de siste ukene har han reist rundt i Vestfold med den Kongelige norske marines musikkorps.

Han ble nemlig plukket ut til å arrangere om musikken sin til å passe korpsformatet med 30 personer.

- Ja, dette var fett altså. Det er utrolig stas og en ære å få lov til å få bli med på dette. Og det funker bra, spesielt med den låta fra plata som har både fløyter, trompeter og trombone fra før. Det blir veldig kult, sier artisten i et intervju med Kulturnytt som hver dag denne uka intervjuer nye talenter.

Hør saken fra Kulturnytt:

Mer om ”Den nye brusen”:

Vil ikke bli som mor og far

Med en jazzsangerinne som mor og en far som er gitarist, komponist og orkesterleder er det ikke rart Stubø ble musiker. I tillegg er fire av hans onkler jazzmusikere, men selv er han overbevist om at han er av afrikansk opprinnelse.

- Jeg påstår jo at jeg opprinnelig er svart. Jeg mener i hvert fall at jeg har vært det i mitt tidligere liv, sier den lovende artisten som fra tidlig i ungdomsåra har forsøkt å distansere seg fra foreldrenes musikalske landskap.

- Jeg har alltid vært redd for å ligne for mye på mora og faren min, men det må sies at jeg har fått muligheten til å jobbe med instrumenter og maskiner hvor alt er tilrettelagt for meg fra tidlig i barndommen. Men ut ifra det har jeg prøvd å distansere meg så godt som mulig.

Lei av å være ung og lovende

Stubø ble som 14-åring den yngste til noen sinne å bli kåret til Ukas urørt på NRK P3. Da med låta «Configurate». I 2010 ble han nominert til Årets urørt. De siste åra har han sammen med livebandet sitt spilt på flere store festivaler som Hove, Slottsfjell og Kongsberg Jazzfestival.

Artisten føler at det å bli omtalt som ung og lovende begynner å bli slitsomt, selv i en alder av bare 18 år.

- Nå har jeg liksom vært ung og lovende siden jeg var 13år, så jeg begynner å bli litt lei det uttrykket der. Jeg gleder meg til å bli litt eldre, sier han og påpeker at stemplet gradvis har avtatt noe med årene. Han håper det skal bli mer fokus på det musikalske.


Under by:Larm vil han ikke presentere korpsmusikk, men sin dypere mer elektroniske side.

Kulturstrøm

  • Norges største drive-in-kino

    Norges største drive-in-kino hadde premiere onsdag. På parkeringsplassen på Tryvann i Oslo blir det daglig vist tre filmer hele påsken. Som følge av koronapandemien har det blitt populært med denne typen arrangement. I Bergen starter Bergen Kino drive-in-kino. I Lillestrøm hadde hiphopgruppa «Klovner i kamp» Norges første drive-in-konsert, og i Skien har det vært drive-in-gudstjeneste (NTB).

    Filmen Aladdin vises på parkeringsplassen på Tryvann i Oslo.
    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix