NRK Meny
Normal

- Jeg blir sint og fortvilet

Leder for Norsk Trafikkmedisinsk Forening gremmes over at nordmenn ikke spenner på seg bilbeltet.

Lereim
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Hør reportasjen: Bruk bilbelte!

Livsfarlig å glemme bilbeltet

- Jeg blir sint og fortvilet når jeg ser at folk fremdeles ikke bruker bilbelte, sier Inggard Lereim, leder for Norsk Trafikkmedisinsk forening.

I fjor ble 256 mennesker drept i trafikken. Det er det høyeste tallet på mange år. 1 av 2 som dør i trafikkulykker bruker ikke bilbelte.

Les saken: Færre kontroller - flere drept

Bilbeltet var et fremskritt

- Bilbeltet er definitivt det største fremskrittet som er gjort innen personskadereduksjon i kjøretøy.

Det er helt klart det beste middelet vi har også i dag, sier Lereim, som også er skadekirurg og professor ved NTNU. Gjennom 30 års arbeid med trafikkmedisin har han blant annet vært i Sverige og bidratt til å forbedre det moderne bilbeltet.

Se: Dårlig på bilbelte

Fra alvorlig til bagatellmessig

For hvis du ikke sitter fast i setet ditt når det smeller, kan du ha så mange airbager og sikkerhetsbjelker og støtabsorberbare soner du bare vil. De har begrenset virkning hvis du selv slenger veggimellom - eller ut av bilen.

Se: Vil påby bilbelte for taxi-sjåfører

- Sjansen for å overleve en kollisjon er mer enn dobbelt så høy med bilbelte enn uten. Skader reduseres ofte fra alvorlige til bagatellmessige. Og dette gjelder alle seter i bilen, understreker Lereim.

Noe å tenke over:

 • Å kollidere i 50 km i timen uten belte tilsvarer et fritt fall på 10 meter.
 • Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fritt fall på 19 meter
 • Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fritt fall på 32 meter.

Kulturstrøm

 • 1,3 milliarder falske kontoer

  Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

 • Mari Boine på Stupetårnet

  Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

  Mari Boine på Varangerfestivalen
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK