- Israel tror på en fri presse

Israel er opptatt av en fri presse, men det er ikke trygt for journalister å reise inn i Gaza nå, skriver den israelske ambassaden i et svar til Norsk Journalistlag.

Palestinere på Gaza.
Foto: NASSER SHIYOUKHI / AP

Norsk Journalistlag skrev i går et brev til den israelske ambassaden der de krever at utenlandske journalister må få rapportere fra Gaza. I brevet skriver Norsk Journalistlag at journalistenes sikkerhet ikke er en akseptabel grunn for å lukke Gaza.

- Ikke trygt

Norsk Journalistlag fikk svar fra den israelske ambassaden på e-post etter kun tre timer.

I svarbrevet skriver ambassaden at Israel alltid har hatt tro på en fri presse, og at dette vises i praksis ved at israelsk høyesterett i forrige uke slo fast at åtte representanter for internasjonal presse skulle få slippe inn dersom grensa ble åpnet for humanitære hjelpesendinger.

Men ambassaden understreker at angrepene fra Hamas gjør at dette ikke er trygt. Ambassaderåd ved Israels ambassade i Oslo, Aviad Ivry, skriver at han håper at situasjonen vil tillate at utenlandske journalister kan få slippe inn i Gaza i nærmeste fremtid.

- Forstår ikke

Haanes sier det raske svaret viser at Israels ambassade tar dette på alvor, men at de ikke fornøyd med svaret.

- Dersom det skal være en fri presse, er det ikke israelsk høyesterett som skal avgjøre hvor mange journalister som skal få lov til å reise inn i Gaza eller hvem som skal få lov til å reise, sier han.

- Det er ikke en stat som skal få avgjøre hva journalister skal dekke, det er det kun journalistene og mediene selv som skal avgjøre. Så her har ikke den israelske ambassaden forstått hva som menes med en fri presse, sier Haanes.

Nektes adgang

Til tross for israelsk høyesteretts vedtak i forrige uke, nektes utenlandske journalister innreise til Gaza.

Erik Fosse og Mads Gilbert

Legene Erik Fosse og Mads Gilbert opplever en massiv pågang fra internasjonal presse.

Til nå har to norske leger fungert som et informasjonsbyrå på Gazastripen siden det ikke fins internasjonal presse der som kan fortelle om hva som skjer. Legene Erik Fosse og Mads Gilbert reiste til Palestina fra Gardermoen fredag som en del av det norske kriseteamet. De to legene har blitt intervjuet av en rekke utenlandske medier som BBC ABC, CNN, Al Jazeera og fransk TV.

Les også: Dette er verdens pressekorps

- Uakseptabelt

Helt siden Israel startet sin militære operasjon den 27. desember har utenlandske journalister blitt nektet adgang til Gaza. Det har fått både det norske og det internasjonale journalistlaget til å reagere.

Les også: Israel pågrep TV-reporter

- Det er sannsynligvis mange historier som ikke blir fortalt. Det er begrenset hva som kommer ut når journalister ikke er til stede. Det helt avgjørende at det er journalister som jobber for å få frem hva som faktisk skjer. Men her har Israel stengt ute alle internasjonale journalister og det er fullstendig uakseptabelt. Det reagerer vi sterkt på, sier Haanes til NRK.

Mellom 400 og 500 utenlandske journalister er nå på plass i
Israel, men må finne seg i å dekke krigen fra israelsk side.

- Spør Hamas

- Folk har rett til å få vite hva som skjer. Hvis blir er mulig, er jeg sikker på at journalister vil få slippe inn på Gazastripen, sier Aviad Ivry.

De åtte journalistene som Israelsk høyesterett vedtok at skulle få slippe inn i Gaza, har hittil ikke fått reise inn.

- Vil utenlandske journalister få slippe inn i Gaza?

- Det må du spørre Hamas om. Det er de som konstant avfyrer raketter, sier Ivry.

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment