Hopp til innhold

- Internett er klossete og umodent

- Men i fremtiden får Internett mer eleganse, dybde, og menneskelighet, sier en av verdens ledende internettkunstnere, Jonathan Harris.

Internettkunst av Jonathan Harris

Internettkunst av Jonathan Harris.

Foto: Screenshot

Han mener at Internett trenger tid, på samme måte som film brukte tid på å bli en kunstform.

- Folk har ikke funnet ut helt hvordan man skal bruke det enda. Internett er fortsatt litt klossete. Nettet er inne i sin fomlende ungdomstid. Men i fremtiden får Internett mer eleganse, dybde, og menneskelighet, sier Harris.

- Mesteparten av mitt arbeid går ut på å finne det menneskelige som gjemmer seg i dataene og på Internett, sier Jonathan Harris.

Foto: pressefoto

- Han visualiserer følelser

Fra Brooklyn i USA, er kunstneren hentet til Norge av reklamebransjen. Børge Sandengen i INMA (interesseorganisasjonen for interaktiv reklame), mener Harris kan hjelpe med det som er den største utfordringen for interaktiv reklame i startgropa, nemlig å visualisere følelser.

- Det holder ikke med bare en god, solid idé. Du må basere ideene på teknologi, være tilstede, være innovativ og åpne nye dører. Dette er Jonathan Harris er unikt flink til, det å visulisere emosjoner, sier Sandengen.

Fingeravtrykk fra internettsamfunnet

Reklame på Internett vil øke med 30 prosent i løpet av 2008, og passere en milliard kroner i omsetning, ifølge Mediebyråenes interesseorganisasjon. Utfordringen med interaktiv reklame er å få kundene til å engasjere seg, og klikke.

På listen av det Jonathan Harris har skapt, står blant annet verdens mest omfattende fremtidskapsel. På oppdrag fra søkemotorselskapet Yahoo fikk han tusenvis av mennesker til å levere digitale tekster, musikkbiter og filmsnutter til kapselen ”Et fingeravtrykk fra internettsamfunnet 2008".

-Man får lyst til å delta

Publikum får lyst til å gjøre det Harris oppfordrer til, mener Espen Gangvik, leder ved Trondheim Elektroniske kunstsenter:

- Han klarer å pakke det inn i en type estetikk som mange synes er tiltalende og spennende, og som gjør at man får lyst til å delta som aktør, sier Gangvik.

Dating på Internett

Jonathan Harris' arbeider består mye av digital mosaikk av bilder og tekster. Han bruker software som Flash og CC+, men programmerer også fram nye verktøy.

MoMA (Museum of Moderen Arts i New York) har engasjert ham til å bygge en interaktiv installasjon basert på det folk gjør når de dater på nettet.

På en himmel fylt med hundrevis av rosa og blå ballonger former det seg ord og dna-spiraler. Ved et fingertrykk sprenger du en ballong, silhuetten av et menneske dukker opp, og ut spretter tekst om hva mennesker ønsker seg i livet. Hvert sekund oppdaterer installasjonen seg med nye sitater fra finn-din-partner-nettsider over hele verden.

- Et veldig menneskelig sted

Harris ser på Internett som et fantastisk materiale.

- Mesteparten av mitt arbeid går ut på å finne det menneskelige som gjemmer seg i dataene og på Internett. Det regnes ofte som et menneskefientlig sted, mener jeg ser det tvert i mot som et veldig menneskelig sted, sier Jonathan Harris.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.