Hopp til innhold

- Ingen over, alle under

Minnemarkeringen til ære for Michael Jackson følges over hele verden, også i Oslo hvor den norske fanklubben MJOAI samlet norske fans tirsdag kveld.

Sarmad Mehrnawaz (22) og Haseeb Syed (27) på minnemarkeringen for Michael Jackson i Oslo sentrum
Foto: Marit Hverven / NRK

- Han er kort og greit den ultimate entertaineren, sier Sarmad Mehrnawaz (22).

- Det er verdens mest berømte som er gått bort, følger Haseeb Syed (27) opp, og kaller Jacksons bortgang et tap for menneskeheten.

Reserverte flybilletter

Sammen med venner har de møtt opp for å se minnemarkeringen på storskjermer på spisestedet Da Vinci i Oslo sentrum.

- Jeg ville heller dele sorgen med andre enn å være alene, sier Syed, som kanskje aller helst ville vært i Los Angeles og Staples Center. Ikke bare søkte han om billetter til selve minnemarkeringen, han reserverte også flybilletter dersom han skulle få tilslag.

I overkant av 100 fans hadde samlet seg da NRK.no besøkte Da Vinci. Mange hadde fulgt fanklubbens oppfordring om å kle seg i Jackson-inspirerte klær. Flere hadde bånd - hvite eller røde - rundt armen, solbriller og ikke minst en enslig hanske.

Blanke øyne og tårer

Teip a la Michael Jackson

TEIP: Haseeb Syed med teipede fingerspisser.

Foto: Marit Hverven

Både Syed og Mehrnawaz har funnet fram teipen og teipet rundt fingertuppene på den ene hånden, slik Jackson gjorde på 1990-tallet. Foran overføringen, tror de at det først er når denne begynner at det kommer til å gå opp for dem at han er borte.

- Jeg har nesten ikke trodd at det er sant, sier Syed, mens Mehrnawaz forteller at Jacksons bortgang var som å miste et familiemedlem.

I det Jacksons kiste bringes inn i Staples Center, rettes hodene i lokalet mot TV-skjermene. Flere har blanke øyne, mens andre beveger seg til musikken. Litt gjemt bak noen stolper trøster to pyntede venninner hverandre, mens Mariah Carey og Trey Lorenz synger «I'll be there for you».

Inn med morsmelka

Sebastian Hvidsten (8) og André Virani (9) på Michael Jacksons minnemarkering i Oslo

DANS: Sebastian Hvidsten (8) og André Virani (9) viser hva de er gode for.

Foto: Marit Hverven / NRK

Caroline With Bjørnstad i den norske fanklubben MJOAI er fornøyd med oppmøtet.

- Jeg er her med noen av mine nærmeste Jackson-venner, forteller hun.

To andre som har funnet hverandre denne kvelden er Sebastian Hvidsten (8) og André Virani (9). Ute på gata viser de sine beste Jackson-dansetrinn. Ifølge Sebastian har han vært fan siden han var fire år og André siden han var fem.

Begge har arvet interessen fra mødrene sine.

- Mor var fan, og så hørte jeg sangene og så ble jeg fan, forteller André, som ofte ser på Jackson-videoer på YouTube.

- André er en større fan enn meg, understreker moren, Mitra Virani.

Fire generasjoner

Inngangen til Da Vinci var pyntet med blomster

Inngangen til Da Vinci var pyntet med blomster.

Foto: Marit Hverven / NRK

Også Sarmad Mehrnawaz og Haseeb Syed ble tidlig fans.

- Når du er fem, synes du han er tøff. Og når du blir eldre oppdager du talentet, sier Syed, og trekker fram tekstene, sangstemmen og dansen.

- Da jeg var liten ville jeg bli som ham, danse som ham, sier Mehrnawaz og forteller at han var en Mini-Michael som danset til «Billie Jean »og «Dangerous».

De er begge enige om at årsaken til at Jackson har så stor fanskare, ikke bare er musikken og sceneshowet, men det at han brydde seg om andre.

- Han har fans i fire generasjoner, det er det ikke så mange som har, understreker Syed.

Født på samme dag

Folk stoppet opp og fulgte minnemarkeringen på storskjermene

STOPPET OPP: Klaus og Rosimari Martens sammen med Reif og Beate Urbschat.

Foto: Marit Hverven / NRK

Ute på gaten stopper flere opp for å se på storskjermene, deriblant to par fra Tyskland. I løpet av Norgesferien har de selvfølgelig fått med seg nyheten om dødsfallet.

- Han laget god musikk og var en av de største, men levde i sin egen verden, sier Rosimari Martens.

- «Genie und Wahnsinn» - geni og galskap - som for alle store kunstnere, tilføyer Reif Urbschat som tilfeldigvis er født på samme dag i samme år som Jackson.

- Det er trist at han er borte, men musikken lever videre, sier Madelén Bjerktvedt (18) som er kommet sammen med vennene Aleksander Belgum (19) og Heidi Tyrholm ( 21).

- Han sang om alt egentlig, sier Belgum.

- Ville tatt verden med storm

Madelén Bjerktvedt (18), Aleksander Belgum (19) og Heidi Tyrholm ( 21) på minnemarkering i Oslo.

SKULLE PÅ KONSERT: Heidi Tyrholm (til høyre), her sammen med vennene Madelén Bjerktvedt og Aleksander Belgum.

Foto: Marit Hverven / NRK

Tyrholm skulle egentlig sett Jackson i London 16. juli. Nå håper hun at hun likevel får billetten hun har kjøpt av en annen, tilsendt. AEG Live har lovet full refusjon for kjøpte billetter, men fansen kan også velge å få tilsendt billettene som skal være «inspirtert og designet» av Jackson selv.

Til London skulle også Mehrnawaz og Syed. Mens Mehrnawaz hadde billett til én, hadde Syed - som blant annet så Jackson på Valle Hovin i 1997 - billetter helt foran til hele 12 konserter.

- Jeg drar ikke dit nå, det blir for deprimerende. Han ville tatt verden med storm, det er det som er så trist, sier Syed.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)