NRK Meny
Normal

- Idol ødelegger norsk rock

Den massive mediedekningen av TV2-programmet Idol er det verste som har skjedd norsk musikkbransje, mener festivalsjefen i by:Larm.

Madrugada

Madrugada har bestemt seg for å avslutte karrieren. by:Larms Runar Eggesvik mener Idol og andre TV-konsepter kan forhindre at vi får nye norske band av samme format.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- De tar all oppmerksomheten fra artister som lager eget materiale og som har et eget utrykk. Avisene har skrevet hundrevis av sider om Idol, og velger da bort å skrive om andre artister, sier Runar Eggesvik i by:Larm .

- Middels interessert

Runar Eggesvik, festivalsjef by:Larm Live

Runar Eggesvik, festivalsjef by:Larm Live

Foto: Ballade.no

Ifølge Eggesvik er Idol-dekningen de siste årene en av årsakene til at det ikke har kommet opp nye norske band med stort publikumspotensiale, slik som for eksempel Madrugada.

I et debattinnlegg i Dagsavisen sier Eggesvik at by:Larm de siste årene har forsøkt å få frem nye norske band, men at mediene bare har vært middels interessert og velger å skrive om artistene de har hørt om fra før. Han legger til at alle norske band som har vært headlinere på festivaler de siste årene etablerte seg før ”Idol-helvetet” begynte.

- Å skyte budbringeren

Sven Ove Bakke

Sven Ove Bakke, Dagbladet

Foto: Dagbladet

Musikkjournalist i Dagbladet Sven Ove Bakke føler seg ikke truffet av kritikken.

- Dette blir å skyte budbringeren. Idol har kastet om på tankegangen i platebransjen, og det er en ulykke for de som er opptatt av artistutvikling og den tradisjonelle måten å gi ut musikk på. Idol ble en ytterligere forsterkning av TV-mediets kraft når det gjelder lansering av musikk.

Sven Ove Bakke mener at den massive Idol-dekningen ikke har gått på bekostning av dekningen av andre artister.

- Kanskje norske artister nå trenger litt motgang for å reise seg i en veldig vanskelig bransje. Kanskje kommer det sju magre år etter sju gode, eller kanskje selvgodheten i norsk platebransje nå gir utslag i form av at det ikke finnes gode kandidater til å ta over etter for eksempel Madrugada.

Idol-Eva på by:Larm

Runar Eggesvik er ikke enig i at norsk musikk kan være inne i en nedgangstid. Han poengterer at vi har mange gode artister, men at de ikke nødvendigvis slipper til i mediene.

- Da by:Larm i fjor lanserte sine 30 første artister var avisoverskriften at Idol-Eva skulle spille på by:Larm. Fokuset har blitt slik at man fremmer Idol og Skal vi danse på bekostning av spennende artister. Jeg tror dessverre at dette vil føre til at vi ikke vil se noen nye norske headlinere av Madrugadas format på en stund.

Flere kulturnyheter