Hopp til innhold

- Hovedstaden er ikke bare for beboerne

Hva gjør en by vellykket å leve i? Det er ikke om å gjøre at det finnes flest mulig boliger, men at de sosiale byggene fortsatt får plass, mener arkitekt og
professor i by- og regionplanlegging, Elin Børrud.

Elin Børrud

Elin Børrud, professor i by- og regionplanlegging, i debatt om hovedstadens fremtid, på Litteraturhuset i Oslo mandag kveld.

Foto: NRK

Nett-TV: Se om igjen fra sendingen fra Litteraturhuset

Den historiske indrefilèten i Oslo - Bjørvika - vekker særlig engasjement hos debattpanelet på Litteraturhuset i Oslo.

- Det er vel noen enkle mekanismer som at man liker å bo der det bor folk som ligner på en selv, sier Elin Børrud.

- Kan det bety at Oslo kommer til å ha adskilte områder for ulike typer mennesker?

- I indre bydel i Oslo Øst er det befolkningsøkning, og man bør vurdere om alle de planlagte boligene der bør bygges, sier hun.

Hun mener at Oslo kommune må gjøre plass til sosial infrastruktur som skoler, når det bygges stadig flere boliger i enkelte deler av byen.

Store forventninger til bylivet

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland, Byrådsleder i Oslo.

Foto: NRK

Man har andre forventninger når man bor i sentrum av en by, enn utenfor byen, til at butikker og restauranter er åpne på kvelden, mener byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland. Han mener det er en utfordring med for eksempel åpningstider i sentrumsområdet Kvadraturen.

- Boliger gjør at folk oppholder seg der, og det blir en bydel der man kan delta i kulturlivet, sier Stian Berger Røsland.

Kun for de rike?

De mest attraktive tomtene blir klart dyrest, for eksempel i Bjørvika og på Tjuvholmen. Det kan få følger for hvor variert sammensetningen av befolkningen blir i slike områder. Nordmenn har en nemlig tradisjon for å eie i stedet for å leie, påpeker Røsland.

- Det er klart at det ikke blir billig, sier byrådslederen.

Han mener likevel at det er mulig å løse dette problemet med å bygge utleie-leiligheter i attraktive områder av byen.

Etterlyser debatt

Ulf Holmene

Ulf Holmene etterlyser mer engasjement i byplanlegging.

Foto: NRK

I en så tett og utfordrende by som Oslo, er det veldig vanskelig å få oversikt over konsekvensene, og ingen kan løse dette alene, mener seksjonssjef hos Riksantikvaren, Ulf Holmene.

- Vi må komme frem til dette i fellesskap, og der har vi som Riksantikvar en viktig rolle, sier Ulf Holmene.

Holmene etterlyser en større offentlig diskusjon før man fatter store beslutninger som utbyggingen av Bjørvika.

- Vi burde hatt en større offentlig diskusjon, sier han.

Thomas Thiis Evensen

Thomas Thiis Evensen

Foto: NRK

Det kommer an på hvem som tegner planene, mener Thomas Thiis Evensen, og sikter til byutviklingen ved kulturminnet Middelalderparken.

- Det kommer til syvende og sist an på hvem som holder pennen og tegner det vi holder på med. Det var for eksempel veldig få av tegningene til Bjørvika-utbyggingen som ikke tok hensyn til Middelalderparken, like ved, Thiis Evensen professor i arkitekturteori- og historie.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.