Hopp til innhold

- Her er hun!

Forskningsminister Tora Aasland avduket i dag Ida foran et fullsatt pressekorps i Oslo.

Ida blir presentert
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det var en stolt universitetsdirektør som i dag tok i mot pressen på Tøyen Hovedgård.

- Dette er en enda større norgesreklame enn Alexander Rybak, sa universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Ida i Oslo

Hun trakk spesielt fram førsteamanuensis Jørn Hurum, som har ledet et internasjonalt forskerteam som i to år har forsket på fossilet Ida.

- Jørn Hurum er en fantastisk formidler! sa Bjørneboe, og sa de var stolt over å ha en stjerneforsker ved sitt universitet.

LES: Attenborough: - et fantastisk viktig funn

Ida kom fra London i dag, hvor hun i går ble vist fram for blant andre Sir David Attenborough.

LES: Hurum i verdens aviser

Ifølge universitetsdirektør Bjørneboe fikk Hurum også en forespørsel fra Buckingham Palace som gjerne ville se fossilet, men dessverre strakk tiden ikke til.

Ida skal nå stilles ut på Naturhistorisk museum i Oslo som en del av utstillingen "Kan vi tilgi Darwin" som åpner fredag 5. juni.

- Unikt

Video nsps_upload_2009_5_29_12_10_40_33.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dagens mann, Jørn Hurum, fikk hjelp av forskningsminister Tora Aasland til å pakke Ida ut av boksen hun kom i fra London.

Han sa at forskningsteamet var overrasket over den voldsomme interessen verden har vist for Ida. Så langt har Ida fått 2 milliarder klikk på Google.

- Vi tenkte lenge på hvordan vi skulle formidle dette. Vi visste jo at vi kom til å få en del oppmerksomhet, men at det skulle bli så mye, det hadde vi ikke regnet med, sa Hurum.

Han sa at han trodde en grunn til at Ida får så mye oppmerksomhet, er nettopp at fossilet, ifølge Hurum selv, er vakkert.

- Det er så estetisk, og et ikon i seg selv.

- Fikk ikke sove

Hurums første møte med fossilet var tre bilder han ble forelagt av forhandleren som eide Ida før Hurum kjøpte henne.

- Jeg sov ikke på to netter, fortalte Hurum, som på bakgrunn av Idas storetå, negler og hodeform "luktet primat med en gang".

LES: Derfor heter hun Ida

Ida har landet

Den 47 millioner år gamle fossilen var godt pakket da den landet i Oslo i dag.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Det 47 millioner gamle fossilet ble funnet i Messel, sør for Frankfurt i Tyskland i 1983. I 2007 ble fossilet kjøpt av Hurum og Naturhistorisk museum, ved Universitetet i Oslo.

På dagens pressekonferanse sa Hurum at han har snakket med forhandleren som han kjøpte Ida, også etter at Ida ble vist fram på Naturhistorisk museum i New York 19. mai.

Ifølge Hurum er forhandleren nå i et steinbrudd i Wyoming og samler nye fossiler.

- Han skrev at "verden leter etter meg, men kan ikke finne meg. Hehehe", fortalte Hurum til latter fra det fremmøtte pressekorpset.

Hurum sa samtidig at han ikke vet hvem som eide Ida før forhandleren.

- Den første eieren vet vi ikke hvem er, det gjør jo at det blir enda litt mer magisk.

- Forventet kritikk

Hurum sa at teamet hadde forventet ganske mye av den kritikk som er kommet.

- Faglig kritikk er kjempebra! Det er en del av forskning, det bringer forskning videre.

LES: Tror ikke på 'Ida'

- Et slikt komplett fossil vekker egentlig flere kontroverser enn det gir svar for alle teoriene hittil har vært basert på enkeltknokler og tenner.

- Med vårt funn passer ikke mange av de tolkningene som har vært gjort av enkeltfunn før, og da går mange forskere i skyttergravene, sa Hurum som altså gav uttrykk for at han synes debatten er på sin plass.

- Forskning er faktisk ikke at vi vedtar sannheter når vi publiserer, men forskning er en diskusjon som går over mange år. Det er det som er forskjell på forskning og religion, slo han fast.

Stort presseoppbod for Ida

Det var stort presseoppbud da Ida ble presentert i dag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Fornøyd forskningsminister

- Jeg er veldig stolt over at et norsk forskningsmiljø markerer seg internasjonalt på denne måten, sa forskningsminister Tora Aasland , men la til at hun ikke synes det er veldig overraskende.

Hun la til at tall hun sitter med viser at Norge er et av de land som har hatt sterkest vekst i internasjonal forskningspublisering og at norske forskere i stadig større grad siteres av andre forskere.

- Dette prosjektet har på en strålende måte vist fram norsk forskning og samtidig synliggjort hvor viktig det er å samarbeide internasjonalt og tverrfaglig, sa Aasland.

Regjeringen har tidligere bevilget 2.2 millioner norske kroner til Ida-prosjektet.

Kulturstrøm

  • Fay Wildhagen får den første Anne Grete Preus-prisen

    Før Anne Grete Preus døde gjorde hun det klart at inntektene fra musikken hennes skulle gå til en ny pris. Den skulle gis til en fremragende, kvinnelig artist.

    Torsdag deles prisen ut til Fay Wildhagen. Det var Preus selv som bestemte hvem den første mottakeren skulle være.

    – Det er helt villt å høre, nå fem år etter at hun gikk bort, at hun har tenkt på meg. Det er rett og slett veldig rørende, sier Wildhagen til NRKs Nyhetsmorgen.

    Jubileumskonsert Øya 2024: Fay Wildhagen
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
  • Prisdryss til Taylor Swift på VMA

    Verdsstjerna Taylor Swift innkasserte i natt norsk tid sju nye MTV Video Music Awards-prisar.

    Fyrst tangerte ho Beyoncé, som på byrjinga av kvelden hadde rekorden for flest slike prisar. Sistnemnde var òg nominert, og kunne dermed auka på i løpet av utdelinga i New York.

    Med til saman tolv nominasjonar passerte Swift så rekorden på 30. Ho fekk mellom anna prisen for årets samarbeid saman med Post Malone. Dei to vann òg hovudprisen – Årets musikkvideo, skriv NTB.

    Dagen før MTV-utdelinga gjekk superstjerna ut med støtta si til Kamala Harris, etter TV-debatten mellom Harris og Trump. Onsdag kveld nytta Swift høvet til å oppmode tilhengarane sine til å røyste.

    Taylor Swift på MTV Video Music Awards i New York
    Foto: Brendan McDermid / Reuters