- Helleland er ingen pusekatt

Allis Helleland holdt i går foredrag om hvordan en museumsleder bør være foran norske museers direktører og styreledere.

Helleland og Bjelland

Direktør Allis Helleland og styreleder Christian Bjelland ved Nasjonalmuseet har fått massiv kritikk de siste ukene.

Foto: Kristiansen, Lars Harald J. / SCANPIX

- Respekter hverandre. Hvis man har den holdningen at ingen kan unnværes, men at alle er like viktige, så går det godt, sa Helleland under foredraget på Norsk Folkemuseum i Oslo.

120 styreledere og direktører ved norske museer fikk i går høre hvordan Allis Helleland mener en god museumsleder bør være. Det skjedde samtidig som Kulturminister Trond Giske i Kulturnytt innkalte de involverte partene ved Nasjonalmuseet til oppvaskmøte, etter at det ble kjent at de ansatte ved museet opprettholder sin kritikk og mistillit mot ledelsen.

- Når man forvalter så mye penger og står foran et så stort byggeprosjekt, så må man også holde orden i eget hus, sa Trond Giske til Kulturnytt i går.

- En tøffing som får gjort mye

Redaktør Magne Lerø i ukeavisen Ledelse har skrevet at det meste ser ut til å prelle av på Allis Helleland. Han mener direktøren ved Nasjonalmuseet er en tøffing når hun foredrar om hvordan være en god museumsleder midt i en konflikt hvor de ansatte uttrykker mistillit til henne nettopp på grunn av lederstilen.

- Det forteller om hvem hun er på godt og vondt. Hun bruker en retorikk som selv ikke de tøffeste næringslivsleder tørr å bruke. Hun er en tøffing, og er langt ifra en pusekatt. Hun er en person som får gjort mye, men blir kontroversiell i et faglig miljø hvor man ikke er vant til det tempoet og målrettigheten som hun preges av, sier han.

- Ansatte må ta sin del av skylden

Styreleder i Norges Museumsforbund og direktør ved Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas, sier at konflikter som har oppstått ved Nasjonalmuseet er vanlig konflikt hos flere norske museer.

- Slik jeg ser det er situasjonen på Nasjonalmuseet bare et symptom på akkurat det samme som vi ser ved veldig mange av de andre konsoliderte museene i landet. Slike prosesser er vanskelige og det trengs opplysning til både ansatte og ledelse for å takle det, sier han.

Magne Lerø mener at de ansatte ved Nasjonalmuseet må ta sin del av skylden for at samarbeidet ikke fungerer.

- Veldig mange er motstander av prosjektet om at man skal være et sammenslått museum. Flere har kjempet med nebb og klør siden dette har blitt besluttet, og dette er det den siste kampen for å stoppe denne prosessen. Nå forsøker de boikottlinjen for å fjerne styreleder Bjelland og direktør Helleland i håp om å skru utviklingen tilbake.

- Er det riktig av Kulturdepartementet å gå inn og rydde opp?

- Nå øker Giske uroen og konflikten med sitt utspill om å stoppe byggeplanene til Nasjonalmuseet hvis de ikke ordner opp i konflikten, og begrunnelsen hans for å ikke bygge er syltynn. Det er klart at det blir ro ved Nasjonalmuseet. Det tar jo årevis før bygget står ferdig. Men han har skaffet seg en posisjon i denne situasjonen og vi får se hva han utnytter den til, sier han.

Trond Giske

Kulturminister Trond Giske skal møte de innvolverte i konflikten ved Nasjonalmuseet i dag.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Giske griper inn

- Svekker omdømmet

Daglig leder Elizabeth Bjørn-Hansen i Forum for Kultur & Næringsliv tror Nasjonalmuseet kan gå glipp av sponsoravtaler på grunn av konflikten.

- Det kommer til å bli enda vanskeligere å skaffe sponsorer, fordi mulige sponsorer er opptatt av å bruke kunst og kultur til å styrke sitt eget omdømme, og denne saken svekker omdømmet til Nasjonalmuseet.

Til tross for alle konfliktene siden Helleland tiltrådte rollen som direktør ved Nasjonalmuseet tror Magne Lerø at hun kan redde dette i land.

- Det er avhengig om hun fortsatt har full støtte fra styret og full støtte fra Giske. Da kan en leder holde ut veldig lenge. Andre ledere ville kanskje blitt så frustrert og lei seg at de hadde kastet kortene og funnet seg noe annet å gjøre, men ikke Allis Helleland. Hun blir til hun blir båret ut, sier redaktør Magne Lerø.

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.