NRK Meny
Normal

- Har lært pingviner å fly

Ansgar Gabrielsen tok på seg et ambisiøst prosjekt da han var næringsminister - så ambisiøst at han sammenligner det med å lære pingviner å fly.

Ansgar Gabrielsen
Foto: Sanden Media

- Jeg har vært lagspiller i 26 år, men akkurat her syntes jeg det var nødvendig med et skikkelig soloraid, sier Gabrielsen om prosjektet som ingen visste noe om før han la det fram i mediene.

- Trang partiuniform

- Av og til kan partiuniformen bli litt vel trang, og her var det nødvendig for meg å kjøre mitt eget løp.

Se hele intervjuet med Ansgar Gabrielsen

 

 

I 2002 var det som utopi å regne da tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen lovte 40 prosent kvinneandel i styrene innen utgangen av 2007.

Da lå kvinneandelen på 6 prosent - og der hadde den stått fast lenge. 

Avskyresolusjon fra Høyre-kvinner

Planen hans førte til strekk fra blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik og fra Gabrielsens egen stortingsgruppe. Næringslivet og mediene var heller ikke begeistret for lovforslaget.

- Og partikvinnene i Høyre fattet en slags avskyresolusjon mot meg da jeg kom med dette. Men jeg tror det er få av dem som tør å gjenta det samme i dag, sier Gabrielsen.

I dag består nemlig styrene av nær 40 prosent kvinner, og er kanskje mindre dominert av gutteklubben grei.

Projektet kan altså sies å ha båret frukter, på tross av all den motgang det har møtte underveis - selv om kritikere har vært bekymret for at kvinner har blitt tatt inn i styrer uten tilstrekkelige kunnskaper og erfaring, på bekostning av bedre egnede menn.

Gabrielsen var gjest hos Christian Strand i programmet "I kveld" 4. februar.

Hva mener du om målet om å ha en kvinneandel på 40 prosent i norske styrerom?

 

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).