NRK Meny
Normal

- Har lært pingviner å fly

Ansgar Gabrielsen tok på seg et ambisiøst prosjekt da han var næringsminister - så ambisiøst at han sammenligner det med å lære pingviner å fly.

Ansgar Gabrielsen
Foto: Sanden Media

- Jeg har vært lagspiller i 26 år, men akkurat her syntes jeg det var nødvendig med et skikkelig soloraid, sier Gabrielsen om prosjektet som ingen visste noe om før han la det fram i mediene.

- Trang partiuniform

- Av og til kan partiuniformen bli litt vel trang, og her var det nødvendig for meg å kjøre mitt eget løp.

Se hele intervjuet med Ansgar Gabrielsen

 

 

I 2002 var det som utopi å regne da tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen lovte 40 prosent kvinneandel i styrene innen utgangen av 2007.

Da lå kvinneandelen på 6 prosent - og der hadde den stått fast lenge. 

Avskyresolusjon fra Høyre-kvinner

Planen hans førte til strekk fra blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik og fra Gabrielsens egen stortingsgruppe. Næringslivet og mediene var heller ikke begeistret for lovforslaget.

- Og partikvinnene i Høyre fattet en slags avskyresolusjon mot meg da jeg kom med dette. Men jeg tror det er få av dem som tør å gjenta det samme i dag, sier Gabrielsen.

I dag består nemlig styrene av nær 40 prosent kvinner, og er kanskje mindre dominert av gutteklubben grei.

Projektet kan altså sies å ha båret frukter, på tross av all den motgang det har møtte underveis - selv om kritikere har vært bekymret for at kvinner har blitt tatt inn i styrer uten tilstrekkelige kunnskaper og erfaring, på bekostning av bedre egnede menn.

Gabrielsen var gjest hos Christian Strand i programmet "I kveld" 4. februar.

Hva mener du om målet om å ha en kvinneandel på 40 prosent i norske styrerom?

 

Flere kulturnyheter