Hopp til innhold

– Har funnet løsningen

– Det er enkelt å gi Nasjonalgalleriet forsvarlige forhold for å vise kunst, mener en av landets aller fremste bygganalytikere.

Nasjonalgalleriet på Tullinløkka

Nasjonalgalleriet på Tullinløkka.

Foto: Karen Riekeles Frivik

Statsbygg vil vurdere ny løsning for Nasjonalgalleriet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh.

Ikke lenger umulig å pusse opp

Regjeringen har vedtatt å flytte kunsten fra Nasjonalgalleriet. Begrunnelsen er blant annet at det blir for komplisert å pusse opp.

Men det velrennomerte firmaet Bygganalyse avviser nå at dette skal være problematisk.

- Løsningen er en ekstra vegg på innsiden av alle ytterveggene - eller en såkalt rom i rommet løsning. Ved å bygge nye vegger på innsiden av ytterveggene løser man de omdiskuterte problemene med fuktigheten, sier Otte Liebe, daglig leder i Bygganalyse.

- Med en slik løsning unngår man kondens, og man kan legge inn ventilering og gjøre seg uavhengig av de gamle sjaktene, utdyper bygganalytikeren.

Med denne løsningen vil ytterveggene bli skånet for fuktproblemene som hittil har vært ansett som nærmest uløselige.

Mange protester

Protestene har bredd om seg mot nedleggingen av det tradisjonsrike galleriet, og aksjonsgruppa har samlet inn over 7000 underskrifter.
Myndighetene har på sin side vært tydelige på at galleriets dager er talte som visningssted for malerier.

LES OGSÅ:

Slo ring rundt Nasjonalgalleriet

Krever ny Nasjonalgalleri-utredning

- Seneste i forrige uke fremholdt Statsbygg at det blir for vanskelig å gjøre noe med klimaforholdene som skal true ytterveggene:

- Det er for stor usikkerhetsmomenter knyttet til å gjøre tilstrekkelige utbedringer på klimafronten for Nasjonalgalleriet, sa Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh torsdag i forrige uke.

- Trond Giske og direktør ved Nasjonalmuseet Audun Eckhoff har også ment at det blir svært vanskelig å sette galleriet i stand, og at lokalene på Tullinløkka kanskje ikke engang er egnet til å lagre og vise kunst.

Statsbygg vil revurdere

Hege Njaa Rygh sier Statsbygg vil vurdere de nye planene som Bygganalyse legger frem.

- Dette er et interessant og spennende innspill når vi skal gå i gang med å se på etterbruken av Nasjonalgalleriet. Et rom i rommet kan for eksempel da være en løsning, sier Rygh. Hun sier de ikke har vurdert dette tidligere.

Kommunikasjonsdirektøren sitter i en gruppe som har fått i oppdrag av Kulturdepartementet å se på etterbruken av Nasjonalgalleriet. Departementet har ikke lagt føringer for at den skal brukes til kunst.

Løsning til samme pris som nybygg

Otto Liebe har tidligere sagt til NRK at han ikke tror på beregningene som regjeringen og Statsbygg bruker mot renovering av Nasjonalgalleriet. Feilmarginen til Statsbygg er for eksempel på over 70.000 kroner pr. kvadratmeter. Nå mener han å ha funnet en god og rimelig løsning.

- Vi har regnet ut at det blir 50-55.000 kroner per kvm inkludert merverdiavgift. Men prisen kommer ned i 42-46.000 kroner dersom man ikke trenger å refundamentere. Dette er tilsvarende kostnadene for å bygge på Vestbanetomten, sier bygganalytikeren som også har gjort de kompliserte beregningene for den nye operaen.

Trond Giske avviser forslaget. Hør hele intervjuet med kulturministeren her.

Riksantikvaren er åpen

Riksantikvar Nils Marstein sier til NRK at han ikke er fremmed for denne løsningen for Nasjonalgalleriet, og at de vil vurdere det dersom han får den til behandling. Marstein sier til NRK at Riksantikvaren foreløpig ikke har blitt forelagt en eneste konkret plan for Nasjonalgalleriet.

LES OGSÅ:

Arkitektkonkurransen er igang

Mangelfull Nasjonalgalleri-rapport

Multiconsult fastholder konklusjon

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)