Hopp til innhold

- Han var lydsporet til oppveksten

- Michael Jackson var en brobygger. Han er den som fikk hvite folk til å danse, og som brakte soul-musikken til massene, sier musikkjournalist Finn Bjelke.

Michael Jackson og Finn Bjelke

Finn Bjelke, mangeårig musikkjournalist i NRK minnes den store brobyggeren.

Foto: STEFAN WERMUTH / REUTERS

- Etterhvert som det synker mer og mer inn, tenker jeg; faen, så trist.

Bjelke var på Sommeråpent i går og kvapp til da han hørte de første meldingene om at Michael Jackson var dødssyk.

- Først tenkte jeg at det var litt som å rope ulv, ulv, for han har vært syk tidligere også, men jeg skjønte snart at dette var verre enn tidligere, sier Bjelke.

- Kritikerne kan holde kjeft

- Jeg har ikke et nært forhold til Michael Jackson, annet enn at det er umulig å ikke ha det som musikkjournalist. Platesalget sier alt, kritikerne kan bare holde kjeft, sier Bjelke.

Michael Jackson er en slags omvendt Elvis. Som afro-amerikaner brakte han soul-musikken til hvite.

Musikkjournalist Finn Bjelke
Sørgende fans tenner lys for sin popstjerne i Los Angeles i dag.

Sørgende fans tenner lys for sin popstjerne i Los Angeles i dag.

Foto: GERARD BURKHART / AFP

- Man kan innvende at han var "sell-out" og kommers, men han er uomstvistelig helt der oppe, for meg er han selve lydsporet til oppveksten, sier Bjelke.

Ifølge musikkeksperten var Jackson stor fra 1979 og en ti års tid fremover, etter det var det mer presseoppslag enn platesalg.

- Stresset hele livet

- Han var tungt avhengig av smertestillende på slutten, og preget av stress. Han har vel egentlig vært i en stresset situasjon hele livet, med en kontrollerende og brutal far og rivaliseringen mellom brødrene. Det må ha vært vanskelig å være Michael, sier Bjelke.

Utfra sånne forhold blir det fin kunst. Den blir sterkere og bedre, når man blir tvunget til det.

Musikkjournalist Finn Bjelke om Jacksons oppvekst

- Det har vært stille før stormen. Jeg har sett på intervjuer på CNN at han har sett dårligere og dårligere ut, han måtte jo bæres inn i siste rettssak. I et intervju jeg så med ham på BBC nylig, hadde han en noe aparte oppførsel, sier Bjelke.

Kongen av dansegulvet

- Det virker som han har levd i et parallelt univers. Han har hatt det umenneskelig i 50 år, det var egentlig rart at han holdt ut så lenge som han gjorde, sier Bjelke.

Den tidligere DJ-en, som av og til spinner plater på reunions og slikt, sier at det er ingenting som slår Michael Jackson.

- Setter jeg på Michael Jackson, skjer alltid det samme. Folk spretter opp og dansegulvet blir fullt, sier Bjelke.

Video nsps_upload_2009_6_26_6_54_46_357.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet: Video fra Michael Jacksons liv

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet