NRK Meny
Normal

- Han var lydsporet til oppveksten

- Michael Jackson var en brobygger. Han er den som fikk hvite folk til å danse, og som brakte soul-musikken til massene, sier musikkjournalist Finn Bjelke.

Michael Jackson og Finn Bjelke

Finn Bjelke, mangeårig musikkjournalist i NRK minnes den store brobyggeren.

Foto: STEFAN WERMUTH / REUTERS

- Etterhvert som det synker mer og mer inn, tenker jeg; faen, så trist.

Bjelke var på Sommeråpent i går og kvapp til da han hørte de første meldingene om at Michael Jackson var dødssyk.

- Først tenkte jeg at det var litt som å rope ulv, ulv, for han har vært syk tidligere også, men jeg skjønte snart at dette var verre enn tidligere, sier Bjelke.

- Kritikerne kan holde kjeft

- Jeg har ikke et nært forhold til Michael Jackson, annet enn at det er umulig å ikke ha det som musikkjournalist. Platesalget sier alt, kritikerne kan bare holde kjeft, sier Bjelke.

Michael Jackson er en slags omvendt Elvis. Som afro-amerikaner brakte han soul-musikken til hvite.

Musikkjournalist Finn Bjelke
Sørgende fans tenner lys for sin popstjerne i Los Angeles i dag.

Sørgende fans tenner lys for sin popstjerne i Los Angeles i dag.

Foto: GERARD BURKHART / AFP

- Man kan innvende at han var "sell-out" og kommers, men han er uomstvistelig helt der oppe, for meg er han selve lydsporet til oppveksten, sier Bjelke.

Ifølge musikkeksperten var Jackson stor fra 1979 og en ti års tid fremover, etter det var det mer presseoppslag enn platesalg.

- Stresset hele livet

- Han var tungt avhengig av smertestillende på slutten, og preget av stress. Han har vel egentlig vært i en stresset situasjon hele livet, med en kontrollerende og brutal far og rivaliseringen mellom brødrene. Det må ha vært vanskelig å være Michael, sier Bjelke.

Utfra sånne forhold blir det fin kunst. Den blir sterkere og bedre, når man blir tvunget til det.

Musikkjournalist Finn Bjelke om Jacksons oppvekst

- Det har vært stille før stormen. Jeg har sett på intervjuer på CNN at han har sett dårligere og dårligere ut, han måtte jo bæres inn i siste rettssak. I et intervju jeg så med ham på BBC nylig, hadde han en noe aparte oppførsel, sier Bjelke.

Kongen av dansegulvet

- Det virker som han har levd i et parallelt univers. Han har hatt det umenneskelig i 50 år, det var egentlig rart at han holdt ut så lenge som han gjorde, sier Bjelke.

Den tidligere DJ-en, som av og til spinner plater på reunions og slikt, sier at det er ingenting som slår Michael Jackson.

- Setter jeg på Michael Jackson, skjer alltid det samme. Folk spretter opp og dansegulvet blir fullt, sier Bjelke.

Video nsps_upload_2009_6_26_6_54_46_357.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet: Video fra Michael Jacksons liv

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz