NRK Meny
Normal

- Han mangler innsikt i dopingbruk

Eksperter på doping mener Anders Behring Breivik framstår som en amatør uten innsikt og kunnskap om doping og kroppsbygging. De mener at dopingbruken kunne like gjerne ha ødelagt for drapsmannens attentatplaner.

Winstrol steroider

Steroider i pilleform er vanlig blant ferske dopbrukere.

Foto: Kjetil Saugestad / NRK

I sine notater er Anders Behring Breivik svært opptatt av bruken av anabole steroider og sentralstimulerende cocktailer med efedrin som ledd i forberedelsene til terrorangrepet. Politiet bekrefter funn av flere stoffer, deriblant ulovlige midler, i blodprøver og andre prøver.

NRK vet at urinprøver fra Behring Breivik har vært til analyse hos Norges laboratorium for dopinganalyse. Politiet ønsker imidlertid ikke å gå inn på de detaljerte resultatene av prøvene.

Uvitenskapelig klipp og lim

NRK har fått ulike eksperter til å vurdere det Behring Breivik skriver om doping. Dopingrelaterte ord er nevnt over 250 ganger og utgjør rundt 10 sider av det såkalte manifestet.

— Han har klippet og limt helt uvitenskaplig kunnskap som svirrer rundt på nettet, mener Bjørn Barland, forskningsleder ved Politihøgskolen.

— Han virker som en nybegynner og en surrebukk som ikke klarer å følge sine egne planer, mener leder av nettstedet steroider.net, Ståle Wadsworth.

Doping og vold

Ekspertene NRK har vært i kontakt med presiserer at doping må sees på som en del av det helhetlige bildet etter terroraksjonen. Ingen kan si hvor vesentlig dette er, men Behring Breivik fremstår som svært opptatt av effekten.

Det er gjort mange koblinger mellom vold og bruken av anabole steroider, særlig i kombinasjon med sentralstimulerende midler.

Stig Morten Seierstad

Tidligere torpedo Stig Morten Seierstad ble hissig og voldelig da han brukte steroider og stimulerende preparater.

Foto: Kjetil Saugestad / NRK

Den tidligere torpedoen Stig Morten Seierstad forteller at han selv brukte kombinasjonen for å gjennomføre vold.

Konstant dopet

Ifølge Behring Breiviks egen dagbok sklir dopingbruken ut. Han planlegger opprinnelig å være midtveis i en seks-ukers kur for å ha en formtopp til attentatet mot Utøya og regjeringskvartalet. Men han ender opp med å gå kontinuerlig på dopingmidler hele våren.

Mot slutten av juni går han ifølge dagboken tom for steroider, men finner til slutt en dopingpakke han hadde glemt.

Ekspertene mener at dette kan være et viktig punkt for utfallet 22.7. Dersom drapsmannen etter langvarig bruk av doping hadde gått tom, kunne det endt med en naturlig nedtur og påfølgende depresjon.

— Behring Breivik kunne fort ha endt opp som paranoid, deprimert og med lav selvtillit den 22/7, mener Ståle Wadsworth, som har gått gjennom det attentatmannen har skrevet om doping, for NRK.

Dop i våpenkasse

«It is now 8 days since I was forced to drastically reduce my winstrol intake and 2 days since I ran out of both winstrol and DBOL tabs. I'm noticing slight symptoms of withdrawal resulting in loss of muscle mass»

Behring Breivik skriver i dagboken i begynnelsen av juli at han går tom for anabole steroider, men at han senere finner igjen dopingmidler som var gjemt bort i en våpenkasse.

«Emptied the armour case. Lol, I forgot I had put a batch of DBOL, winstrol and ECA stack in the case:-). Nice, now I don't have to make more ECA stack tabs from scratch.»

«Nice, I have enough winstrol for 20 more days (10mg x 100 tabs). I should have ended this cycle after 6-7 weeks though and I am now on my 9th week... Not healthy at all and I'm concerned about my liver values.»

Depresjon eller attentat

Overlege Egil Haug ved Hormonlaboratoriet i Oslo mener steroider og efedrin sannsynligvis gjorde at Behring Breivik følte seg sterk og uovervinnelig. Hadde Breivik gått tom for dopingmidler, ville effekten etter all sannsynlighet blitt motsatt.

— Generelt vet vi at når brukere avslutter en kur med anabole steroider, opplever de fleste store psykiske endringer. Det typiske er at de blir initiativløse og inaktive. De har vansker med å konsentrere seg, og selv små "saker i hverdagen" oppleves som store problemer. En del blir depressive, noen så alvorlig at de er suicidale, sier Egil Haug.

— Dersom Behring Breivik hadde vært uten anabole steroider 3-4 uker før 22. juli, mener jeg sjansene for at han skulle greid å gjennomføre planene sine ville vært små. Særlig fordi han da hadde brukt anabole steroider mye lenger enn de vanlige kurene som han opprinnelig hadde planlagt, og da blir som regel de negative reaksjonene på å slutte med anabole steroider både sterkere og mer langvarige.

Skremmende tankegang

Forskningsleder ved Politihøgskolen i Oslo, Bjørn Barland, har på forespørsel fra NRK, også gått gjennom alt Behring Breivik skriver om doping. Barland mener Behring Breiviks fasinasjon for steroider er del av en forskrudd kroppskultur. Han mener drapsmannen virker skremmende kald opp mot ugjerningene.

— Beskrivelsen av å bruke steroider opp mot terrorhandlingen for å fjerne moralske sperrer, er vond og skremmende lesning, sier Barland.

Nybegynnerdop

Ifølge Behring Breiviks notater kjøpte han 3000 piller à 10 mg med steroidene Winstrol og Dianabol. Siden de kommer i pilleform, er dette populære steroider for nybegynnere.

Behring Breivik skriver selv at han er redd for å ta sprøyter, selv om dette er ansett som en mer effektiv måte å bruke doping på.

Dosene Behring Breivik oppgir å ha brukt, er relativt vanlige. I tillegg skriver han mye om bruk av såkalte Stack 2 eller ECA Stack, som er en stimulerende blanding av efedrin, koffein og Aspirin.

Ung og usikker

Behring Breivik skriver at han begynte å trene med vekter allerede da han var rundt 12 år. Overfor venner på videregående skole skrøt han av at han brukte anabole steroider, og at han trente på et kjent kroppsbyggersenter i Oslo. Dette treningssenteret avviser imidlertid at de har hatt Behring Breivik som kunde.

En klassekamerat NRK har snakket med, forklarer at de la merke til at Behring Breivik vokste mye i muskelmasse i 16-17 års alder. Det ble snakket mye om dette, og elevene bet seg spesielt merke til at kjeven hans ble mye mer maskulin og markert.

Det er dokumentert at bruk av doping i puberteten er spesielt farlig. Grunnen er at de fysiske og psykiske bivirkninger kan få varige følger.

Drapsmannens notater gir imidlertid ikke noen indikasjon på om han faktisk brukte dopingmidler i tenårene. Forandringene i kroppen kan også ha kommet naturlig på grunn av pubertet og trening.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS