Hopp til innhold

- Han lyver så det renner av han

Pushwagners tidligere agent fremstiller ham som en løgner i retten.

Morten Dreyer

Morten Dreyer er kunstnerene Terje Brofos, alias Pushwagners tidligere agent.

Foto: Hedvig Idås / Scanpix

- Harriton Pushwagner er en løgner. Det sa hans tidligere samarbeidspartner Morten Dreyer under den andre dagen av rettssaken som pågår i Oslo Tingrett mellom ham og den kjente kunstneren.

I 1998 skrev Terje Brofos, alias Pushwagner under på en avtale som overdro retten til bildene han så langt hadde skapt til sin daværende agent og kompanjong Morten Dreyer. Nå vil han ha tilbake kontrollen over kunsten sin.

I dag i retten fortalte Morten Dreyer sin side av saken.

- Det er første gang jeg kommer til ordet. Det har jeg sett veldig frem til. Media kan jeg overhodet ikke kalkulere med for de har dømte meg på forhånd, og stort sett referert meg galt, sier Morten Dreyer til NRK.

Dreyer oppfatter mediedekningen av saken veldig partisk.

- Det er som forventet. Media støtter myten om den stakkars uteliggeren, som har blitt lurt fra livsverket sitt. Jeg mener det er en helt gal historie, og det tror jeg rettssaken vil belyse veldig tydelig, sier han.

Terje Brofos, alias Pushwagner

Terje Brofos, alias Pushwagner

Foto: Berit Roald / Scanpix
Mener Pushwagner lyver i retten

Han beskriver Pushwagners partsavklaring som rørende.

- Jeg har medlidenhet for en mann i hans alder med sin posisjon, som får disse spørsmålene. Tidligere i dag løy han så det rant av ham, men etter hvert svarte han riktig på spørsmålene.

Dreyer mener Pushwagner fører en sak han har satt i system, basert på diverse usakelige og usanne påstander.

- Det er det jeg ønsker skal bli belyst i retten, derfor er jeg glad vi er her.

Har donasjonsformål

Dreyer mener Pushwagner burde sette pris på at han har tatt vare på verkene hans.

- Ellers hadde nok mye vært spredt for alle vinder. Jeg har sagt klart fra at jeg har tydelige donasjonsformål, men det må vi jo se på etter saken, når vi får vite hvem som eier verkene.

- Opprører saken deg?

- Saken har tatt 100 prosent av min tid i månedesvis så det er klart den opprører meg. Det hadde definitivt vært mulig å unngå sak om de hadde tilnærmet seg på en annen måte. Men, jeg har ikke fått noe reelt meglingstilbud og har ikke hatt sjansen til å løse dette utenom retten.

Tøft for Pushwagner

Pushwagners advokat Lars Berntzen sier det er en stor og tøff påkjenning for Pushwagner å gjennomføre rettssaken.

- Han har sansynligvis ikke sovet mye i natt, men vi synes han har gjort en veldig god figur. Han husker også godt i forhold til erfaringer vi har hatt fra tidligere møter. Sånn sett har det vært en god dag for Pushwagner. Han er sliten, men ved godt mot, sier Berntzen til NRK.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.