- Gratiskonserter ødelegger for kulturlivet

Hvorfor betale når man kan oppleve de største artistene gratis? Ny undersøkelse viser at trenden med gratiskonserter gjør at publikum svikter de arrangementene de må betale for.

TOPP 20 på Festplassen i Bergen

Stein Bjelland i festivalen Numusic mener gratiskonserter som VG-lista Topp 20-showet gjør at folk mister interessen for å betale for mindre arrangementer.

Foto: Eli Bjelland / NRK

Sist sommer møtte tusenvis av mennesker opp for å få med seg Timbuktu, Lene Alexandra og Sondre Lerche på torg og plasser landet rundt da P3 var på turne med VG-lista Topp 20.

Stein Bjelland i festivalen Numusic i Stavanger frykter konsekvensene.

- Folk blir mette av alle kulturarrangementene vi har her i Stavanger. Hvorfor skal man betale for å høre noen nye og ukjente band når de største artistene står og synger gratis på torget, spør Bjelland.

- Tør ikke betale en femtilapp

En undersøkelse gjort blant konsertarrangørene i Stavanger viser at selv om det tilbys stadig flere konserter, synker publikumsmengden.

- Med alle folkefestene som tilbys av Statoil, P3 og andre, mister folk interessen for de små arrangementene. De tør ikke å betale en femtilapp for å få med seg et ukjent band, sier Bjelland.

- Går glipp av fantastiske band

Til neste år er Stavanger Kulturhovedstad, og et enormt antall konserter skal tilbys befolkningen i Stavangerregionen. Bjelland er redd for at folk blir overmette av alle kulturtilbudene.

- Vi har mye penger her i regionen, men pengene blir ikke brukt på kultur. Jeg har ikke noe imot folkefester, men folk går glipp av alle de fantastiske bandene som faktisk er innom byen i løpet av året, sier han.

Bergenserne betalte

I 2000 var Bergen offisiell europeisk kulturhovedstad, og tilbød mange gratiskonserter uten at det gikk ut over publikumstallet på betalte konserter. Derimot gikk billettsalget opp med mellom 30 og 70 prosent. Selv om det sank noe året etterpå, er det mange flere som benytter seg av kulturtilbud i Bergen nå enn før kulturbyåret.

Willam Hazell som var programkoordinator under kulturbyåret i Bergen ser likevel noen forskjeller mellom kulturbyene. Stavanger tilbyr flere rene gratiskonserter, i motsetning til Bergens publikumsarrangementer og smakebitskonserter.

- Jeg har vært på konsertene til VG-lista på Festplassen, men jeg oppfatter de mer som smakebitskonserter. Etter en slik konsert får man lyst til å gå og høre en hel konsert med artisten en annen gang - og betale for det. Slik jeg forstår det skal Stavanger tilby hele gratiskonserter. Hvis det blir for mange slike kan det gå utover konsertmarkedet, sier han.

- Vil at kulturdepartementet skal se på saken

Hazell tror det er verdt å undersøke hvilke innvirkninger gratiskonserter har på publikumstilstrømning til andre arrangementer.

- Dette er en viktig debatt, ikke bare i forbindelse med et kulturbyår, men i norsk musikk- og kulturliv generelt, sier han.

Kulturstrøm

 • Journalister pågrepet i Tigray

  Etiopiske myndigheter har pågrepet fire journalister som var på oppdrag i Tigray-regionen, blant dem en BBC-korrespondent. Ifølge BBC ble deres journalist Girmay Gebru tatt til fange av etiopiske regjeringssoldater i Mekele mandag kveld.

 • Kultur slo natur i 2020

  Kultur slo natur for nordmenn på sommerferie i 2020. En undersøkelse Norstat har gjort for Riksantikvaren, viser at 57 prosent av dem som oppsøkte kulturopplevelser var svært fornøyd med ferien sin. Av dem som oppsøkte natur var tallet 46 prosent.

  Domkirkeruinene på Hamar og guide
  Foto: Geir Ove Andreassen
 • Churchill-maleri gikk for 83 mill.

  Et maleri av Marrakech som sies å være Winston Churchills viktigste, ble mandag solgt for 83 millioner kroner på auksjon i London. Maleriet av Koutoubia-moskeen ble malt i 1943. Bildet ble solgt av skuespilleren Angelina Jolie.

  Et maleri av Marrakech som sies å være Winston Churchills viktigste, ble mandag solgt for 83 millioner kroner på auksjon i London. Maleriet av Tårnet til Koutoubia-moskeen ble malt i 1943. Bildet ble solgt av skuespilleren Angelina Jolie.
  Foto: Frank Augstein / AP / NTB