Hopp til innhold

- Gratiskonserter ødelegger for kulturlivet

Hvorfor betale når man kan oppleve de største artistene gratis? Ny undersøkelse viser at trenden med gratiskonserter gjør at publikum svikter de arrangementene de må betale for.

TOPP 20 på Festplassen i Bergen

Stein Bjelland i festivalen Numusic mener gratiskonserter som VG-lista Topp 20-showet gjør at folk mister interessen for å betale for mindre arrangementer.

Foto: Eli Bjelland / NRK

Sist sommer møtte tusenvis av mennesker opp for å få med seg Timbuktu, Lene Alexandra og Sondre Lerche på torg og plasser landet rundt da P3 var på turne med VG-lista Topp 20.

Stein Bjelland i festivalen Numusic i Stavanger frykter konsekvensene.

- Folk blir mette av alle kulturarrangementene vi har her i Stavanger. Hvorfor skal man betale for å høre noen nye og ukjente band når de største artistene står og synger gratis på torget, spør Bjelland.

- Tør ikke betale en femtilapp

En undersøkelse gjort blant konsertarrangørene i Stavanger viser at selv om det tilbys stadig flere konserter, synker publikumsmengden.

- Med alle folkefestene som tilbys av Statoil, P3 og andre, mister folk interessen for de små arrangementene. De tør ikke å betale en femtilapp for å få med seg et ukjent band, sier Bjelland.

- Går glipp av fantastiske band

Til neste år er Stavanger Kulturhovedstad, og et enormt antall konserter skal tilbys befolkningen i Stavangerregionen. Bjelland er redd for at folk blir overmette av alle kulturtilbudene.

- Vi har mye penger her i regionen, men pengene blir ikke brukt på kultur. Jeg har ikke noe imot folkefester, men folk går glipp av alle de fantastiske bandene som faktisk er innom byen i løpet av året, sier han.

Bergenserne betalte

I 2000 var Bergen offisiell europeisk kulturhovedstad, og tilbød mange gratiskonserter uten at det gikk ut over publikumstallet på betalte konserter. Derimot gikk billettsalget opp med mellom 30 og 70 prosent. Selv om det sank noe året etterpå, er det mange flere som benytter seg av kulturtilbud i Bergen nå enn før kulturbyåret.

Willam Hazell som var programkoordinator under kulturbyåret i Bergen ser likevel noen forskjeller mellom kulturbyene. Stavanger tilbyr flere rene gratiskonserter, i motsetning til Bergens publikumsarrangementer og smakebitskonserter.

- Jeg har vært på konsertene til VG-lista på Festplassen, men jeg oppfatter de mer som smakebitskonserter. Etter en slik konsert får man lyst til å gå og høre en hel konsert med artisten en annen gang - og betale for det. Slik jeg forstår det skal Stavanger tilby hele gratiskonserter. Hvis det blir for mange slike kan det gå utover konsertmarkedet, sier han.

- Vil at kulturdepartementet skal se på saken

Hazell tror det er verdt å undersøke hvilke innvirkninger gratiskonserter har på publikumstilstrømning til andre arrangementer.

- Dette er en viktig debatt, ikke bare i forbindelse med et kulturbyår, men i norsk musikk- og kulturliv generelt, sier han.

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.