- Giske er prinsippløs

Opposisjonen sterkt kritisk til Kulturdepartementets avgjørelse om å bruke Frikanalen til politiske tv-innslag.

Politisk TV-reklame

Kulturdepartmentet har bestemt seg for at løse striden om politisk tv-reklame, gjennom å åpne tv-kanalen Frikanalen for politiske innslag.

Departementet kunngjorde i dag at dette er måten å sikre en langsiktig finansiering av kanalen på.

Frikanalen er en informkasjonskanal for frivillige organisasjoner, tilgjengelig for folk med Riks-TV.

På en pressekonferanse i dag svarte kulturminister Trond Giske bekreftende på spørsmålet om han med denne løsningen har kjøpt seg fri fra den vanskelige debatten om reklame i fjernsyn.

Men Høyre, som har vært på kollisjonskurs med regjeringen om politisk tv-reklame, er ikke fornøyde med løsningen.

Opposisjonen reagerer kraftig

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Giske kaver rundt i denne saken. Han er prinsippløs, sier en opprørt Høyre-leder, Erna Solberg.

Hun mener dette er et dårlig svar på dommen fra Strasbourg, og sier at Høyre vil trosse regjeringen, og fortsette å sende politisk tv-reklame på andre kanaler.

Ulf Erik Knudsen, kulturpolitisk talsmann for Frp, mener Giske ignorerer Strasbourg-dommen.

- Avtalen mellom Kulturdepartementet og Frikanalen er noe meningsløst tull. Giske finner på egne omveier rundt Strasbourg-dommen ved å sende dette på kanaler ingen ser på uansett. Han er nødt til å åpne for politisk tv-reklame på alle kanaler.

- Gir ikke mer ytringsfrihet

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande, nestleder i Venstre.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Venstres nestleder Trine Skei Grande er positiv til at Frikanalen skal kunne sende politisk reklame, men mener dette gjør reklameforbudet meningsløst.

- Det er ingen prinsippielle forskjeller mellom denne kanalen og andre kanaler, eller mellom politisk reklame og andre typer reklame på fjernsyn.

Grande mener Giske innskrener den redaksjonelle friheten til kanalen.

- Det blir feil at Frikanalen – som i utgangspunktet skal styres av organisasjonene selv – nå får et statlig pålegg om å slippe til politiske partier. Dette skal Frikanalen selv avgjøre – ikke staten. En ny styring av de frie ytringer gir ikke mer ytringsfrihet.

Ytring for alle

Kulturdepartmentet skriver i sin pressemelding i dag at at avtalen med Frikanalen sikrer et økonomisk grunnlag for kanalen i oppstartsårene, samt 1 million kroner i permanent årlig driftsstøtte.

En forutsetning for støtten er blant annet at Frikanalen tilstreber å være en reell ytringskanal for samtlige partier og lister i forbindelse med valg.

Departementet gir Frikanalen til sammen 3,5 mill. kroner i driftsstøtte for 2009 og 2010. Det utgjør mellom 70 og 80 prosent av budsjettet.

- Utfordringen nå blir å sikre avtaler slik at vi nå ut til et større publikum over større deler av landet, sier daglig leder av Frikanalen Finn H. Andreassen.

Han er opptatt av å bruke betegnelsen informasjon i stedet for reklame på det de skal sende.

Lokalvalg

I de tre siste ukene før valget skal samtlige politiske partier og politiske grupperinger som stiller lister gis prioritet, heter det i avtalen.

Frikanalen skal få på plass en mulighet for regionale sendinger i forbindelse med lokalvalg om to år.

Departementet vil nå sende et forslag ut på høring om å innføre formidlingsplikt for Frikanalens sendinger i alle kringkastingsnett.

Kulturstrøm

  • Komisk bilaction

    – Kinofilmen «Fast & Furious 9» har ikke ambisjoner om å fortelle en god, sammenhengende historie med nerve og spenning, men har som mål å hamre inn underholdningen med de største effektene som er å oppdrive, skriver NRKs filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 4.

    Nathalie Emmanuel og Vin Diesel i filmen «Fast & Furious 9».
    Foto: Giles Keyte/Universal Pictures