- Giske er prinsippløs

Opposisjonen sterkt kritisk til Kulturdepartementets avgjørelse om å bruke Frikanalen til politiske tv-innslag.

Politisk TV-reklame

Kulturdepartmentet har bestemt seg for at løse striden om politisk tv-reklame, gjennom å åpne tv-kanalen Frikanalen for politiske innslag.

Departementet kunngjorde i dag at dette er måten å sikre en langsiktig finansiering av kanalen på.

Frikanalen er en informkasjonskanal for frivillige organisasjoner, tilgjengelig for folk med Riks-TV.

På en pressekonferanse i dag svarte kulturminister Trond Giske bekreftende på spørsmålet om han med denne løsningen har kjøpt seg fri fra den vanskelige debatten om reklame i fjernsyn.

Men Høyre, som har vært på kollisjonskurs med regjeringen om politisk tv-reklame, er ikke fornøyde med løsningen.

Opposisjonen reagerer kraftig

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Giske kaver rundt i denne saken. Han er prinsippløs, sier en opprørt Høyre-leder, Erna Solberg.

Hun mener dette er et dårlig svar på dommen fra Strasbourg, og sier at Høyre vil trosse regjeringen, og fortsette å sende politisk tv-reklame på andre kanaler.

Ulf Erik Knudsen, kulturpolitisk talsmann for Frp, mener Giske ignorerer Strasbourg-dommen.

- Avtalen mellom Kulturdepartementet og Frikanalen er noe meningsløst tull. Giske finner på egne omveier rundt Strasbourg-dommen ved å sende dette på kanaler ingen ser på uansett. Han er nødt til å åpne for politisk tv-reklame på alle kanaler.

- Gir ikke mer ytringsfrihet

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande, nestleder i Venstre.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Venstres nestleder Trine Skei Grande er positiv til at Frikanalen skal kunne sende politisk reklame, men mener dette gjør reklameforbudet meningsløst.

- Det er ingen prinsippielle forskjeller mellom denne kanalen og andre kanaler, eller mellom politisk reklame og andre typer reklame på fjernsyn.

Grande mener Giske innskrener den redaksjonelle friheten til kanalen.

- Det blir feil at Frikanalen – som i utgangspunktet skal styres av organisasjonene selv – nå får et statlig pålegg om å slippe til politiske partier. Dette skal Frikanalen selv avgjøre – ikke staten. En ny styring av de frie ytringer gir ikke mer ytringsfrihet.

Ytring for alle

Kulturdepartmentet skriver i sin pressemelding i dag at at avtalen med Frikanalen sikrer et økonomisk grunnlag for kanalen i oppstartsårene, samt 1 million kroner i permanent årlig driftsstøtte.

En forutsetning for støtten er blant annet at Frikanalen tilstreber å være en reell ytringskanal for samtlige partier og lister i forbindelse med valg.

Departementet gir Frikanalen til sammen 3,5 mill. kroner i driftsstøtte for 2009 og 2010. Det utgjør mellom 70 og 80 prosent av budsjettet.

- Utfordringen nå blir å sikre avtaler slik at vi nå ut til et større publikum over større deler av landet, sier daglig leder av Frikanalen Finn H. Andreassen.

Han er opptatt av å bruke betegnelsen informasjon i stedet for reklame på det de skal sende.

Lokalvalg

I de tre siste ukene før valget skal samtlige politiske partier og politiske grupperinger som stiller lister gis prioritet, heter det i avtalen.

Frikanalen skal få på plass en mulighet for regionale sendinger i forbindelse med lokalvalg om to år.

Departementet vil nå sende et forslag ut på høring om å innføre formidlingsplikt for Frikanalens sendinger i alle kringkastingsnett.

Kulturstrøm

 • USA sender kunstskatter til Irak

  USA vil tilbakeføre rundt 17.000 arkeologiske kunstgjenstander til Irak. Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi, som tirsdag møtte president Joe Biden i Det hvite hus, skal ta med seg mest mulig av skattene når han torsdag flyr hjem til Bagdad.

  Mye stammer fra det gamle Mesopotamia, og mange små dokumentbiter viser hvordan handelen foregikk i den sumeriske perioden 3000–4000 år før vår tidsregning, heter det i en uttalelse fra kulturdepartementet. Kulturminister Hassan Nazim sier at dette er den største tilbakeføringen av stjålne skatter til Irak noensinne.

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kone og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP