Ingeborg Breines arbeider med å føre viktige kulturgjenstander tilbake til det krigsherjede landet. Hun var i Afghanistan for kort tid siden, og så et kulturrikt land som er robbet for mange av sine historiske skatter.
- Generelt er situasjonen, slik vi har fått den rapportert, direkte dårlig. Det er enormt mye av kulturarven som blir solgt ut som tjuvgods via ulike mafiagrupper. Tilstanden for bevaring av de få tingene som er igjen på nasjonalmuseet er veldig dårlig, sier Breines.
Breines har samme holdning til alle som sitter på objekter fra Afghanistan; gjenstandene bør absolutt tilbakeføres.
Noe å være stolt av

En side av en koptisk bibeloversettelse fra det 3.århundre
UNESCO har inngått avtaler med private organisasjoner som sitter på store samlinger fra Afghanistan, om å gi disse tilbake. Men også mange privatpersoner, blant dem norske Martin Schøyen, sitter på viktige kulturminner fra landet. UNESCO kan ikke kjøpe tilbake kulturminnene, men vil starte en kampanje.
- Vi kommer til å ha en helhetlig appell i forhold til de gjenstandene vi vet er ført ut av landet. Folk i Afghanistan fortjener å få tilbake noe de kan være stolte av, og som kan bidra til at det blir fred og fordragelighet i landet igjen.
Staten bør være forsiktig
Nordmannen Martin Schøyen har samlet 12 500 historiske skrifter fra hele verden, blant annet deler av Dødehavsrullene. Sist høst ervervet han også de buddhistiske skriftene fra Afghanistan, og nå vil han selge hele samlingen. Mens fiskeriministeren vil at staten skal kjøpe samlingen, er kulturministeren skeptisk; ut fra økonomiske hensyn. Ingeborg Breines mener Norge bør være forsiktig.
- Det er mange land som er stolte av å ha kulturgjenstander som er ført ulovlig inn i landet, men jeg synes ikke Norge skal være det. Norge bør være et foregangsland, og vise at man er villig til å returnere de kulturgjenstandene som et land ønsker å få tilbakeført, sier Breines.
Av Erlend Moe
Kulturnytt, NRK P2, onsdag 20. mars 2002
Bearbeidet for nett av Torunn P. Westerfjell