- Forsterker myter om urfolk

NRK-serien bygger opp om fordommer mener Liv Inger Somby, ved kompetansesenteret for urfolks rettigheter.

Waorani-stammen

NAKENHET: Er realityserien Den store reisen konstruert? Debatten går.

NRK-serien Den store reisen debatteres i mediene etter at Ny Tid brakte et intervju med antropolog Laura Rival som sier at serien er iscenesatt.

Rivdal har fulgt Waorani-indianerne siden 1989 og var til stede under innspillingen av den belgiske versjonen av programmet.

- Waoraniene kler av seg for disse programmene. Jeg kjenner dem. De går aldri rundt nakne i grupper lenger, utenom for turister og realityshow, sa Rival ved Senter for internasjonal utvikling ved Universitetet i Oxford til Ny tid .

Avsløring skaper debatt

Maria Guzmán-Gallegos i Regnskogfondet er redd for at Waoraniene fremstilles som en parodi på seg selv. Hun kjenner gruppen og sier at de lever mye mer komplekst enn det som kommer fram i serien.

Også Liv Inger Somby ved Gáldu, kompetansesenteret for urfolks rettigheter, er kritisk til forenklede fremstillinger av urbefolkninger.

Waorani-stammen

ECUADOR: Waorani-stammen holder til i Amazonas.

- Jeg er sjokkert over at NRK sender en serie som forsterker mytene om urfolk.

Somby mener NRK forsterker mytene om urfolk og aktivt er med på å bygge opp under fordommer når de betaler for at urfolk skal opptre på en annen måte enn den de lever på til vanlig.

NRKs prosjektleder for serien, Per Selstrøm avviser at NRK har betalt Waoraniene for at de skulle gå nakne.

- Vi har betalt tre ulike stammer for at de skal være med og å ta i mot en norsk familie som helt uforberedt kommer for å tilbringe tre uker der og leve på det levesettet.

- Ren underholdning

Peter Crawford, professor i antropologi ved Universitetet i Tromsø og fortiden gjesteforeleser ved NTNU i Trondheim, anser denne typen program for underholdning og mener at det ikke er et problem om settingen i slike programmer konstrueres, så lenge det opplyses om det.

- Det er et etisk problem om sannheten blir ofret for underholdningens skyld, sier han.

Han kjenner ikke selv til Waoraniene, men har full tillit til antropolog Rival og hennes utsagn. Selv ser Crawford heller andre etiske problemer enn nettopp hvorvidt Waoraniene går nakne i serien eller ikke.

- Spørsmålet er om de ulike stammene og familiene som reiste ned visste hva de gikk til. Og enda mer alvorlig for denne type program, som BBC har opplevd, at isolerte grupper blir utsatt for for eksempel for dem ukjente sykdommer.

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap