NRK Meny
Normal

- Forglemmelig Studio FEM

- Det var omtrent som å være på kafé med venninner hvor det foregår en mengde samtaler samtidig, men uten at jeg som seer fikk være med, mener Marit Christensen.

Karita og Eli

Karita Bekkemellem og Eli Hagen i Studio FEM.

Foto: TVNorge

Hun var ikke imponert av gårsdagens  premiere på talkshowet Studio FEM på kanalen FEM, TVNorges selvoppnevnte kvinnekanal.

- Jeg var spent og hadde håpet dette ville gi noe, men da jeg forstod hvordan de hadde tenkt det forstod jeg at dette aldri kom til å gå bra, sier tidligere NRK-journalist Marit Christensen til Kulturnytt.

Marit Christensen

Marit Christensen

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

- Dette er synd, for de har fått med seg flotte damemennesker, men uten at noen fikk komme til sin rett. Jeg gir karakteren minus fem.

- Gled deg til bedre dopapir!

Christensen får støtte fra Espen Ytreberg, medieforsker på Universitetet i Oslo.

- Dette var forglemmelig. Det kunne vært interessant som et flaggskip for en ny kanal, men viste seg å kun være en liten balje som ikke hang skikkelig sammen.

Ytreberg mener programmet var preget av lite innhold.
- Kvinner er underrepresentert i mediene, men det de her slapp til med var bare vittig prat. Det var magert med innhold, og jeg forstod det slik at dette handler mer om en type væremåte som de prøver å promotere.

- Etter samtalen om overgangsalderen var budskapet jeg satt igjen med at man kan glede seg til å bikke 40 år, for da får man råd til bedre dopapir, legger Christensen til.

Å strukturere det ustrukturerte

Fire dager i uken inviterer et panel på fire kvinner, blant annet bestående av Karita Bekkemellem, Mina Hadjan og Eli Hagen, gjester til aktuell debatt. Ytreberg har sett den amerikanske originalversjonen og ser både likheter og forskjeller.

- Den norske versjonen ligner den amerikanske originalversjonen.

Espen Ytreberg

Espen Ytreberg

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Men originalen har klarere rolledeling, de er mer meningsbaserte og flinkere til å dramatisere motsetninger. Her ble det bare fokusert på vittig prat.

Christensen liker TVNorges idé om å lage kvinne-TV, men mener kanalen gjør kvinner en bjørnetjeneste ved å putte dem i situasjoner hvor de ikke får til det de skal.

- Det å strukturere en ustrukturert samtale er noe av det vanskeligste man kan gjøre, og det er vel nesten bare Woody Allen som får til det. De må nok ta en del grep og få med seg mennesker med god erfaring fra TV og radio for å få til dette fremover.