Normal

- For nære bånd til kronprinsparet

- Enkelte journalister i Oslo er for nær kronprinsparet, og hovedstadspressen mister troverdighet, mener redaktører.

Kronprinsparet
Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / SCANPIX

Hovedstadspressen mister troverdighet, mener redaktørene i regionsavisene, etter at det i VG i dag ble kjent at kronprinsparet har mektige venner i NRK, Dagbladet og VG. Regionsredaktørene mener dette er svært problematisk.

- Vi har et samfunnsoppdrag der vi er satt til å kontrollere makteliter og samfunnstopper, og det er klart at hvis denne infiltrasjonen i vennskap og omgang blir for tett så står det om medienes troverdighet.

Sjefredaktør i Fædrelandsvennen Finn Holmer-Hoven mener vennskapet mellom kronprinsparet og deler av hovedstadspressen er alt annet enn heldig.

Mektig vennegjeng

VG skriver på forsiden i dag at Dagbladets kulturredaktør Hege Duckert har hjulpet kronprinsesse Mette-Marit med å håndplukke en ny og mektig vennegjeng. En gjeng som består av, foruten Duckert selv, hennes ektemann Stein Hernes i PR-byrået Burson-Marsteller, NRKs Fredrik Skavland og Bård Tufte-Johansen, og ikke minst, lederen av VGs kommentaravdeling Anders Giæver.

- Når det gjelder Oslo-miljøet virker det på oss som sitter ut i provinsen som en eneste grøt av vennskapsbånd og nettverk mellom politikk og medier, og nå kongehuset. Jeg synes det er ytterst problematisk.

Dagbladets Hege Duckert og VGs Anders Giæver forsvarte seg i NRK Frokost-tv i morges med at det finnes gode kjæreregler for slikt i pressen, at de ikke har lagt skjul på vennskapet i forhold til jobben og at det er klarert med deres respektive arbeidsgivere.

Kan overse saker

Men dette holder ikke ifølge sjefredaktør i avisen Nordlys, Hans Kristian Amundsen. Han mener riktignok at kronprinsparets venner ikke er fortapt som skarpskodde journalister.

- Hvis det virkelig blir en alvorlig situasjon tror jeg både Hege Duckert og Anders Giæver oppfører seg som ordentlige journalister. Men innimellom der kan man velge å overse ting fordi man har et vennskapsbånd.

 Kulturnytt har i dag snakket med redaktørene i alle landets regionsaviser. Og selv om det er uenighet om hvor stort problemet er - er alle enige i at det er problematisk at høytstående journalister i Oslo er venner med kronprinsparet. Godt de ikke er de eneste journalistene i landet mener redaktøren i Fædrelandsvennen.

- Jeg tror norsk offentlighet skal være for at den har en fri og uavhengig presse utenfor hovedstaden.

 

Kulturnytt, NRK P2, 1. desember 2006  

Kulturstrøm

 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters