NRK Meny
Normal

- For mye multikulturelt preik

Årskonferansen for kulturrådet åpnet i går, og globaliseringen av kunstlivet er oppe til debatt. Men kulturrådsmedlem Hallgrim Berg er mer opptatt av å verne om det særnorske.

Theatre of tragedy

Kulturrådsmedlem Hallgrim Berg mener vi må verne bedre om det norske, som goth metal-bandet Theatre of Tragedy (bildet).

Foto: Promobilde

Norsk kulturliv klarer ikke å drive etnisk mangfold i praksis. Det var kultureliten i Norge stort sett enige om da Norsk Kulturråds årskonferanse åpnet i Stavanger i går kveld. Men ikke alle var like opptatt av det flerkulturelle.

Hallgrim Berg

- I samfunnsdebatten i dag skal alt være kultimulti og multikulti, sier kulturrådsmedlem Hallgrim Berg.

Kulturrådsmedlem Hallgrim Berg mener vi må verne om vårt eget.

- Vi skal være åpne for nye impulser, men av den grunn så må vi ikke begynne å nedvurdere det norske, sier han.

- Har du inntrykk av at det er det som skjer?

- Ja. I samfunnsdebatten i dag skal alt være kultimulti og multikulti. Det norske skal liksom devalueres og relativiseres. Men det var interessant å høre han black metal-karen, sier Berg.

Suksess med goth-eksport

Han sikter til Hein Frode Hansen og goth metal-bandet Theatre of Tragedy fra Stavanger. De har vært en eksportsuksess med 600.000 solgte album i Europa - til glede for både Hallgrim Berg og andre i norsk kulturliv. I går kveld var Hansen med i panelet på Norsk Kulturråds årskonferanse som diskuterte hvordan norsk kunstliv lever i det internasjonale og globale samfunnet.

- Vi var et av de første bandene som hadde kvinnelig vokalist i heavy som var likestilt med menn, sier Hansen.

Genererer turisme

Både bøker, musikk og film fra Norge gjør framstøt i Europa. Utenriksdepartementet bruker millioner på å selge norsk kultur i utlandet. Norsk heavy metal har klart det uten hjelp:

- Jeg tror det er fordi musikken har et særpreg. Det er annerledes enn mange av de internasjonale artistene, sier Hansen.

- Hvordan merker dere at dere har blitt internasjonale?

- Det har kommet utallige kopiband fra utlandet, som kopierer vår stil og refererer til oss som inspirasjonskilder. Her i distriktet Stavanger og omegn har det dukket opp en del band innen vår sjanger, som igjen fører til at det kommer turister til området for å høre musikken. I samme slengen besøker de Prekestolen og andre severdigheter i fylket.

- Sats eksotisk

Det er nettopp ved å være eksotiske, som Theatre of Tragedy, at norsk kultur kan gjøre seg gjeldende ute, mener Hallgrim Berg.

- Røttene våre, historien vår, naturen vår, mentaliteten, lynnet, tradisjonene og institusjonene – de er norske, og det er et godt utgangspunkt, sier Berg.

- Bare en masse ord

Trond Giske under valgvake

- Det er ikke bare Norge som er en del av verden. Verden er i aller høyeste grad en del av Norge. Det krever en helt annen måte å tenke på, sier Giske.

Foto: Mari Wedø / NRK

Kulturminister Trond Giske har utropt 2008 til det store Mangfoldsåret. For mens vi er flinke til å eksportere norsk kultur, er vi altfor dårlige til å tenke internasjonalt og drive etnisk mangfold på hjemmebane.

- Det er ikke bare Norge som er en del av verden. Verden er i aller høyeste grad en del av Norge. Det krever en helt annen måte å tenke på, sier Giske.

- Det er et paradoks at kulturlivet, den delen av samfunnet som kanskje burde vært mest nyskapende, faktisk er ganske konservativ.

Amani Buntu er kunstnerisk leder kulturfestivalen for African History Week i Oslo. Han er skeptisk til flerkulturelle satsninger.

- Dette er bare en hel masse ord. Det er ikke første gangen at sånne spørsmål blir tatt opp. Men hvor er målet? Vi må sette oss noen målsetninger, ikke bare snakke om hvor flott det er med mangfold, sier han.

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.