Hopp til innhold

- Føler meg som en kvinnelig artist

Karin Park mener kvinner må gjøre det de er best på, og ikke prøve å være menn.

Karin Park

- BRUKER MIN KVINNELIGHET: I forbindelse med utdelingen av årets Spellemannpris gikk Susanne Sundfør og Ane Brun ut og kritiserte at det fantes en egen kategori for ”beste kvinnelige artist”. Karin Park mener de begynner i feil ende.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Hvis det bare finnes ti gode kvinnelige trommiser i verden, er det kanskje en grunn til det. Kanskje er guttene best på trommer. Men jenter må hevde seg på det de er flinke til, i stedet for å tilpasse seg de mannlige premissene i musikkverden, sier Karin Park.

- Hvorfor skal dansing være mindre viktig?

Hun er som de fleste andre artister på turné, men nøyer seg ikke med å synge og spille.

Karin Park

- Jeg har gjort heftig dansing til et viktig element på mine konserter. Hvorfor skal det være mindre viktig, spør Karin Park.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Før konserten holder hun foredrag der hun forsøker å rokke ved mennenes dominans i musikkbransjen. Hun erter garantert på seg noen medsøstre i musikk-Norge når hun sier hun vil at jenter skal spille på det de er best til, i stedet for å være mer macho enn gutta.

- Man tenker på gitar og trommer som det viktigste i et rockeband, men må det være slik? Hva er jentene best til? Jeg har gjort heftig dansing til et viktig element på mine konserter. Hvorfor skal det være mindre viktig? Hver enkelt jente må finne ut hvilket instrument hun er best på, og gå for det. Hvis hun føler for å snuse og drikke øl må det være helt greit, men jeg føler meg mer og mer som en kvinnelig artist.

- Vi er pene, og må få spille på det

Bandet til Park bryter ikke med noen kjønnsstereotypier.

På scenen kan man se David Park på gitar og bass, Martin Kjellgren på trommer, og to dansende blonde tvillinger, Karoline og Kristine Olsson, på backup-vokal, keyboard og dans.

- Vi er pene og må få lov til å spille på det, men det er selvfølgelig ikke alt vi har å komme med. Man må høre på tekstene og melodiene, sier Park.

Uenig med Sundfør og Brun

I forbindelse med Spellemannprisen gikk Susanne Sundfør og Ane Brun ut og kritiserte at det fantes en egen kategori for ”beste kvinnelige artist”. Park mener de begynner i feil ende. Så lenge mennene dominerer musikkverden vil ikke forandring i priskategorier utgjøre noe fremskritt, ifølge Park.

Vil endre på Spelemannprisen

- Det er som å si at hvis man fjerner hatten på mannen på skiltet for overgangsfeltet og gjør skiltet kjønnsnøytralt, så får man likestilling i samfunnet. Så lenge menn dominerer musikkbransjen vil ikke fjerning av kategorien beste kvinnelige artist bety noen forbedring, sier hun.

- Bruker min kvinnelighet

Karin Park er ofte den eneste kvinnen blant mannlige medmusikere, og sier hun har jobbet hardt med å få selvtilliten opp på et mannlig nivå. For mens guttene denger løs på trommene vil jentene stille seg spørsmål om de er gode nok før de tør å stikke seg frem.

- Her kan ikke staten gjøre noe. Selvtilliten er noe jentene må ta tak i selv. Jeg har jobbet hardt med meg selv for å innse at jeg er like flink som gutta. Nå bruker jeg min kvinnelighet som en fordel. Jeg vet hva jeg er best til, og det er ikke alltid det samme som det guttene er flinke til. Det er ikke alltid en bakdel å være den eneste kvinnen, man blir mer spennende. Ikke bare seksuelt, men også musikalsk, sier Karin Park.

Aktuell for OL-sang

Hun er også aktuell for OL i Beijing, som en av deltakerne i konkurransen om få bidra med den offisielle OL-sangen.

- Hun har spilt inn en sang sammen med et kinesisk band som heter Puls, og de er nå med i den siste avstemningen om å bli en av sju offisielle popsanger som skal brukes i markedsføringen av OL i Kina, sier manager David Park.

Til å begynne med var det ca. 2000 sanger, men nå er det bare 35 sanger igjen, og Parks låt skal ligge godt an.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.